Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

3,46% αυξάνονται οι εισφορές

Αναλυτικοί πίνακες για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Στα 7.373,88 ευρώ διαμορφώνεται το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, αυξημένο κατά 3,46% ● Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν ● Εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις εξασφαλίζει η 1η ασφαλιστική κλίμακα.
Η αναπροσαρμογή των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει πληθωρισμού προσθέτει μία ακόμη επιβάρυνση της τάξης του 3,46% που πρέπει να καταβάλουν όλοι πλην μισθωτών.
Αύξηση, ναι μεν αντίστοιχη με τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους, βάσει των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ και δικαιολογημένη από τις ανάγκες του ΕΦΚΑ, αλλά βαριά εάν συνδυαστεί και με τη νέα φορολογική επιβάρυνση του «τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής» που θεσπίστηκε με τον νέο φορολογικό νόμο, την ακρίβεια και τα υψηλά ενοίκια που ροκανίζουν το οικογενειακό εισόδημα.
Η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου, για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει του νόμου 4670/2020, αυξάνει το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών κατά 3,46% για το τρέχον έτος και το διαμορφώνει στο ποσόν των 7.373,88 ευρώ.
Ασφαλιστικές κατηγορίες

Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2024 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κατηγορίες συν μιας ειδικής για την κύρια σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν, αλλά είναι βέβαιο ότι η πλειονότητά τους θα επιλέξει και πάλι το χαμηλότερο κλιμάκιο, το οποίο προοπτικά διαμορφώνει προϋποθέσεις για συντάξεις εξαιρετικά χαμηλές που θα κυμαίνονται μεταξύ των 500 και 600 ευρώ.
«Στόχος της ανωτέρω διάταξης [σ.σ. του νόμου που προβλέπει ετήσιες αυξήσεις στο ύψος του μέσου πληθωρισμού του προηγούμενου έτους] είναι, πρωτίστως, η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον» αναφέρει σε δήλωση του ο Πάνος Τσακλόγλου χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνει υπόψη ότι ακριβώς αυτές οι αυξήσεις οδηγούν σε επιλογή της κατώτατης κατηγορίας ασφάλισης που «εγγυάται» πολύ χαμηλές συντάξεις.
Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων λοιπόν θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Aναλυτικότερα, με την αύξηση του 3,46% η χαμηλότερη κατηγορία από 169,95 ευρώ θα ανέλθει στα 175,83 ευρώ για κύρια σύνταξη, ενώ η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη από 5,48 σε 5,67 ευρώ, και στην ανώτατη, την 6η κατηγορία, που επιλέγεται από ελάχιστους, η επιβάρυνση για κύρια σύνταξη φτάνει τα 567,19 ευρώ από 548,63 ευρώ με ανάλογη αύξηση και στην εισφορά για υγειονομική περίθαλψη που θα ανέλθει στα 6,58 ευρώ.
Συνολικά για σύνταξη και υγεία το αθροιστικό ποσόν που πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι διαμορφώνεται ως εξής ανάλογα με τις κατηγορίες:

  • 1η: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 238,51 ευρώ από 230,25 ευρώ που ήταν πέρυσι.
  • 2η: 286,9 ευρώ από 277,7 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
  • 3η: 343,8 ευρώ από 332,2 ευρώ που ήταν πέρυσι.
  • 4η: 413,2 ευρώ από 399,3 ευρώ.
  • 5η: 495,2 ευρώ από 478,5 ευρώ.
  • 6η: 644,3 ευρώ από 622,6 ευρώ.

Στην ειδική κατηγορία για νέους ελεύθερους επαγγελματίες στα πρώτα 5 έτη της δραστηριότητάς τους το σύνολο των εισφορών από 138,15 ευρώ τον μήνα (για κύρια σύνταξη και υγεία) οι εισφορές θα φτάσουν τα 142 ευρώ
Οι αγρότες
Διαφορετικά ποσά ισχύουν για τους αγρότες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και οι αγρότες μπορούν να δουν την αναλυτική εξέλιξη όλων των κατηγοριών εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και εφάπαξ στους πίνακες που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και δημοσιεύουμε.
Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα που αυτές αφορούν. Αρα οι νέες αυξημένες εισφορές πρέπει να καταβληθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ΕΦΚΑ, στην ηλεκτρονική του σελίδα, υπενθυμίζει ότι η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. Η επιλογή του ασφαλισμένου θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2024. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Η αίτηση επιλογής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ έως και την Τετάρτη 31/01/2024.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: