Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Η Γερμανία κρατικοποιεί τη Uniper, η ελληνική κυβέρνηση ομνύει στις ιδιωτικοποιήσεις

Σε μία ιστορική κίνηση, η γερμανική κυβέρνηση προχωρά στην εθνικοποίηση του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η κυβέρνηση εμμένει ιδεοληπτικά στην λογική των ιδιωτικοποιήσεων.
Μετά την Γαλλία, που άνοιξε τον χορό των κρατικοποιήσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες ενός πολύ δύσκολού χειμώνα στον τομέα αυτό, την σκυτάλη παίρνει η Γερμανία η κυβέρνηση της οποίας προχωρά στην κρατικοποίηση της Uniper, του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας, σε μία ιστορική κίνηση.
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εμμένει σχεδόν ιδεοληπτικά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στον ιδιωτικό χαρακτήρα της ΔΕΗ και επιμένει να επιδοτεί τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης αντιλαμβάνονται την σημασία του κράτους στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ενεργειακή ασφάλεια.
Μάλιστα, ενώ η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου της Uniper που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ, στην Ελλάδα η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις όποιες προτάσεις για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και διοχετεύει 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για την συγκράτηση των τιμών.
Καλούνται λοιπόν οι πολίτες για μία ακόμη φορά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, πληρώνοντας οι ίδιοι, έστω και εμμέσως, την διαφορά.
«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.
Η κυβέρνηση Σολτς, αναφέρει το Bloomberg, εμφανίζεται αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper, τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί. Ήδη έχουν δοθεί μεγάλα ποσά για την επιβίωση της Uniper, τα οποία όμως δεν στάθηκαν αρκετά λόγω του μεγέθους της κρίσης.

Παντελής Πετράκης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: