Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Το παραμύθι των διακοπών έχει δράκο

Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία βαθαίνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Επίσημα το καλοκαίρι έφτασε. Το όνειρο των ανέμελων διακοπών όμως είναι προνόμιο για λίγους. Η ακρίβεια πλήττει τους τουριστικούς προορισμούς ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ματώνουν για να ανταποκριθούν στους δυσθεώρητους λογαριασμούς ενέργειας, στα πανάκριβα καύσιμα, αλλά και στις αυξήσεις σε όλα τα καταναλωτικά είδη.
Η ακρίβεια έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν ξεκίνησε με τη βάρβαρη, παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που βεβαίως επιδείνωσε την κατάσταση. Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της βίαιης, χωρίς σχέδιο, στρατηγικής επιλογής για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία βαθαίνει τις κοινωνικές ανισότητες σε όφελος λίγων και εκλεκτών. Θα πλήξει όμως και τον τουρισμό που μπορεί φέτος να δει τους αριθμούς να ευημερούν αλλά τα κέρδη και τη φήμη να μειώνονται.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, τον οποίο επιμένει η κυβέρνηση να διατηρεί στα ύψη, οι δήθεν επιδοτήσεις στη βενζίνη ή τους λογαριασμούς του ρεύματος δεν είναι η λύση, όταν μάλιστα τα προνόμια για κάποιους είναι προκλητικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εφοπλιστές.
Τα καύσιμα για τα πλοία τους είναι αφορολόγητα. Μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας εισέπραξαν 79 εκατ. ευρώ. Η επιδότησή τους έχει φτάσει στα 138 εκατ. ευρώ τον χρόνο ενώ έχουν να λαμβάνουν 370 εκατ. ευρώ για ανανέωση του στόλου τους από τα ΕΣΠΑ και 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Νέαρχος».
Με όλα αυτά το προνόμια, οι εφοπλιστές προχώρησαν σε αυξήσεις των ναύλων. Τα εισιτήρια των πλοίων έχουν πάρει φωτιά κάνοντας τα ταξίδια θηλιά για τους νησιώτες, απαγορευτικά για τη μέση ελληνική οικογένεια και πανάκριβα για τους ξένους τουρίστες.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σφυρίζει και εδώ αδιάφορα. Υπονομεύει με αυτήν την τακτική αυτό που έχουμε βαφτίσει «βαριά ελληνική βιομηχανία», δηλαδή τον τουρισμό.
Το παραμύθι των αγορών που αυτορρυθμίζονται είναι καλό αλλά έχει έναν ύπουλο δράκο. Δυστυχώς τον δράκο δεν μπορεί να τον δει μάλλον ο κ. Μητσοτάκης. Λογικό, αφού ως εισοδηματίας πρωθυπουργός, επιδοτούμενος αγρότης, κλειδοκράτορας του κράτους δεν ασχολείται με τα ψιλά. Τον δράκο πρέπει να τον βγάλουν από το κάδρο οι πολίτες. Και πρώτη κίνηση είναι να στείλουν τον πρωθυπουργό σε μόνιμες διακοπές, που τόσο του αρέσουν.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: