Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

ΟΗΕ: 258 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2022

Περισσότεροι από διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι σε 58 χώρες αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι λόγω των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής, των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η Παγκόσμια Έκθεση για τις Διατροφικές Κρίσεις, μια συμμαχία ανθρωπιστικών οργανώσεων που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι οι άνθρωποι αντιμετώπισαν πείνα και θάνατο σε επτά από αυτές τις χώρες: Σομαλία, Αφγανιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Αϊτή, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν και Υεμένη.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια —258 εκατομμύρια— αυξήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, «δριμύ κατηγορητήριο για την αποτυχία της ανθρωπότητας» να εφαρμόσει τους στόχους του ΟΗΕ για τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας, δήλωσε ο Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ενώ η αύξηση πέρυσι οφειλόταν εν μέρει σε περισσότερους πληθυσμούς που αναλύθηκαν, η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η σοβαρότητα του προβλήματος οξύνθηκε επίσης, «υπογραμμίζοντας μια ανησυχητική τάση επιδείνωσης».
Ο Ρέιν Πόλσεν, διευθυντής έκτακτης ανάγκης και ανθεκτικότητας στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι μια αλληλεπίδραση αιτιών οδηγούσε την πείνα. Περιλαμβάνουν συγκρούσεις, κλιματικά σοκ, τον αντίκτυπο της πανδημίας και τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία που είχε αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο λιπασμάτων, σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου.
Ο αντίκτυπος ήταν πιο έντονος στις φτωχότερες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων. «Οι τιμές έχουν αυξηθεί (και) αυτές οι χώρες έχουν επηρεαστεί αρνητικά», είπε ο Πόλσεν. Ζήτησε μια «αλλαγή παραδείγματος» έτσι ώστε να διατεθεί περισσότερη χρηματοδότηση για επενδύσεις σε αγροτικές παρεμβάσεις που προβλέπουν επισιτιστικές κρίσεις και στοχεύουν στην αποτροπή τους.
«Η πρόκληση που έχουμε είναι η ανισορροπία, η αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ του ποσού των χρημάτων χρηματοδότησης που δίνονται, του πως δαπανάται αυτή η χρηματοδότηση και των τύπων παρεμβάσεων που απαιτούνται για να γίνει μια αλλαγή», είπε.
Οξεία επισιτιστική ανασφάλεια έχουμε όταν η αδυναμία ενός ατόμου να καταναλώσει επαρκή τροφή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ή τη διαβίωση του.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: