Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Νοικοκυριά σε αδυναμία πληρωμών

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο σπίτια με χρέη προς το Δημόσιο 50 έως 500 ευρώ δεν μπορούν να τα εξοφλήσουν ● Εκρηκτική αύξηση απλήρωτων φόρων καταγράφει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή ● Ισχυρή ένδειξη αδυναμίας και η αναγκαστική παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων μέχρι 29 Ιουλίου.
Εναν μήνα παράταση παίρνει η υποβολή των δηλώσεων και ήταν θέμα χρόνου η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στις 30 Ιουνίου εξέπνεε η νόμιμη διορία και το 50% των φορολογουμένων δεν είχε πατήσει ακόμα το κουμπί. Την ίδια στιγμή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας συνιστά το γεγονός ότι πάνω από 1,5 εκατ. νοικοκυριά με μικρά χρέη προς την Εφορία, τα οποία κυμαίνονται από 50 έως και 500 ευρώ, αδυνατούν να τα πληρώσουν, δείγμα της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία έχουν περιέλθει.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η προθεσμία υποβολής παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022, ενώ για πρώτη φορά μπαίνει κόφτης και στην ώρα με την ΑΑΔΕ να δέχεται δηλώσεις μέχρι τις 15.00.
Ωστόσο η παράταση δεν ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου που θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου. Οι υπόχρεοι έχουν τις εξής δύο επιλογές:
■ Είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% επί του ποσού της φορολογικής οφειλής.
■ Είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 με την εκπνοή του χρόνου υποβολής των δηλώσεων. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η πλατφόρμα στο ΤAXIS να κλείσει το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
Βαθιά στην τσέπη
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.471.103 δηλώσεις, ενώ η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 6,5 εκατ. Από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τον έξτρα φόρο ο οποίος ανέρχεται σε 920 ευρώ κατά μέσο όρο.
Πρόκειται για πάνω από 1,1 εκατ. υπόχρεους με ποσό οφειλής πάνω από 1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθεί σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας λόγω των κυμάτων της ακρίβειας που έχουν αλλάξει την ατζέντα των υποχρεώσεων στα νοικοκυριά, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στα απολύτως απαραίτητα και στο πώς θα γεμίσουν το καλάθι αφήνοντας την Εφορία τελευταία στη λίστα με τις πληρωμές.
Τα ληξιπρόθεσμα
Τα στοιχεία της έκθεσης από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή επιβεβαιώνουν την εκρηκτική αύξηση των απλήρωτων φόρων για τους μικρούς οφειλέτες, που υφίστανται μεγαλύτερο πλήγμα από τον υψηλό πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων χρεών για ποσά από 50 έως 500 ευρώ προς την Εφορία σημειώθηκε μέσα σε έναν χρόνο ραγδαία αύξηση στο πλήθος των «κόκκινων» οφειλετών κατά 265.153 άτομα. Πιο συγκεκριμένα στο τέλος Απριλίου η μερίδα αυτή των οφειλετών έφτασε τους 1.532.349 σε αριθμό από 1.267.196 που ήταν πριν από έναν χρόνο.
Αύξηση των οφειλετών διαπιστώνεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες με εξαίρεση αυτή που περιλαμβάνει χρέη μέχρι 50 ευρώ, στην οποία ο αριθμός των οφειλετών περιορίστηκε κατά 296.923 πρόσωπα. Βέβαια στη μείωση αυτή συνέβαλε κυρίως η περιοδική διαγραφή βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών νομικών προσώπων ή τρίτων με εισπρακτέο υπόλοιπο ανά βασική οφειλή μικρότερο του 1 ευρώ.
Ωστόσο παρατηρείται αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Η μεγαλύτερη πηγάζει από τα φυσικά πρόσωπα με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, που αυξήθηκαν κατά 310 άτομα. Το δε υπόλοιπο σε αυτή την κατηγορία (σ.σ. συγκεντρώνεται το 80% του χρέους και μόλις το 0,2% των οφειλετών) διογκώθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ.
«Κρας τεστ»
Τα στοιχεία της έκθεσης Κουτεντάκη εκπέμπουν ισχυρά μηνύματα ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο, καθώς από τον Μάιο ξεκίνησε η ανηφόρα του ΕΝΦΙΑ που είναι το πρώτο «κρας τεστ» για τις ροές των εσόδων μέσα στη λαίλαπα των ανατιμήσεων. Αλλοι παράγοντες που μετριάζουν το κλίμα εφησυχασμού είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας, η άνοδος των επιτοκίων και η γεωπολιτική αστάθεια, ο συνδυασμός των οποίων εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα. Με αυτά τα δεδομένα το Γραφείο Προϋπολογισμού αναμένει επιβράδυνση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί από την επίδοση του τουρισμού και τον βαθμό ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: