Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Ο μαγικός αριθμός «9»

  • Εφορείες Αρχαιοτήτων
Δεκαοχτώ περιφερειακές ΕΦΑ διοικούνται σήμερα από μόλις 9 προϊσταμένους, κάποιοι εκ των οποίων καλύπτουν διπλές διευθυντικές θέσεις, έχουν όμως κοινό χαρακτηριστικό ότι θεωρούνται πρόσωπα του στενού υπουργικού περιβάλλοντος ● Συμπτωματικά η κ. Μενδώνη έχει ανακοινώσει ότι στον νέο οργανισμό του ΥΠΠΟ θα υπαχθούν 9 περιφερειακές γενικές διευθύνσεις.
Υπόδειγμα συγκεντρωτισμού, μάνιουαλ στρεβλού τρόπου διοίκησης, απόδειξη δυσπιστίας προς το επιστημονικό προσωπικό αποτελούν τα γενόμενα στην κορυφή της ιεραρχίας των Εφορειών Αρχαιοτήτων της χώρας.
Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς, παρά μόνο ως δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης της υπουργού Πολιτισμού σε πρόσωπα που δεν ανήκουν στον στενό της κύκλο, το γεγονός ότι 18 -από τις 53!- περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων διοικούνται σήμερα από μόλις 9 προϊσταμένους/ες; Και μόνο η απλή καταγραφή της κατάστασης που διαμορφώνεται με το νέο έτος είναι αποκαλυπτική για το παρόν και το μέλλον της υπηρεσίας, όταν για παράδειγμα ένας και μόνο προϊστάμενος φτάνει να έχει στην εποπτεία του 25 μουσεία στις Κυκλάδες και σε 17 μουσεία στα Δωδεκάνησα! Και δεν υπολογίζουμε το χάος των πολεοδομικών αυθαιρεσιών τις οποίες οφείλει να επιβλέπει!
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 υπήρχαν ήδη οι εξής διπλές διευθυντικές θέσεις:
1. Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (κεντρική υπηρεσία στο ΥΠΠΟ), διευθύντρια η Ελενα Κουντούρη, η οποία όμως από το 2021 εκτελεί καθήκοντα αναπληρώτριας διευθύντριας στην Εφορεία Πόλης Αθηνών.
2. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, προϊσταμένη η Μπετίνα Τσιγαρίδα. Η κ. Τσιγαρίδα από το 2021 είναι και αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης (αφού συμφωνούσε με το ξήλωμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου).
3. Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και Λήμνου, με προϊστάμενο τον Παύλο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος από το 2021 εκτελεί και χρέη αναπληρωτή προϊσταμένου και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας.
4. Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, προϊσταμένη Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία επίσης από το 2021 είναι και αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΦΑ Πιερίας.
5. Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας, προϊσταμένη Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η οποία από το 2020 ήταν και αναπληρώτρια προϊσταμένη στην ΕΦΑ Ιωαννίνων.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2023 βγήκαν στη σύνταξη πέντε προϊστάμενοι από τις ΕΦΑ:
1. Ιωαννίνων (και Αρτας, βλ. αρ. 5 παραπάνω, ήταν και στις δύο Εφορείες προϊσταμένη η κ. Παπαδαπούλου). Αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Ιωαννίνων ανέλαβε ο προϊστάμενος Θεσπρωτίας Ιωάννης Χουλιάρας.
2. Βόλου (ήταν προϊσταμένη η Ανθή Μπάτζιου). Αναπληρώτρια προϊσταμένη ανέλαβε η προϊσταμένη Τρικάλων Κρυστάλλω Ματζανά.
3. Πειραιώς και Νήσων (ήταν προϊσταμένη η Αγγελική Σίμωση). Αναπληρωτής προϊστάμενος ανέλαβε ο Ανδρέας Ντάρλας, προϊστάμενος Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας (ειδική υπηρεσιακή μονάδα που ΥΠΠΟ που έχει αρμοδιότητα σε ΟΛΗ την Ελλάδα!)!
4. Ημαθίας (ήταν προϊσταμένη η Αγγελική Κοτταρίδη). Αναπληρώτρια προϊσταμένη ανέλαβε η προϊσταμένη ΕΦΑ του Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη.
5. Δωδεκανήσου (ήταν προϊσταμένη η Μαρία Μιχαηλίδου). Αναπληρωτής προϊστάμενος ανέλαβε ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος ΕΦΑ Κυκλάδων.
Ετσι αν τις αθροίσουμε όλες μαζί έχουμε τις εξής διπλές προϊστασίες:
1. Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων & Εφορεία Πόλης Αθηνών.
2. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας & Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης.
3. Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και Λήμνου & Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας.
4. Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας & Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.
5. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας & Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
6. Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων & Εφορεία Αρχαιοτήτων Βόλου.
7. Εφορεία Αρχαιοτήτων Σπηλαιολογίας/ Παλαιοανθρωπολογίας & Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.
8. Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς & Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
9. Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων & Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι ο συγκεντρωτισμός αυτός σε συνδυασμό με το «διαίρει και βασίλευε» είναι μόνο… η αρχή. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει νέο οργανισμό για το ΥΠΠΟ στον οποίο θα δημιουργήσει 9 περιφερειακές γενικές διευθύνσεις.
Επίσης πέντε (5) τουλάχιστον μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους (Βεργίνα, Δελφοί, Ολυμπία, Κνωσός, Ακρόπολη, δηλαδή όσους έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα…) θα τους μετατρέψει σε ΝΠΔΔ (άλλες 5 γενικές διευθύνσεις) κατά το πρότυπο των 5 μεγάλων μουσείων, τα οποία ΝΠΔΔ από τον Απρίλιο που δημιουργήθηκαν δεν έχουν κάνει απολύτως καμιά δράση, έχουν περιπέσει σε χειμερία νάρκη όπως λένε οι κακές γλώσσες ή στη μηδαμινότητα της νομικής τους ύπαρξής (όπως λένε όσοι προσέχουν τις κομψές διατυπώσεις…).
Με την αλλαγή του οργανισμού η υπουργός θα έχει δικαίωμα να τοποθετήσει προϊσταμένους χωρίς να προκηρύξει τις θέσεις, οπότε έτσι αποκτά νόημα και η παραίτηση πριν από λίγο καιρό των 9 +1 (πρόσφατη παραίτηση της Ανδρομάχης Σκρέκα από την ΕΦΑ Καστοριάς) διευθυντών Εφορειών Αρχαιοτήτων από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος ήρθε για πολλά θέματα σε άμεση σύγκρουση με την υπουργό.
Πληροφορίες θέλουν οι νέοι γενικοί διευθυντές να εκκολάπτονται... αποκλείοντας φυσικά πολλούς νεότερους και με πολλά προσόντα συναδέλφους τους εφόσον θα καθυστερήσει (ή δεν θα γίνει ποτέ;) η προκήρυξη των θέσεων διευθυντών και τμηματαρχών μέσω ΑΣΕΠ. Ολα θα είναι πλέον under control! Κυβερνητικό εννοείται, για να μην τους στερήσουμε και τη δόξα.

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: