Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης για αγρότες: Καμία έκπληξη από τις παρεμβάσεις σε ρεύμα και ΕΦΚ σε αγροτικό πετρέλαιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αγρότες μέτρα-ασπίρινες, χωρίς να κάνει κάποια… έκπληξη
Μέτρα-ασπιρίνες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια» στους αγρότες. Όπως σημειώνουν πηγές του Μέγαρου Μαξίμου, «η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά».
Οι συγκεκριμένες μειώσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • «Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.
  • » Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:
  • » Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:
  • » Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • » Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • » Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • » Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
  • » Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών».

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.
Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ, ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, άμεσα στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης πως «η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν».

Πηγή: in.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έστειλα σήμερα το πρωί ένα μικρό κείμενο σε μια-δυο εφημερίδες, αλλά δεν δημοσιεύθηκε. Ήταν αναμενόμενη η αποτυχία της συνάντησης, έστω και εν μέρει.

Αντιγράφω εδώ.

"Μην περιμένετε τίποτα από τον πρωθυπουργό

Από αυτό το βήμα, θα ήθελα να προειδοποιήσω τους αγρότες ότι η επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι κατά την γνώμη μου σε λάθος κατεύθυνση. Σε κάθε πολιτεία υπάρχουν θεσμοί, και με αυτούς διαβουλεύεται κάποιος. Εν προκειμένω υπάρχει το υπουργείο αγροτικών θεμάτων, ασχέτως αν κάνει ή δεν κάνει σωστά την δουλειά του. Υπάρχουν και άλλοι φορείς, αλλά ας πούμε ότι κάθε πολίτης επιθυμεί να θέσει τα αιτήματά του στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Όταν οι αγρότες εν προκειμένω παρακάμπτουν τον αρμόδιο υπουργό, ή όταν ο αρμόδιος υπουργός παρακάμπτει τους αγρότες (ή και τα δύο), αυτό από μόνο του συνιστά παραδοχή εσφαλμένης πολιτικής επιλογής εκ μέρους του πρωθυπουργού, εφόσον αυτός τοποθετεί τους υπουργούς της κυβέρνησης. Ποιός ο λόγος λοιπόν να εμπιστευθείς έναν πολιτικό που δεν είναι καν σε θέση να τοποθετήσει ένα ικανό στέλεχος σε ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία; Βέβαια ίσως το πιο κρίσιμο στοιχείο να αποτελεί το γεγονός ότι ενδεχομένως ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί κρίσιμο ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία, που είναι αρμόδιο για έναν εκ των κρισιμότερων κλάδων της εθνικής οικονομίας.

Οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, και το λάθος είναι δικό τους. Όταν αποφασίζεις να διεκδικήσεις, είσαι εσύ αυτός που θέτει τους επιμέρους κανόνες του πλαισίου των διεκδικήσεων. Από την στιγμή όμως που άλλος είναι αυτός που αποφασίζει το πότε, πού και πώς θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αυτό είναι από μόνο του προβληματικό. Ακόμα όμως και αν δεχθούμε ότι οι αγρότες ήθελαν εξαρχής και συνεχίζουν ακόμα να θέλουν μια τέτοια συνάντηση, και ακόμα και αν δεχθούμε ότι είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι, σκέφτηκαν τί μήνυμα θα περάσουν στην κοινωνία την επόμενη ημέρα, αν τα αιτήματά τους δεν γίνουν αποδεκτά και συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις; Τα συστημικά μέσα θα παρουσιάσουν την επόμενη ημέρα τους αγρότες ως κάποιους που ο πρωθυπουργός είχε όλη την καλή διάθεση να συναντήσει, να ακούσει και ίσως και να τους προσφέρει και το κάτι τίς, αλλά αντιθέτως αυτοί επιλέγουν να επιμένουν εμμονικά στις κινητοποιήσεις, στην αυταρέσκεια του να διεκδικείς περισσότερα πράγματα για την ζωή σου (όπως εν μέρει παρουσιάζεται), καθώς και στην συνέχιση της ταλαιπωρίας των πολιτών (κλειστοί δρόμοι, κλπ.).

Ακόμα και με τις συνδηλώσεις παίζει ο πρωθυπουργός. Πόσοι εξ ημών ενδιαφέρθηκαν για το γεγονός ότι επέλεξε να συναντήσει τους αγρότες ημέρα Τρίτη και 13; Πες λοιπόν ότι δεν πάει καλά η συνάντηση. Να λοιπόν η σημειολογία της επιλογής του. Πολλών το υποσυνείδητο θα επιλέξει αυτόματα να ερμηνεύσει την αποτυχία αυτής της συνάντησης ως επαλήθευση της λαϊκής σοφίας, που θέλει την Τρίτη και 13 να είναι γρουσούζικη μέρα. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά σε ποιούς απευθύνεται. Το απέδειξε πρόσφατα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που δίχασε την κοινωνία, πριν ακόμα κατατεθεί και δη χωρίς να την αφορά ούτε άμεσα, ούτε στην πλειοψηφία της. Λυπάμαι, αλλά φαίνεται ότι κάποιος εδώ πέρα δουλεύει τους αγρότες ψιλό γαζί. Κανένας πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι μια κοινωνική ομάδα την οποία ο ίδιος έχει στραγγαλίσει, μπορεί την ίδια στιγμή να περιμένει κάτι θετικό από αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική που ακολουθεί μια χώρα σε έναν τομέα, δεν διαπραγματεύεται στο γραφείο ενός πρωθυπουργού. Η επιμονή των αγροτών να συναντήσουν τον πρωθυπουργό είναι απόρροια μιας παλαιοκομματικής συνδικαλιστής δραστηριότητας και συνιστά λαϊκισμό, στον βαθμό που μετουσιώνει το σύνολο των θεσμών μιας δημοκρατίας στο πρόσωπο ενός και μόνο πολιτικού.".

Γιώργος