Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

BIS: Ανοίξτε γρήγορα τρύπες στο ζωνάρι

Σε «έγκαιρη και αποφασιστική δράση» προκειμένου να μην εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός καλεί τις κεντρικές τράπεζες η... υπερ-τράπεζά τους. Σήμα για ταχείες και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τους προσεχείς μήνες.
Σφίξιμο στο ζωνάρι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν περισσότερες... τρύπες συστήνει στους κεντρικούς τραπεζίτες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προκειμένου να αποφευχθεί η εδραίωση του υψηλού πληθωρισμού, ομολογώντας όμως παράλληλα τον κίνδυνο πρόκλησης ύφεσης. Το σώμα-ομπρέλα των κεντρικών τραπεζών -που αποκαλείται και τράπεζα των κεντρικών τραπεζών- πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες την ετήσια σύνοδό της στην έδρα της στη Βασιλεία της Ελβετίας. Κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες απ’ όλο τον κόσμο συναντήθηκαν εκεί προκειμένου να συζητήσουν τις τρέχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τον πληθωρισμό, την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και βέβαια την πτώση των διεθνών κεφαλαιαγορών στο α’ εξάμηνο του έτους.
«Κλειδί για τις κεντρικές τράπεζες είναι να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά προτού εδραιωθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Agustín Carstens, γενικός διευθυντής της BIS και πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικού, στο περιθώριο παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Η δήλωση του Carstens αλλά και όσα ανάλογα αναφέρει η έκθεση της BIS υποδεικνύουν ότι ο κύβος έχει ήδη ριφθεί, δηλαδή οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Η έκθεση της BIS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε μια νέα εποχή υψηλού πληθωρισμού. «Ο συνδυασμός των παρατεταμένων διαταραχών από την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών και οι ευπάθειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος θολώνουν τις προοπτικές και ενισχύουν τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια η επαναφορά του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και η σταθεροποίησή του εκεί αποτελεί προτεραιότητα για τις κεντρικές τράπεζες. Και γι’ αυτό απαιτείται «έγκαιρη και αποφασιστική δράση» από αυτές και παράλληλα ο περιορισμός του πλήγματος που αναμένεται να υποστεί η ανάπτυξη.
Η BIS εκτιμά ότι το ενδεχόμενο ενός στασιμοπληθωρισμού ανάλογου με αυτόν της δεκαετίας του 1970 είναι απίθανο να επαναληφθεί ενώ πιστεύει ότι μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας –όπου τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα οδηγήσουν σε ύφεση– εξακολουθεί να είναι δυνατή. Επισημαίνει όμως από την άλλη πλευρά ότι το τρέχον πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών ευπαθειών –το χρέος-ρεκόρ και τα υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία– θα μπορούσε να μεγεθύνει οποιαδήποτε επιβράδυνση.
Ενδιαφέρον στην ανάλυση της BIS παρουσιάζει η διαπίστωση ότι σε περιβάλλοντα υψηλού πληθωρισμού οι μεταβολές των τιμών για μεμονωμένα είδη όπως τα τρόφιμα ή το φυσικό αέριο τείνουν να ασκούν μεγαλύτερη και πιο επίμονη επίδραση στον συνολικό πληθωρισμό από ό,τι όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, καθώς οι μεμονωμένες αλλαγές στις τιμές αρχίζουν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Ωστόσο στην έκθεση δεν υπάρχει νύξη για στοχευμένη δράση, π.χ. με πλαφόν, στις τιμές αυτών των μεμονωμένων ειδών. Από την άλλη πλευρά εντύπωση προκαλεί ότι η BIS καλεί τις κυβερνήσεις να μην προχωρούν σε γενικευμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά σε στοχευμένες δράσεις υπέρ των πιο αδυνάμων. Με άλλα λόγια, επιδόματα τύπου fuel pass, energy pass, food pass, ψυγεία... pass και πάει λέγοντας. Παγκόσμια η γραμμή.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: