Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Οι «κερδοσκόποι» του Κογκρέσου

Τα μέλη του Κογκρέσου επιτρέπεται να αγοράζουν και να πουλούν μετοχές, ομόλογα και άλλους χρηματοπιστωτικούς τίτλους, αλλά δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εμπιστευτικές πληροφορίες. Οφείλουν δε να αποκαλύπτουν εντός 45 ημερών τυχόν συναλλαγές αξίας άνω των 1.000 δολαρίων που πραγματοποίησαν οι ίδιοι ή τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους. Ωστόσο, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα, τουλάχιστον 72 μέλη του Κογκρέσου έχουν παραβιάσει αυτόν τον νόμο τα τελευταία χρόνια
Insider trading από τους εκπροσώπους του αμερικανικού λαού ● Αγοράζουν και πουλούν μετοχές και άλλους χρηματιστηριακούς τίτλους, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν σε επιτροπές του Κογκρέσου που οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τις επιδόσεις τους.
Στις 10 Μαρτίου, την ημέρα που η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η Silicon Valley, κατέρρεε, ο βουλευτής των Δημοκρατικών στη Φλόριντα Jared Moskowitz πούλησε μετοχές της Seacoast Banking Corporation αξίας 65.000-150.000 δολαρίων. Σαράντα οκτώ ώρες μετά την πώληση των μετοχών ο βουλευτής είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι είχε παρακολουθήσει διακομματική ενημέρωση του Κογκρέσου σχετικά με την υφέρπουσα τραπεζική αναταραχή.
Στις 13 Μαρτίου, καθώς η κρίση στις περιφερειακές τράπεζες γενικευόταν με βουτιά των μετοχών τους και μαζική απόσυρση των καταθέσεων από αυτές, ο τίτλος της Seacoast Banking υποχωρούσε σχεδόν 20%. Επί της ουσίας, ο Moskowitz είχε ξεφορτωθεί έγκαιρα τις μετοχές της Seacoast γλιτώνοντας τις ζημιές που άλλοι επενδυτές υπέστησαν. Η κίνησή του ενδέχεται δε να μην ήταν άσχετη της προνομιακής πληροφόρησης που αυτός εξασφάλισε έναντι των υπόλοιπων επενδυτών μέσω της ενημέρωσης του Κογκρέσου.
Ο Moskowitz δεν ήταν το μοναδικό μέλος του Κογκρέσου που πούλησε τις τραπεζικές του συμμετοχές στην τρέχουσα κρίση. Μεταξύ άλλων, ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης Dan Goldman πούλησε μετοχές της First Republic Bank, η σύζυγος και τα παιδιά τού επίσης βουλευτή των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια, Ro Khanna, πούλησαν μετοχές της First Republic επίσης την ίδια ημέρα, ενώ μετοχές της ίδιας τράπεζας από κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του στις 16 Μαρτίου πούλησε και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Γιούτα John Curtis. Η First Republic, πάλαι ποτέ 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, κατέρρευσε αρκετά αργότερα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, και εξαγοράστηκε με συνοπτικές διαδικασίες κοψοχρονιά από τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, την JP Morgan.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι δύο βουλευτές, η Ρεπουμπλικάνα Nicole Malliotakis και ο Δημοκρατικός Earl Blumenauer, πραγματοποίησαν επίσης συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές τον προηγούμενο μήνα, ενώ συμμετείχαν στις προσπάθειες των Αρχών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κατάρρευσης των τραπεζών.
Η Malliotakis αγόρασε μετοχές περιφερειακής τράπεζας λίγο πριν θυγατρική αυτής συμφωνήσει να αναλάβει τις καταθέσεις της Signature Bank, της 2ης τράπεζας που κατέρρευσε μετά τη Silicon. Λίγες ημέρες πριν αγοράσει φέρεται ότι είχε συναντηθεί με τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές για να συζητήσει το κλείσιμο της τράπεζας. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για τον ορισμό του insider trading.
Ο Blumenauer, ο οποίος υπέγραψε νομοθεσία που θα επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς στις μεσαίου μεγέθους τράπεζες, πούλησε μετοχές της Bank of America στις 9 Μαρτίου καθώς ο πανικός εξαπλωνόταν και οι μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ -συμπεριλαμβανομένης της Bank of America– υποχωρούσαν. Μία εβδομάδα μετά την πώληση, η μετοχή της BoA υποχωρούσε κατά 5%.
Οι συναλλαγές των παραπάνω μελών του Κογκρέσου, στα όρια της κερδοσκοπίας εν μέσω τραπεζικής αναταραχής, πυροδότησαν νέες ενστάσεις στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας για το αν αυτά εργάζονται τελικά για το κοινό συμφέρον ή περισσότερο για το δικό τους οικονομικό συμφέρον.
Ερευνα των New York Times τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αποκαλύψει ότι την τελευταία τριετία σχεδόν 100 μέλη του Κογκρέσου πραγματοποίησαν συναλλαγές χρηματοοικονομικών τίτλων που η πορεία τους επηρεάστηκε από τις αποφάσεις επιτροπών της Γερουσίας ή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις οποίες συμμετείχαν. «Αγόρασαν ή πούλησαν μετοχές, ομόλογα ή άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που διασταυρώνονταν με το έργο τους στο Κογκρέσο ή ανέφεραν παρόμοιες συναλλαγές από τον σύζυγό τους ή ένα εξαρτώμενο παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις ήταν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αλαμπάμα και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας Tommy Tuberville. Αγόραζε και πουλούσε τακτικά προθεσμιακά συμβόλαια που συνδέονται με τις τιμές των βοοειδών, ακόμη και όταν η επιτροπή του συζητούσε για την εν λόγω αγορά. Εξέχουσα περίπτωση και αυτή του Ρεπουμπλικανού βουλευτή του Οχάιο και μέλους της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπομπ Γκιμπς, ο οποίος αγόρασε μετοχές της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie το 2020 και το 2021, περίοδο κατά την οποία η επιτροπή του ερευνούσε την AbbVie και 5 ανταγωνίστριές της για σύσταση καρτέλ.
Συνολικά, η τότε ανάλυση των Times είχε υποδείξει ότι στη διάρκεια μιας τριετίας περισσότερες από 3.700 χρηματιστηριακές συναλλαγές εκλεγμένων βουλευτών ή γερουσιαστών και των δύο κομμάτων εμπεριείχαν πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των δημόσιων ευθυνών τους και των ατομικών οικονομικών τους συμφερόντων.
Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο STOCK του 2012, τα μέλη του Κογκρέσου επιτρέπεται να αγοράζουν και να πουλούν μετοχές, ομόλογα και άλλους χρηματοπιστωτικούς τίτλους αλλά δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εμπιστευτικές πληροφορίες. Οφείλουν δε να αποκαλύπτουν εντός 45 ημερών τυχόν συναλλαγές αξίας άνω των 1.000 δολαρίων που πραγματοποίησαν οι ίδιοι ή τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους. Ωστόσο, όπως δείχνει μια πρόσφατη έρευνα, τουλάχιστον 72 μέλη του Κογκρέσου έχουν παραβιάσει αυτόν τον νόμο τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ο νόμος STOCK έχει επικριθεί για τα κενά του και την έλλειψη αυστηρότητας.
Στο περιβάλλον αυτό και με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Κογκρέσο μια σειρά από «καθαρούς» πολιτικούς και των δύο κομμάτων έχουν προσπαθήσει να περάσουν νομοθεσία που θα απαγορεύει σε βουλευτές και γερουσιαστές τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Μια νέα προσπάθεια νομοθετικής παρέμβασης έγινε στις αρχές αυτής της εβδομάδας από 4 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Το βλέπουμε αυτό ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για να επιστρέψει η Βουλή των Αντιπροσώπων πίσω στον λαό», υποστηρίζει ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Brian Fitzpatrick που ηγείται της προσπάθειας μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Matt Gaetz και τους Δημοκρατικούς Raja Krishnamoorthi και Alexandria Ocasio-Cortez. Η κίνησή τους ωστόσο μάλλον είναι δύσκολο να ευοδωθεί καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 60 ψήφοι στη Γερουσία.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: