Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Πανδημία COVID... τέλος «σφύριξε» ο ΠΟΥ

Η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λέγοντας ότι η Covid τελεί πλέον υπό επαρκή έλεγχο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας που έχει μετρήσει περισσότερα από 6,9 εκατομμύρια θύματα, σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα.
Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, που στις 30 Ιανουαρίου 2020 κήρυξε ύψιστο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού για την Covid-19, ήρε σήμερα αυτή τη συνθήκη.
Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού και το πέρασμα των κοινωνιών σε μία φάση συνύπαρξης μαζί του, ωστόσο ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η Covid-19 δε θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον σοβαρή υγειονομική απειλή για την παγκόσμια κοινότητα.
«Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι η Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτιμώντας ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια» θανάτους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού.
Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τη ζημιά που προκάλεσε η COVID-19 στην παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι ο ιός κατέστρεψε τις επιχειρήσεις, επιδείνωσε την πολιτική πόλωση και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ορισμένες από τις χώρες με τις χειρότερες επιδημιολογικές επιδόσεις στους σκληρούς δείκτες (κρούσματα, διασωληνώσεις, θάνατοι) είχαν πρότερα δηλώσει οι καλύτερα προετοιμασμένες για μια πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν στην Αφρική αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του παγκόσμιου συνόλου.
«Η COVID άλλαξε τον κόσμο και εμάς. Και έτσι θα έπρεπε να είναι. Εάν επιστρέψουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν από την COVID-19, δεν θα έχουμε πάρει το μάθημά μας και θα έχουμε αποτύχει για τις μελλοντικές γενιές.» είπε ο Γκεμπρεγέσους.
Ο Τέντρος είπε ότι η πανδημία βρίσκεται σε πτωτική τάση για περισσότερο από ένα χρόνο, αναγνωρίζοντας ότι οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη επιστρέψει στη ζωή πριν από τον κορονοϊό.
Πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι η πανδημία είχε τελειώσει. Όπως πολλές άλλες χώρες, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προχωρά σταδιακά στην άρση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι θα σταματήσει να πληρώνει για εμβόλια, μεταξύ άλλων παροχών.
Άλλα κέντρα έχουν λάβει παρόμοια μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας είχε τελειώσει και ο Αφρικανός επικεφαλής του ΠΟΥ, Matshidiso Moeti, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ήταν καιρός να προχωρήσουμε σε διαχείριση ρουτίνας του κορονοϊού σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σηματοδοτεί ένα πιθανό τέλος της διεθνούς συνεργασίας ή χρηματοδότησης υγειονομικών υπηρεσιών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο (για τις φτωχότερες χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας). Επίσης φαίνεται πώς αλλάζει σιγά-σιγά το κέντρο βάρους της διεθνούς προσπάθειας για την υγεία.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό θνησιμότητας έχει επιβραδυνθεί από το αποκορύφωμα των 100.000 και πλέον θανάτων τη βδομάδα, τον Ιανουάριο του 2021, σε λίγο περισσότερο από 3.500 τη βδομάδα, έως τις 24 Απριλίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Πάντως, ο Οργανισμός επισημαίνει την κατάσταση που επικρατεί στον λιγότερο ανεπτυγμένο κόσμο με πρόσφατες εξάρσεις διασποράς στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή και σημειώνει ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από τον ιό κάθε βδομάδα.
Πάνω από τρία χρόνια αργότερα, ο ιός έχει προκαλέσει περίπου 764 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: