Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΣΕΠ-4Κ/2020: «Βόμβα» ΣτΕ στο «Βοήθεια στο Σπίτι» - Ακυρώνεται η ειδική εμπειρία

«Βόμβα» στην προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ “Βοήθεια στο Σπίτι”, βάζει με απόφασή του το ΣτΕ. Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 1548/2022 Απόφαση του το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ακυρώνει την «4Κ/2020/13.5.2020 προκήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), κατά το μέρος που προβλέπει ότι η “ειδική εμπειρία”… λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Απόφαση που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr: “πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση και να ακυρωθεί η 4Κ/2020/13.5.2020 προκήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, κατά το μέρος που προβλέπει ότι η «ειδική εμπειρία», κατ’ άρθρο 91 του ν. 4583/2018, όσων υποψηφίων έχουν απασχοληθεί σε αντίστοιχες με τις προκηρυχθείσες θέσεις παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ή κατ’ οίκον νοσηλείας ηλικιωμένων ανασφάλιστων, ΑμεΑ και οικονομικά αδυνάμων πολιτών, στους οικείους Ο.Τ.Α. ή σε νομικά πρόσωπα των οικείων Ο.Τ.Α., ή σε νομικά πρόσωπα που είχαν συμβληθεί με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. κατά τα έτη 2011 ή 2012 για την παροχή των υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στη χωρική περιφέρεια των οικείων Ο.Τ.Α., λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης”.
Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά απόφαση του ΣτΕ, μετά από την 193/2022 της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (σ.σ. την επικαλείται και η παρούσα απόφαση) που είχε κρίνει ότι είναι «αντίθετες προς τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας οι διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 1 του ν. 4551/2018, όπως ισχύουν μετά την προσθήκη εδαφίων με το άρθρο 17 παρ. 1 του ν. 4571/2018, κατά τα μέρος που προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση της “ειδικής εμπειρίας” που έχει κτηθεί από υποψηφίους που υπηρέτησαν ως επικουρικό προσωπικό κατ’ άρθρο 10 του ν. 3329/2005, για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού σε εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (σ.σ. προκήρυξη 2Κ/2019 για 1.116 θέσεις).
Το “μπαλάκι” στο ΥΠΕΣ
Στην περίπτωση, ωστόσο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς οι οριστικοί πίνακες για τους ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ εκδόθηκαν μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ενώ για τους ΠΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες (σ.σ. εκδόθηκαν σήμερα), οι 2.909 επιτυχόντες (σ.σ΄. εκ των οποίων υπολογίζεται ότι περίπου 2.700 είναι εκείνοι που εργάζονταν πριν την προκήρυξη στο «Βοήθεια στο Σπίτι») βρίσκονται, κυριολεκτικά, στον αέρα.
Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι από αυτούς, μετά την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, θα μείνουν εκτός περίπου 1.100!! Πρόκειται για εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Πρόγραμμα έως και 20 συναπτά έτη, με ανανεούμενες συμβάσεις.
Το «μπαλάκι», πλέον, βρίσκεται στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Εσωτερικών, που καλείται να αποφασίσει αν, όπως έχει ζητήσει το ΑΣΕΠ για την 2Κ/2019, ναι μεν να εκδοθούν νέοι πίνακες, αλλά και να προστατευτούν με νομοθετική ρύθμιση εκείνοι που περιλαμβάνονται στους σημερινούς οριστικούς πίνακες, καθώς, όπως αναφέρεται σε απόφαση της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής, ήταν δικαιολογημένη η εμπιστοσύνη τους στο σχετικό νόμο που προέβλεπε αυξημένη μοριoδότηση στην ειδική εμπειρία. Δηλαδή, στην πράξη να προσληφθούν και οι μεν και οι δε.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: