Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Οι πλούσιοι έχουν κάνει το Champions League υπερβολικά προβλέψιμο

Ηρθε και η σειρά της Μπαρτσελόνα... Με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία της να είναι εμπνευσμένη από τον Γιόχαν Κρόιφ οι «μπλαουγράνα» ήταν κάποτε πράγματι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος («més que un club»). Τώρα, παρά τα δυσθεώρητα χρέη της, κάνει ό,τι και όλοι οι άλλοι. Επενδύει σε διαστάσεις που μόνο ελάχιστοι μπορούν να αντέξουν. Δεν μετράει ο ετήσιος ισολογισμός του συλλόγου. Γνωρίζοντας τις ανοδικές τάσεις της αγοράς σκέφτονται δεκαετίες μπροστά...
Η Μπαρτσελόνα αγόρασε φέτος, μεταξύ άλλων, τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έναντι 45 εκατ. ευρώ από την Μπάγερν Μονάχου. Είναι ήδη 34 χρόνων και δεν αντιπροσωπεύει τη συνέχεια του «τίκι τάκα». Ομως αναδείχτηκε εφτά φορές τοπ σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων επικρατεί μία στρατηγική: η... ανταλλαγή δαχτυλιδιών. Αγοράζει ο ένας από τον άλλο παίκτες δοκιμασμένους στους αντιπάλους τους επί χρόνια. Η πρακτική αυτή δεν δημιουργεί νέα ώθηση, επειδή οι παίκτες πλησιάζουν ή έχουν ήδη φτάσει στο ζενίθ τους. Ομως διατηρείται το στάτους κβο. Ο σύλλογος έχει εγγυημένη την παραμονή του στον κλειστό κύκλο. Οπότε και στους ημιτελικούς του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, που μόλις ξεκίνησε, είναι σίγουρο ότι θα αγωνίζονται πάλι οι συνήθεις παίκτες μεταξύ τους.
Η Μπάγερν Μονάχου απέκτησε τον Σάντιο Μανέ έναντι 32 εκατ. ευρώ. Εχει φτάσει τρεις φορές στον τελικό της διοργάνωσης με τη Λίβερπουλ. Ο 30χρονος Σενεγαλέζος μπορεί να πλουτίσει την τροπαιοθήκη του με μερικούς τίτλους Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα των πρωταθλητών Γερμανίας. Το ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα αντικαταστήσει τον Λεβαντόφσκι στον αγωνιστικό χώρο -μόνο ο σύλλογος γνωρίζει. Ο Πολωνός ήταν παίκτης περιοχής προσηλωμένος στο γκολ, ενώ ο Μανέ επιτίθεται με μεγαλύτερη ποικιλία. Επιπλέον οι Γερμανοί παίκτες έχουν τον πρώτο λόγο στο Μόναχο. Δύο διεθνείς αστέρες, οι Χάμες Ροδρίγες και Φιλίπε Κοουτίνιο, δεν κατάφεραν να βρουν θέση στην αρχική ενδεκάδα, ενώ ο Λουκάς Ερναντές χρειάστηκε δύο χρόνια για να πάρει μπρος. Ομως η μεταγραφή βγάζει νόημα, καθώς ο Μανέ είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής.
Ο 27χρονος Ραχίμ Στέρλινγκ, που κέρδισε τέσσερις τίτλους Πρέμιερ Λιγκ, αγωνίζεται πλέον για την Τσέλσι. Η Μάντσεστερ Σίτι τον παραχώρησε έναντι 55 εκατ. ευρώ. Επρεπε να αποχωρήσει γιατί ο Πεπ Γουαρδιόλα δεν είχε πειστεί απόλυτα για τις δυνατότητές του, όπως στην περίπτωση του Λιρόι Σανέ. Ο Στέρλινγκ αντικατέστησε λοιπόν στους «μπλε» τον Τίμο Βέρνερ, ο οποίος δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση από το να επιστρέψει στη Λειψία, έναν σύλλογο με δομή ανάλογη των κορυφαίων ευρωπαϊκών κλαμπ. Με τη διαφορά όμως ότι ο ιδιοκτήτης της, ο δισεκατομμυριούχος Ντίτριχ Μάτεσιτς, δεν επενδύει σε μεγάλη κλίμακα.
Η Ρεάλ Μαδρίτης αγόρασε τον Αντόνιο Ρούντιγκερ, έναν 29χρονο δυνατό σωματικά αμυντικό που κατέκτησε τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ με την Τσέλσι. Ο 30χρονος Κασεμίρο έφυγε από τους «μερένγκες» στην προσπάθεια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποκτήσει ξανά αμυντική σταθερότητα με τον πεντάκις πρωταθλητή Ευρώπης Βραζιλιάνο και να ανακτήσει την επαφή της με τις ομάδες της κορυφής σε Αγγλία και Ευρώπη. Η Γιουνάιτεντ, που αγωνίζεται στο Γιουρόπα Λιγκ, πλήρωσε 75 εκατ. ευρώ.
Η Λίβερπουλ ενήργησε κάπως διαφορετικά, αντικαθιστώντας τον Μανέ με νεαρότερους, όχι ακόμα καταξιωμένους επιθετικούς. Είναι ένα πλάνο που βολεύει τον Κλοπ, ο οποίος θέλει να «παράγει» δικούς του παίκτες. Οσο για την Ιταλία, δεν ελκύει πλέον μεγάλους αστέρες όπως στη δεκαετία του ’90. Το μόνο που άκουσε το πλατύ κοινό ήταν την πώληση του Ματάις ντε Λιχτ από τη Γιουβέντους στην Μπάγερν Μονάχου έναντι 70 εκατ. ευρώ.
Πάντως ξεχωρίζουν δύο μεγάλα ονόματα του φετινού μεταγραφικού καλοκαιριού. Κατ’ αρχάς ο 22χρονος Ερλινγκ Χόλαντ, που διακρίθηκε στην Μπουντεσλίγκα, μετακόμισε στη Μάντσεστερ Σίτι έναντι 60 εκατ. ευρώ. Η αγγλική ομάδα έχει ανεβασμένη αυτοπεποίθηση με την υπογραφή του προπονητή της. Ο σύλλογος ανήκει στη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα χρήματα της οποίας επέτρεψαν στον Πεπ Γουαρδιόλα να εξελίξει τη Σίτι σε ένα από τα μεγάλα κλαμπ. Τώρα ο Ισπανός απέκτησε αυτό που του έλειπε τόσο καιρό: έναν στράικερ τον οποίο μπορεί να μετατρέψει σε καθοριστική μονάδα δίπλα στον Κέβιν ντε Μπρόινε.
Η έτερη μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού, η μεταγραφή του 23χρονου Κιλιάν Μπαπέ, απέτυχε. Η Παρί Σεν Ζερμέν άντεξε στις ανελέητες πιέσεις της Ρεάλ Μαδρίτης όπως το TikTok άντεξε στην πίεση της Microsoft. Η Παρί, μια κόπια του μοντέλου της Ρεάλ Μαδρίτης, έχει για πρώτη φορά έναν παίκτη με τον οποίο να μπορεί να ταυτιστεί. Για να το πετύχουν αυτό οι ιδιοκτήτες ξόδεψαν τεράστια ποσά. Ανέβασαν τις ετήσιες αποδοχές του Μπαπέ σε 100 εκατ. ευρώ και του έδωσαν και 200 εκατ. ευρώ ως πριμ υπογραφής! Κι αυτό επειδή μπορούν... Στο κάτω κάτω ο σύλλογος ανήκει στον εμίρη του Κατάρ, που κατασκεύασε μέσα σε λίγα χρόνια οχτώ από τα πλέον υπερσύγχρονα γήπεδα για το φετινό Μουντιάλ. Με τους δικούς του ανθρώπους φέρνει τα πάνω κάτω στα politics του παγκόσμιου αθλητισμού.
Οποιο κι αν είναι το κόστος, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Σίτι ακολουθούν τον δρόμο αυτό με συνέπεια. Για πρώτη φορά στα χρονικά έχουν εξασφαλίσει δύο από τα blue chips με τη μεγαλύτερη φαντασία. Ο Χόλαντ και ο Μπαπέ μπορούν να αφήσουν το σημάδι τους στην τρέχουσα δεκαετία χάρη στο ταλέντο και το νεαρό της ηλικίας τους.
Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά ακμάζει. Η πανδημία τελείωσε. Πέρσι η UEFA έβαλε περισσότερα από 2,7 δισ. ευρώ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Επιπλέον αυξάνεται διαρκώς το χρήμα που ρέει στο ποδόσφαιρο από εξωτερικές πηγές. «Παρατηρούμε αύξηση των αλλοδαπών επενδύσεων στις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες» έγραψε η Deloitte στην πιο πρόσφατη οικονομική έκθεσή της. Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι πλούσια άτομα ή ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Αυτό υπογραμμίζει τη γοητεία που ασκεί το ποδόσφαιρο από επενδυτικής πλευράς».
Κάτι που επιβεβαιώνεται με στοιχεία του Forbes. Η βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει επενδύσει περίπου 2 δισ. ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια -και πλέον ο σύλλογος αξίζει τα υπερδιπλάσια! Υπάρχουν βέβαια και τα πολιτικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες, που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για να «καλλιεργήσουν» την εικόνα και τις επαφές τους.
Το Τσάμπιονς Λιγκ προσφέρει εκπληκτικές ποδοσφαιρικές βραδιές, όπως τους περσινούς ημιτελικούς μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Σίτι. Ομως μια διοργάνωση την οποία μόνο πέντε σύλλογοι μπορούν να κερδίσουν είναι άραγε ό,τι έχει ανάγκη η Ευρώπη αυτό τον καιρό; «Με το πέρασμα των χρόνων το Τσάμπιονς Λιγκ έχει γίνει προβλέψιμο» γράφουν οι «New York Times». Και η φετινή διοργάνωση «θα βασιστεί στην ίδια ανισότητα» και θα διεξαχθεί πάλι η «παρέλαση του αναπόφευκτου». Παρί εναντίον Μάντσεστερ Σίτι, η μονομαχία ανάμεσα σε γεωπολιτικούς αντιπάλους της Μέσης Ανατολής, δείχνει ως ο λογικός τελικός.
Και το τέλος δεν έχει ακόμα γραφτεί, όπως λέει η Deloitte. Η επόμενη που θα γυρίσει τη... στρόφιγγα των τιμών θα είναι η Νιούκαστλ. Ο σύλλογος της βόρειας Αγγλίας πλήρωσε 70 εκατ. ευρώ για τον Αλεξάντερ Ισακ, έναν 22χρονο Σουηδό που δεν έκανε στη Σοσιεδάδ την εντύπωση που έκανε για παράδειγμα ο Χόλαντ στην Ντόρτμουντ. Το να γίνει μια ομάδα ανταγωνιστική στο Τσάμπιονς Λιγκ θα εξελίσσεται σε μια ολοένα πιο ακριβή διαδικασία. Ακόμα και τα 2 δισ. δολάρια δεν αποδεικνύονται αρκετά για το τρόπαιο.
Ο νέος ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ μπορεί να αντέξει το οικονομικό φορτίο. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 320 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τον βασιλικό οίκο της Σαουδικής Αραβίας.

* Ο Φίλιπ Λαμ, Γερμανός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, αρχηγός της πρωταθλήτριας κόσμου 2014, είναι ο διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής του EURO 2024 που θα φιλοξενήσει η χώρα του

Τα κείμενα του Φίλιπ Λαμ εμφανίζονται τακτικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Είναι μια παραγωγή σε συνεργασία με τον Oliver Fritsch του γερμανικού περιοδικού «Zeit Online» και δημοσιεύεται σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων: Gazeta Wyborcza (Πολωνία), Denník N (Σλοβακία), Guardian (Αγγλία), Sport (Τσεχία), La Repubblica (Ιταλία), Telesport (Κροατία), Politiken (Δανία), Voetbalmagazine (Βέλγιο), L’Équipe (Γαλλία), Delo (Σλοβενία), Tribuna (Ουκρανία & Λευκορωσία), Haaretz (Ισραήλ), Sports Daily (Ρωσία), El País (Ισπανία), Expresso (Πορτογαλία), Aftonbladet (Σουηδία), Makfudbal (Βόρεια Μακεδονία), Postimees (Εσθονία), Verdens Gang (Νορβηγία), 444 (Ουγγαρία), Irish Times (Ιρλανδία), Lead (Ρουμανία), Morgunblaðið (Ισλανδία), Sankt-Petersburgskie vedomosti (Ρωσία), Gazeta Sheshi (Κόσοβο), Times of Malta (Μάλτα), Ilta-Sanomat (Φινλανδία)

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: