Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Επίτευγμα οι... αυξήσεις στο ρεύμα

Για τον κ. Σκρέκα, σήμερα ζούμε τις συνέπειες από... «πρωτοφανή ενεργειακή κρίση», αν και οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου (TTF) έχουν πέσει στα 35,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα - EUROKINISSI

Σε μια εποχή που οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου πέφτουν καθημερινά, η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνοντας παράλληλα τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές ● Πανηγυρίζουν επειδή είναι 30% - 70% ακριβότερα από το καλοκαίρι του 2021.
Τo... κασετόφωνο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που στηρίζει την κοινωνία απέναντι στην «πρωτοφανή ενεργειακή κρίση» έβαλε σε λειτουργία και πάλι χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Πιστεύοντας, προφανώς, ότι οι καταναλωτές έχουν ξεχάσει πως οι βασικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν 30%-70% ακριβότερες από την εποχή που ξεκίνησε η απογείωση του ενεργειακού κλάδου και των κερδών του, το καλοκαίρι του 2021, ο κ. Σκρέκας όχι μόνο θριαμβολόγησε για τις επιδοτήσεις Μαΐου-Ιουνίου, αλλά ζήτησε από τον ελληνικό λαό ψήφο για να συνεχιστεί η πολιτική «που διασφαλίζει προσιτές τιμές καθαρής ενέργειας για όλους».
Οι χθεσινές ανακοινώσεις για επιδοτήσεις των 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι προφανώς ισχνές σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ο υπουργός κατάφερε να ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς καθώς:
● Χρησιμοποίησε τη φράση «πρωτοφανής ενεργειακή κρίση», παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου (TTF) έχουν πέσει στα 35,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για «πρωτοφανή ενεργειακή κρίση» μιλούσε και στις ανακοινώσεις του στις 23 Αυγούστου 2022 όταν η αντίστοιχη τιμή TTF ήταν στα 306,8 ευρώ, δηλαδή σχεδόν εννιαπλάσια.
● Μίλησε για στήριξη της κοινωνίας, όταν το συνολικό κόστος της επιδότησης, όπως είπε, φτάνει τα 47 εκατομμύρια ευρώ για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Το ίδιο έλεγε και τον Αύγουστο του 2022, όταν το κόστος της επιδότησης έφτανε το 1,9 δισ. ευρώ!
● Με βάση τις τιμές που ανακοίνωσαν οι κυριότεροι πάροχοι για τον Μάιο, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 160 και 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (16 έως 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Εφόσον από αυτά αφαιρεθεί η επιδότηση των 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκύπτει τελική χρέωση που κυμαίνεται μεταξύ 145 και 185 ευρώ.
● Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι δηλαδή να προκύπτουν τελικές χρεώσεις που είναι τουλάχιστον 30-70% ακριβότερες από το καλοκαίρι του 2021 όταν επεβλήθη η ρήτρα αναπροσαρμογής στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ των 110 ευρώ.
Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια εποχή που οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου πέφτουν καθημερινά αλλά η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το «επίτευγμα» αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναδείχτηκε και χθες καθώς η μεσοσταθμική χονδρική τιμή στην Ελλάδα ήταν 127 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η Ιταλία ήταν στα 116, οι άλλες βαλκανικές χώρες στα 106 ευρώ και πλήθος άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.λπ.) κυμαίνονταν κάτω από τα 100 ευρώ.
Τιμωρία...
Την κατάσταση για τους καταναλωτές έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω η νέα χρέωση που επέβαλε η κυβέρνηση για το Δίκτυο Διανομής. Πρόκειται για τη χρέωση που εμφανίζεται στον λογαριασμό ως ΔΕΔΔΗΕ η οποία, από την 1η Μαΐου άλλαξε τρόπο υπολογισμού τιμωρώντας, ουσιαστικά, όσους κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωση. Με τον νέο τρόπο, η χρέωση αυτή δεν προκύπτει από την κατανάλωση ενέργειας αλλά από την ισχύ της σύνδεσης.
Για παράδειγμα, όσοι έχουν τριφασικές συνδέσεις (25 KVA) και μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες, θα πληρώσουν 100 ευρώ περισσότερο σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι τριφασικές συνδέσεις έχουν πλήθος καταναλωτών επαγγελματικής χρήσης αλλά και πολλά νοικοκυριά που, για παράδειγμα, τοποθέτησαν αντλίες θερμότητας ώστε να πετύχουν εξοικονόμηση ρεύματος.
Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι διαδικασίες αυξημένης επιδότησης που επίσης διαφήμιζε η κυβέρνηση για 1.250.000 επαγγελματίες (φούρνοι, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ.) μέσα στο 2022. Οσοι έλαβαν αυτή την αυξημένη επιδότηση καλούνται τώρα να καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις για το ύψος της, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να λάβει εγκαίρως την έγκριση της Κομισιόν.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: