Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Κράτος εκτός σχεδίου

«Οικόπεδα παραθαλάσσια, εφαπτόμενα της ασφάλτου, φως, νερό, τηλέφωνο», διατυμπάνιζαν οι αγγελίες και διαφημίσεις των μεσιτικών γραφείων πριν από μερικές δεκαετίες, όταν χιλιάδες νοικοκυριά αναζητούσαν τρόπους να αξιοποιήσουν την αποταμίευσή τους σε ακίνητα, με το όνειρο μιας παραθεριστικής ή δευτερεύουσας κατοικίας κατά νου.
Ετσι προέκυψαν εκατοντάδες οικισμοί, ακόμη και κωμοπόλεις ολόκληρες σε όλη τη χώρα, που αναπτύχθηκαν υπό την εκρηκτική οικιστική πίεση, χωρίς πολεοδομικά σχέδια, κυριολεκτικά εκτός σχεδίου πόλεων και ρυμοτομημένων οικιστικών συγκροτημάτων. Αλλεπάλληλες «γενιές» αυθαίρετων κατοικιών και άλλων κτισμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές και οι ιδιοκτήτες τους αποτέλεσαν την πρώτη ύλη ανελέητης ψηφοθηρίας από το πολιτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις που υπόσχονταν νομιμοποίηση.
Τη δόξα αυτού το διαχρονικού εκτός σχεδίου κράτους ζήλεψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που άφησε μια θηριώδη νομοθετική εκκρεμότητα και έφερε σε κατάσταση ομηρίας και εκβιασμού εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Μια αμφιλεγόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέτρεψε έναν κανόνα που ίσχυε εδώ και έναν αιώνα για τα οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων που, εφόσον «έβλεπαν» σε αναγνωρισμένη οδό, μπορούσαν να εκδώσουν άδειες και να οικοδομηθούν.
Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αλλά και πολλές πολεοδομικές υπηρεσίες εξακολουθούν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες και να πληρώνουν όλο το κόστος που απαιτείται, ακόμη και να χτίζουν, με τον κίνδυνο να κηρυχτεί το ακίνητό τους αυθαίρετο, δηλαδή παράνομο.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τα έδωσε όλα για να ενισχύσει το «Ελντοράντο» των ακινήτων, αν και υποσχέθηκε να καλύψει νομοθετικά την αντίφαση ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ και στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, παρά τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, άφησε ανοιχτή την εκκρεμότητα.
Προφανώς με την πρόθεση να εκβιάσει, να θέσει σε ομηρία και να ψηφοθηρήσει σε βάρος χιλιάδων μετέωρων μικροϊδιοκτητών που αγωνιούν για το ενδεχόμενο να απαξιωθεί η περιουσία τους. Διόλου τυχαία, γι’ αυτή την επιλογή της βρήκε χθες απέναντι φορείς, από εκπροσώπους των ιδιοκτητών μέχρι μεσίτες, συμβολαιογράφους και δικηγόρους που κάθε άλλο παρά αντιπολιτευτική διάθεση τους χαρακτηρίζει.
Ισως, βέβαια, το κυβερνητικό παιχνίδι της ομηρίας των μικροϊδιοκτητών περιλαμβάνει όχι μόνο την ψηφοθηρία, αλλά και κάτι πιο ταξικό και σκοτεινό: τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτών να ψαρέψουν στα θολά νερά της νομικής αβεβαιότητας και να σαρώσουν τις μικρές ιδιοκτησίες. Αυτή η επιδίωξη είναι απόλυτα συνεπής με τη φιλοσοφία και τη στρατηγική αυτής της κυβέρνησης.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: