Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Σοκ στις ΗΠΑ: Τέλος στην προστασία της άμβλωσης μετά από 50 χρόνια

Τους χειρότερους φόβους εκατομμυρίων Αμερικανών επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ακυρώνοντας τον εμβληματικό νόμο για την προστασία των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο τερμάτισε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις που ίσχυαν σχεδόν 50 χρόνια με μια απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας του να ανατρέψει τη νομολογία της υπόθεσης Roe εναντίον Wade.
Η επισημοποίηση αυτής της οπισθοδρόμησης έρχεται περίπου έναν μήνα μετά τη διαρροή του σχεδίου γνωμοδότησης από τον δικαστή Samuel Alito που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων στις ΗΠΑ και έφερε σε δεινή θέση τον Τζο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο, ο οποίος εξαρχής είχε δηλώσει ότι μία τέτοια απόφαση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» με τους Ρεπουμπλικάνους και τους ιδεολογικούς κύκλους που εκπροσωπούν, ενώ μάλιστα δεσμεύτηκε να δώσει στο πλάι του προοδευτικού κόσμου τη μάχη για την ανατροπή της απόφασης.
Πρόκειται για μία απόφαση που θα γραφτεί στις πιο μελανές σελίδας της σύγχρονης ιστορίας των ανθρωπίνων και γυναικείων δικαιωμάτων, με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις για εκατομμύρια γυναίκες. Από την άλλη, είναι αιτία πανηγυρισμού για τους υπερσυντηρητικούς, ακροδεξιούς και θρησκευτικούς κύκλους των ΗΠΑ που εκφράζονται διαχρονικά από τους Ρεπουμπλικάνους και ζητούν δραστικό περιορισμό ή απαγόρευση των αμβλώσεων σε όλες τις πολιτείες της χώρας.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και ανακοινώσεις, δεκατρείς πολιτείες, κυρίως στο Νότο και στα Μεσοδυτικά, έχουν ήδη έτοιμους νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε περίπτωση ανατροπής του εμβληματικού νόμου. Σε άλλες τόσες πολιτείες ισχύει η ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης, χρονικό όριο που θεωρείται ασφυκτικό, καθώς πολλές γυναίκες ενδέχεται να μην έχουν μάθει ότι είναι έγκυες. Πάνω από το 90% των αμβλώσεων λαμβάνουν χώρα τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και περισσότερες από τις μισές γίνονται πλέον με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση.
Η απόφαση αναμένεται επίσηςνα επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες των μειονοτήτων που αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αναλύονται από το Associated Press.
Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει έκτακτο διάγγελμα προς το Έθνος από τον Λευκό Οίκο για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στις 12:30 μ.μ. τοπική ώρα (7:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας).
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει την προσέγγισή του σε αυτή τη νέα φάση του αγώνα για το δικαίωμα στις αμβλώσεις, γεγονός που θέτει και επίσημα σε κίνηση μία νέα φάση πολιτικής αντιπαράθεσης στις άκρως πολωμένες ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για αυτή τη στιγμή από τότε που διέρρευσε το προσχέδιο της απόφασης τον Μάιο. Η κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με ηγέτες πολιτειών, υποστηρικτές, επαγγελματίες υγείας και οργανώσεις προκειμένου να προετοιμαστούν για μία πραγματικότητα χωρίς την απόφαση Roe v. Wade.
Τώρα, τα σχέδια του Μπάιντεν θα δοκιμαστούν σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.
Πάντως, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κεφαλαιοποιήσουν την οργή ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου με σκοπό συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Αν και η εθνική νομοθεσία που διασφαλίζει την πρόσβαση στην άμβλωση φαίνεται απρόσιτη, περισσότερες νίκες των Δημοκρατικών σε επίπεδο πολιτειών θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να αποφασίσουν την κατάργηση των αμβλώσεων σε μία επόμενη φάση. Βέβαια, οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί για τους Δημοκρατικούς σε αυτή τη φάση και μένει να φανεί αν το κίνημα υπέρ των αμβλώσεων θα καταφέρει τελικά να τους φέρει σε κυρίαρχη θέση έναντι των Ρεπουμπλικάνων.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Άμεσα αντανακλαστικά έδειξαν φεμινιστικές οργανώσεις και πολίτες μετά την ανακοίνωση της απόφασης και ήδη εκατοντάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον ενώ διαρκώς προσέρχονται κι άλλοι διαδηλωτές.
Οι διαδηλωτές ακούγονται να φωνάζουν συνθήματα σε ντουντούκες όπως, «νόμιμη άμβλωση κατά βούληση» και «αυτή η απόφαση δεν πρέπει να περάσει».
Το βέβαιο είναι ότι οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και στο επίπεδο του δρόμου τις επόμενες ώρες και μέρες και προβλέπεται να είναι μία γενικευμένη αντιπαράθεση με διάρκεια, ενώ είναι άγνωστο τί διαστάσεις θα λάβει.
Την ίδια στιγμή, αντισυγκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη λίγο πιο δίπλα, με συγκεντρωμένους υπέρ της απόφασης, οι οποίοι κρατούν πικέτες που γράφουν «το μέλλον είναι κατά των αμβλώσεων» και «διαμελίστε τον Roe».
Όπως, πάντως, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, μια σειρά ερευνών κοινής γνώμης καταγράφει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι αντίθετη στην ανατροπή του νόμου και στην πιθανότητα να αφεθεί εξ ολοκλήρου στα χέρια των πολιτειών. Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του να είναι νόμιμη η άμβλωση σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί υποστηρίζουν επίσης περιορισμούς ειδικά αργότερα στην εγκυμοσύνη. Μόλις 1 στους 10 Αμερικανούς θέλει η άμβλωση να είναι καθολικά παράνομη.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: