Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Απάτη-τα βουνά του ΥΠΕΝ

Ως μια μεγάλη απάτη που αξιοποιείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται ο χαρακτηρισμός κάποιων περιοχών -και όχι ολόκληρων βουνών- ως «Απάτητων Βουνών», προκειμένου να εξευμενίσει την αντιπεριβαλλοντική της πολιτική και τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους Χατζηδάκη, που παρέδωσαν τις προστατευόμενες περιοχές Natura σε κάθε λογής επενδυτές.
Πρόσφατα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, μιλώντας σε ημερίδα για τις ΑΠΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να προσθέσει ακόμα 6 βουνά στον κατάλογο των «Απάτητων Βουνών», στα οποία, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Κάποια βουνά έχουν ενταχθεί σε καθεστώς υψηλότερης προστασίας, όπως η απαγόρευση διάνοιξης δρόμου ή τεχνητής επιφάνειας. Τέτοια είναι ο Σμόλικας, η Τίμφη, ο Ταΰγετος, τα Λευκά Ορη, το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, μία μεγάλη περιοχή στα Αγραφα και το Σάος στη Σαμοθράκη», ανέφερε ο υφυπουργός. Και ανήγγειλε ότι επιπλέον θα ενταχθούν στον κατάλογο και το Φαλακρό Ορος στη Δράμα, το όρος Κόχυλας στη Σκύρο, ο Ερύμανθος στην Αχαΐα, το Μαίναλο στην Αρκαδία, ο Πάρνωνας σε Αρκαδία και Λακωνία και το όρος Δίκτη στο Λασίθι.
Δυστυχώς, η «υψηλή προστασία», στην οποία αναφέρεται ο υφυπουργός, δεν αφορά ολόκληρα τα βουνά, αλλά μόνο τις Περιοχές Ανευ Δρόμων (ΠΑΔ), με έκταση μεγαλύτερη από 10 τ.χλμ., που προέκυψαν από το ερευνητικό πρόγραμμα «Αδιατάρακτες Φυσικές Περιοχές της Ελλάδας και βιώσιμη ανάπτυξη» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνεπώς, η «προστασία» του χαρακτηρισμού «Απάτητα Βουνά», που δεν επιτρέπει εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ, δεν αφορά το σύνολο της έκτασης των βουνών, αλλά ένα ελάχιστο μέρος τους.
Είναι ενδεικτικό πως, σε ό,τι αφορά την ένταξη των Αγράφων στα «Απάτητα Βουνά», που έχουν συνολική έκταση 2.664 τετραγωνικά χιλιόμετρα και προστατευόμενη περιοχή Natura με έκταση 390 τ.χλμ., αυτό που τελικά προστατεύεται είναι μόλις το 3,54% των Αγράφων ή το 24,1% της περιοχής Natura. Εκταση που απέχει πολύ από την απεραντοσύνη των τυμπανοκρουσιών του δημαγωγού υφυπουργού.

Τάσος Σαραντής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: