Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Πλαφόν στα... καυσόξυλα; Σιγά τα αίματα!

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσόξυλων και του πέλετ προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τους καταναλωτές από την κερδοσκοπία και να τους εξασφαλίσει... ζεστασιά τον χειμώνα.
“Σιγά τα αίματα”, που θα έλεγε ένας ξυλοκόπος των Γρεβενών, σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα “συμφέροντα”.
Γιατί πλαφόν στα καυσόξυλα και όχι στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος;
Στο αέριο, στα υγρά καύσιμα και στο ρεύμα παίζεται το μεγάλο παιχνίδι. Εκεί βγαίνουν τα υπερκέρδη, αυτά τα προϊόντα θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους οικογενειακούς προσανατολισμούς, από τις τιμές τους θα εξαρτηθεί αν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες θα μπορέσουν να ζεσταθούν φέτος κι αν θα χρειαστεί να χρεωθούν για να μην ξεπαγιάσουν το χειμώνα.
Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για επιβολή πλαφόν στις τιμές αερίου και ρεύματος; Αλλωστε το μέτρο έχει δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που έχουν πλέον τα χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η απάντηση είναι προφανής: Ο κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνηση δεν θέλουν να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα που διαφεντεύουν τον τομέα παραγωγής-εμπορίας-διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την αγορά φυσικού αερίου.
Προτιμούν να τα βάλουν με πιό εύκολο “αντίπαλο”: Με τους ξυλοκόπους των Γρεβενών και της Πίνδου, με τους “μαντράδες” των Σεπολίων και τους βιοτέχνες του πέλετ.
Με αυτούς που “τους παίρνει” - και δεν πειράζει αν δυσαρεστηθούν λίγο...

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: