Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Καμπανάκι από ΠΟΥ για την πανδημία: Αλλάζει, δεν έχει τελειώσει

Η πανδημία της COVID-19 αλλάζει αλλά δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες και οφείλονται κυρίως σε δύο υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον που εξαπλώνονται γρήγορα.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι οι ταχέως διαδεδομένες υποπαραλλαγές Όμικρον BA.4 και BA.5 μαζί εκτιμάται ότι αποτελούν το ήμισυ των κρουσμάτων κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 25 Ιουνίου, η υποπαραλλαγή BA.5 αποτελούσε το 36,6% των συνολικών κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ η BA.4 αντιπροσώπευε το 15,7%, αντιπροσωπεύοντας μαζί περίπου το 52% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
«Σχετικά με τον COVID-19, που οδηγείται από τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 σε πολλά μέρη, τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες, με αποτέλεσμα τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως να αυξηθούν κατά 20%, ενώ οι θάνατοι έχουν αυξηθεί σε τρεις από τις έξι περιοχές του ΠΟΥ, ακόμη και καθώς ο παγκόσμιος αριθμός παραμένει σχετικά σταθερός, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία αλλάζει αλλά δεν έχει τελειώσει. Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχει τελειώσει, πρόσθεσε.
Ο Γκεμπρεγέσους είπε ακόμα ότι η ικανότητα παρακολούθησης του ιού απειλείται», καθώς οι αναφορές και οι γονιδιωματικές αλληλουχίες μειώνονται, καθιστώντας δυσκολότερη την παρακολούθηση του στελέχους Όμικρον και την ανάλυση μελλοντικών αναδυόμενων παραλλαγών.
Ο δρ. Γκεμπρεγέσους εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον αργό ρυθμό του εμβολιασμού σε φτωχότερες χώρες, καθιστώντας τον πληθυσμό σε κίνδυνο σε αυτές τις περιοχές και πιο ευάλωτο στα μελλοντικά κύματα του ιού.
Είμαστε κοντά στα μέσα του έτους, που είναι το σημείο στο οποίο ο ΠΟΥ είχε καλέσει όλες τις χώρες να εμβολιάσουν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού τους, είπε, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους 18 μήνες, περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια εμβόλια έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο και το 75% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στον κόσμο και άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι.
Το Lancet υπολογίζει ότι 20 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί λόγω των εμβολίων.
Ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι ενώ η συσσώρευση εμβολίων από τις πλούσιες καi κατασκευάστριες χώρες ήταν το σημαντικότερο εμπόδιο στην πρόσβαση πέρυσι, η ολοένα αυξανόμενη πολιτική δέσμευση για τη διάθεση των εμβολίων στους ανθρώπους - και οι προκλήσεις της παραπληροφόρησης ήταν εμπόδια σε εθνικό επίπεδο το 2022.
Με μόνο 58 χώρες να έχουν πετύχει τον στόχο του 70%, ορισμένες είπαν ότι δεν είναι δυνατό για χώρες χαμηλού εισοδήματος να το πετύχουν, είπε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανέφερε το παράδειγμα της Ρουάντα όπου τα ποσοστά εμβολιασμού δεύτερης δόσης είναι τώρα πάνω από 65% και εξακολουθούν να αυξάνονται.
Χώρες όπως το Νεπάλ και η Καμπότζη έχουν δείξει ότι είναι δυνατό, είπε, προσθέτοντας ότι το μέσο ποσοστό στις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι 13%.
Αλλά εάν υπάρχει αρκετή πολιτική βούληση στο εσωτερικό, υποστήριξη για τη διασφάλιση της εγκατάστασης στις κοινότητες και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι απολύτως εφικτά, είπε.
Ο Γκεμπρεγέσους υπογράμμισε ότι στο μέλλον για την πρόληψη θανάτων και σοβαρών ασθενειών, είναι σημαντικό να διατηρούνται ενημερωμένες οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο με τον εμβολιασμό.
Είπε ότι σε όλες τις χώρες, το 100% όσων ανήκουν σε ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστούν και να ενισχυθούν το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: