Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Επιτόκια: Στα ύψη το κόστος για νοικοκυριά και Δημόσιο

Φωτιά παίρνει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, μετά την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων στις αγορές των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή τα επιτόκια στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έχουν σκαρφαλώσει στο 4,45%: επίπεδο που έχει να δει η Ελλάδα από τις εποχές των μνημονίων.
Μάλιστα, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξάνονται με τριπλάσια ταχύτητα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για –την τελευταία για φέτος– έξοδο στις αγορές, στην προσπάθεια να κρατήσει μια «στενή» σχέση με τους επενδυτές. Όμως επιτόκια σαν κι αυτό δεν επιτρέπουν κινήσεις δανεισμού, ιδιαίτερα δε μετά την πρόσφατη έκπληξη από ξένους οίκους αξιολόγησης (DBRS, Moody's) που δεν προχώρησαν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, ούτε καν των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές πηγαίνουν ακόμα προς τα πίσω τον διακαή πόθο της χώρας, για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - κάτι που η κυβέρνηση κυνηγά, όμως ολοένα και απομακρύνεται.
Την ίδια στιγμή, σε κλοιό αυξημένων επιτοκίων βρίσκονται και τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δυσκολεύονται με τις δόσεις των δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά), καθώς σημειώνουν τρομακτική αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, σε 400-500 χιλιάδες ανέρχονται οι δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Euribor, και λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μηνιαία δόση.
Εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με τα δεκαετή να ξεπερνούν –εν μέσω προεκλογικής περιόδου– το επίπεδο του 4%.
Σε ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ (περίπου στο 3,5% το δεκαετές), καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες, νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
► Όλα αυτά ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έκρουσε πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή οικονομία, προειδοποιώντας πως ο πλανήτης μπορεί να οδηγηθεί προς μια παγκόσμια ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: