Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ο Άρειος Πάγος στην υπηρεσία της κυβέρνησης: Η Κλάπα συγκαλεί την Ολομέλεια για να αντικρούσει το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Πρωτοφανής μεθόδευση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου - Διοικητική Ολομέλεια για να συζητηθεί και το πόρισμα του ΕΚ για το κράτος δίκαιου στην Ελλάδα.
H Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, συγκαλεί Διοικητική Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν όλοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα συζήτησης, θα είναι η καταδίκη της Ελλάδας, με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο εκφράστηκαν «αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου», αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, στα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα, τις παράνομες παρακολουθήσεις και τις ατομικές ελευθερίες.
Η πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που συγκαλεί Ολομέλεια, για την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πέρα από ασυνήθης προκαλεί και τεράστια ερωτηματικά.
Όπως τόνισαν νομικοί κύκλοι, ενώ πότε μέχρι σήμερα ο Άρειος Πάγος δεν είχε ασχοληθεί με ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γατί τώρα ήρθε η ώρα να το κάνει;
Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στην Ολομέλεια και τι θα κάνουν οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς.
Οι ίδιες πηγές ωστόσο τόνισαν ότι, δεν θα πρέπει να προχωρήσει ο Άρειος Πάγος σε απόφαση, που θα συνιστούσε απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έγκριτοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι, «οι δικαστές και οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θεσμικό - πολιτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απαντήσεις σε αυτό μπορεί να τις δώσει μόνον η Εκτελεστική Εξουσία, δηλαδή η Κυβέρνηση και όχι ο Άρειος Πάγος».
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισαν, «το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κινδυνεύει να διαπράξει θεσμικό ολίσθημα, διότι με τον τρόπο αυτό, προβαίνοντας σε στήριξη ή όχι της Εκτελεστικής Εξουσίας, παραβιάζει βάναυσα την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών».
Και καταλήγουν:
«Πρέπει να καταλάβουν στον Άρειο Πάγο ότι, η Δικαστική Εξουσία είναι ΚΡΙΤΗΣ και δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ της ΕΞΟΥΣΙΑΣ»!

Μαίρη Μπενέα
Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: