Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Eπικίνδυνη σύγχυση για την τέταρτη δόση του εμβολίου: Σύσταση σε μέρος του γενικού πληθυσμού χωρίς «επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος»!

Είναι δυνατόν να γίνεται σύσταση «χωρίς επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος» και να το γράφουν φαρδιά – πλατιά σε ανακοίνωση; Ποιον πείθουν με τέτοια ανευθυνότητα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αυτοί που υποτίθεται ότι κάνουν και καμπάνιες κατά του αντιεμβολιασμού; Τέτοιου είδους κινήσεις και συγχύσεις είναι βούτυρο στο ψωμί εκείνων που αρνούνται τον εμβολιασμό, είτε επειδή έχουν φόβους, είτε διότι συνειδητά αναπαράγουν αντιεπιστημονικές θεωρίες συνομωσίας.

Επικίνδυνη σύγχυση προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την τέταρτη δόση (δεύτερη “αναμνηστική”) στον γενικό πληθυσμό.
Προσέξτε τις διατυπώσεις:
«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.
Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».
Είναι δυνατόν να γίνεται σύσταση «χωρίς επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος» και να το γράφουν φαρδιά – πλατιά σε ανακοίνωση;
Ποιον πείθουν με τέτοια ανευθυνότητα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αυτοί που υποτίθεται ότι κάνουν και καμπάνιες κατά του αντιεμβολιασμού;
Τέτοιου είδους κινήσεις και συγχύσεις είναι βούτυρο στο ψωμί εκείνων που αρνούνται τον εμβολιασμό, είτε επειδή έχουν φόβους, είτε διότι συνειδητά αναπαράγουν αντιεπιστημονικές θεωρίες συνομωσίας.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής μόνο το Ισραήλ έχει χορηγήσει τέταρτη σε όλους τους ενήλικες, ωστόσο στη συνέχεια μεγάλη μελέτη έδειξε πως η 4η δόση δεν επαρκή για την πρόληψη μόλυνσης από την Όμικρον. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν χορηγήσει την τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Η σύγχυση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη διότι ειδικοί έχουν αναφερθεί στα ανεπαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος, στον γενικό πληθυσμό.
Μάλιστα, η ίδια η υφυπουργός Εργασίας, Μίνα Γκάγκα, που είναι και γιατρός, δήλωσε στην ΕΡΤ, σε αντίθεση με την απόφαση της Επιτροπής: «Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό».
Μάλιστα, μιλώντας στο στο Πρώτο Πρόγραμμα είχε περιγράψει τα εξής για τα επικαιροποιημένα εμβόλια:
«Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο».
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Ο ίδιος είχε κάνει σύσταση να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι.
Για νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό είχε μιλήσει πρόσφατα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θα υπάρξει σίγουρα από το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του και τις μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει, θα είναι επικαιροποιημένο» (δηλώσεις στο Mega).

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: