Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Κέρδη-ρεκόρ για τους εταιρικούς κολοσσούς

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, εισέπραξε αμοιβές περίπου 17 εκατ. βρετανικών λιρών για το 2023 | Το πακέτο αμοιβών του CEO της HSBC, Noel Quinn (δεξιά), διπλασιάστηκε σχεδόν το 2023 παρά τις αστοχίες του στην κινεζική αγορά ακινήτων
Συνεχίζεται το μπαράζ ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων-θαύμα από τις μεγαλύτερες εταιρείες της υφηλίου ● Στα ύψη επίσης τα μερίσματα στους μετόχους και οι αμοιβές των στελεχών.
Tα κέρδη-ρεκόρ που ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλο κορυφαίοι επιχειρηματικοί κολοσσοί της υφηλίου τις τελευταίες εβδομάδες αν μη τι άλλο προκαλούν καθώς επιτυγχάνονται σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, πολέμων και συνεχούς φτωχοποίησης - εξαθλίωσης των πολλών. Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο σαφές στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι οι όλες οι κρίσεις της τελευταίας τριετίας (πανδημία, αναταραχή στις αλυσίδες προσφοράς, ενεργειακή κρίση, πληθωριστική έξαρση, πόλεμοι σε Ουκρανία, Ισραήλ) εκτός από φρίκη είχαν κυρίως μεγάλους κερδισμένους. Οι τεράστιες καταστροφές, οι χιλιάδες θάνατοι αθώων, η ακρίβεια που έκανε την απλή διαβίωση πολυτέλεια, η οικονομική αφαίμαξη και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν επί της ουσίας το αντίτιμο, το «προσάναμμα» για το φούντωμα της κερδοφορίας αυτών των επιχειρήσεων.
Μία εξ αυτών και η βρετανική BAE Systems, η έκτη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής οπλικών συστημάτων του κόσμου, που χθες ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για το 2023 χάρη στην εκτόξευση της ζήτησης για τα «προϊόντα» της μετά το ξέσπασμα των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα. Η εταιρεία κατέγραψε, συγκεκριμένα πέρυσι, πωλήσεις-ρεκόρ 25,3 δισ. λιρών και κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 2,7 δισ. λιρών. Η ΒΑE Systems κατασκευάζει μεταξύ άλλων πυρηνικά υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη, άρματα, πλοία, όπλα και πυρομαχικά. Από τον Φεβρουάριο του 2022 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η μετοχή της έχει διπλασιάσει την αξία της γεμίζοντας με χρήμα τους μετόχους της.
Κέρδη-ρεκόρ είχε όμως πέρυσι και η μεγαλύτερη –με βάση το ενεργητικό της– τράπεζα της Ευρώπης HSBC. Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες αύξηση των ετήσιων προ φόρων κερδών της κατά 78% καθώς επωφελήθηκε όσο δεν πήγαινε από την αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών τόσο στη Δύση όσο και στην Ασία, όπου πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της. Συνολικά, τα κέρδη της ανήλθαν στα 30,3 δισ. δολάρια, από 17,1 δισ. δολάρια έναν χρόνο πριν. Και θα ήταν ακόμη υψηλότερα αν δεν υπήρχε η απροσδόκητη πτώση στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου (από 5 δισ. σε 1 δισ. δολάρια) λόγω της έκθεσής της σε κινεζική τράπεζα η οποία έχει μεγάλα ανοίγματα στον τομέα των ακινήτων. Παρά την πτώση αυτή, η HSBC αποφάσισε να μοιράσει χρήμα με ουρά στους μετόχους της, προσφέροντάς τους το υψηλότερο ετήσιο μέρισμα (61 σεντς ανά μετοχή) από το 2008.
Επιπλέον χρήμα θα τους προσφέρει και με ακόμη μία επαναγορά μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων σε συνέχεια των τριών περσινών συνολικού ύψους 7 δισ. δολαρίων. Χρήμα πολύ θα μοιράσει και στον διευθύνοντα σύμβουλό της Noel Quinn παρά την αστοχία του στις εκτιμήσεις του για την κρίση στον τομέα ακινήτων της Κίνας, διπλασιάζοντας σχεδόν το πακέτο των αμοιβών του - στα 10,6 εκατ. λίρες από 5,6 εκατ. λίρες το 2022.
Το πακέτο του Quinn υπολείπεται πάντως του αντίστοιχου των περίπου 17 εκατ. λιρών που απήλαυσε για τις περσινές υπηρεσίες του ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, Pascal Soriot. Ο 64χρονος Soriot, ο οποίος έχει κερδίσει σχεδόν 120 εκατομμύρια λίρες τη δεκαετία από τότε που ανέλαβε τα ηνία της φαρμακοβιομηχανίας τον Οκτώβριο του 2012, πληρώθηκε 16,9 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων μισθών, παροχών και μπόνους, από 15,3 εκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της AstraZeneca. Φέτος ενδέχεται να εισπράξει ακόμη περισσότερα και αυτό ήδη προκαλεί αντιδράσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ πληρώνεται περίπου 1.000 φορές περισσότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και πάνω από εκατό φορές περισσότερο από πολλούς από τους δικούς του υπαλλήλους.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: