Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

ΡΑΕ - Ρήτρα Αναπροσαρμογής: «Γιατί δεν επιστρέφονται 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές;»

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στέλνει τον φάκελο λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τελευταίο 8μηνο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αθανάσιος Δαγούμας σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία άφησε αιχμές για τους Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της η ΡΑΕ προχωρά στη δημιουργία βάσης δεδομένων για τη λιανική αγορά ρεύματος, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά οι χρεώσεις (βασικές χρεώσεις και ρήτρες όσο υπάρχουν, επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, πάγια, εγγυήσεις, εκπτώσεις, περίοδος καταμέτρησης, όγκος κατανάλωσης, ακόμη και τα δημοτικά τέλη) για κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ είναι σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, και έχει κοινοποιήσει από την περασμένη Παρασκευή, το σύνολο των στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή. Σύμφωνα με τον ίδιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Όσον αφορά την τροπολογία για την «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και αφορά στα κυμαινόμενα τιμολόγια, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΡΑΕ σημείωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της, αλλά όπως τόνισε η πρόταση της ΡΑΕ, ήταν διαφορετική, αντί της κατάργησης να αποτυπώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή.
Κριτική σε υπουργείο και Διαχειριστές
Έντονη κριτική άσκησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και προς τους Διαχειριστές:
Για το ΥΠΕΝ: «Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης», είπε ο επικεφαλής της ΡΑΕ.
Διαφώνησε επίσης με την τροπολογία του, με την οποία καταργείται η πιστοποίηση που έχει παράσχει η ΡΑΕ στους διαχειριστές των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τόνισε ότι θα στείλει τον φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για τον ΑΔΜΗΕ: Ο πρόεδρος της ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα του Διαχειριστή για αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου. Αιτιολόγησε την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία καθορίστηκε η απόδοση των κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ για το 2022 στο 6,1 % (έναντι 7,5% που ήταν η αρχική πρόταση του ΑΔΜΗΕ και 5,57% το 2021) με το σκεπτικό ότι έχει μειωθεί η φορολογία, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθεί στο μέλλον το κόστος δανεισμού να υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω.
Για τον ΔΕΔΔΗΕ: «Ζητούμε συνεργασία για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των καταναλωτών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αν δεν θέλουν, θα το επιβάλλουμε. Ο καταναλωτής πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια», ανέφερε ο κ. Δαγούμας. Ανήγγειλε, επίσης, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ συνολικά για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Όπως υποστήριξε, τόσο οι Διαχειριστές δικτύων όσο και οι επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέλουν και εγγυημένες και υψηλές αποδόσεις. «Υπάρχει μια υπερβολή, δεν είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα», είπε.
Για την ασφάλεια εφοδιασμού υπογράμμισε ότι στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα δεν θα μπορεί να ικανοποιεί συνδυαστικά και την εσωτερική ζήτηση και την ζήτηση από γειτονικές χώρες που είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση και προσβλέπουν στην υποστήριξη από τη χώρα μας.

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: