Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

«Δεξαμενή ομηρίας» με τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Μια «δεξαμενή ομηρίας» χιλιάδων προσοντούχων υποψηφίων για μια θέση στο Δημόσιο που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον επικείμενο μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διαμορφώνεται στην ουσία με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η ρύθμιση του αρμόδιου υπουργού, Μ. Βορίδη, δίνει τη δυνατότητα να «σπάσει» σε δύο στάδια ο διαγωνισμός, σε ένα πρώτο κατά το οποίο θα εκδίδονται οι προσκλήσεις συμμετοχής των υποψηφίων στις διαγωνιστικές διαδικασίες και ένα δεύτερο στο οποίο θα εκδίδονται οι προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Αποσυνδέεται, δηλαδή, η διαγωνιστική διαδικασία από την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Όπως περιέγραψε ο υπουργός στη Βουλή, θα εκδίδεται μια πρόσκληση για ευρύτερες κατηγορίες προσωπικού και δε θα είναι προσδιορισμένη η θέση στην οποία θα προσληφθεί ένας επιτυχών του διαγωνισμού. Βάσει όσων είπε ο κ. Βορίδης, ένας μηχανικός Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα κληθεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό «χωρίς να είναι απαραίτητα ταυτοποιημένο πού θα αξιοποιηθεί, πού θα προσληφθεί τη στιγμή έκδοσης της πρόσκλησης», δηλαδή απλά θα εκφράσει ενδιαφέρον για διορισμό στο Δημόσιο, συμμετέχοντας στον γραπτό διαγωνισμό και, σε περίπτωση που πετύχει στις εξετάσεις, θα ενταχθεί σε μια «δεξαμενή υποψηφίων». Από αυτή τη δεξαμενή, μελλοντικά, σε επόμενο στάδιο, θα «αντλούν» οι δημόσιες υπηρεσίες προσωπικό.
Τα παραπάνω προωθήθηκαν με την επίκληση της «με καταλυτικό τρόπο επιτάχυνσης της διαδικασίας προσλήψεων», αλλά αφορούν μια μεγάλη γραπτή διαγωνιστική διαδικασία που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων (πιθανόν και εκατοντάδων χιλιάδων) υποψηφίων, για την οποία προσώρας δεν έχει «κλειδώσει» η ακριβής ημερομηνία, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συμπέσει με την προεκλογική περίοδο.
Πρόθεση, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Οκτώβριο και οι υποψήφιοι να καθίσουν στα εξεταστικά έδρανα τον Μάρτιο. Όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», αν λόγω πρόωρων εκλογών έχει διαλυθεί η Βουλή τον Μάρτιο, ο διαγωνισμός παγώνει. Αν διαλυθεί η Βουλή μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, το ΑΣΕΠ απλά δε θα μπορεί να ανακοινώνει δημοσίως τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η απερχόμενη κυβέρνηση μοιάζει να επιχειρεί να θέσει πλήθος προσοντούχων ενδιαφερομένων για μια θέση με σταθερές εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο υπό την πολιτική-προεκλογική της ομηρία.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: