Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Siemens: Ποινική έρευνα για τους λόγους παραγραφής του σκανδάλου

Προκαταρκτική έρευνα για τις παραγραφές των αδικημάτων για την υπόθεση Siemens, παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκος.
Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε η απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ως προς την παραγραφή των αδικημάτων.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειοψηφία των διερευνόμενων πράξεων.
Συγκεκριμένα, αντικείμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.
Αφορμή για την εντολή είναι η χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κρίθηκε ότι οι πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος που φέρονται να τελέστηκαν πριν το 2002 έχουν υποπέσει σε παραγραφή και έτσι δεν εξετάζονται από την ελληνική δικαιοσύνη.
Για τις πράξεις που έλαβαν χώρα μετά το 2002 - οι οποίες είναι η μειοψηφία- οι 20 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία.

Αντωνία Ξυνού
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: