Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

ΑΙ, ΑΙ, ΑΙ... μανούλα μου

ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ ΧΘΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ NVIDIA
Η επενδυτική φρενίτιδα για τους συναφείς με την τεχνητή νοημοσύνη τίτλους εγείρει ανησυχίες για «φούσκα Α.Ι.» (των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης), ανάλογη αυτής των Dotcom που έσκασε με πάταγο το 2000 ● Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σπάσιμο του ορίου κεφαλαιοποίησης των 2 τρισ. δολαρίων είναι ζήτημα χρόνου, δεδομένης της εκρηκτικής ανάπτυξης της Nvidia αλλά και της φρενίτιδας των επενδυτών με τους συναφείς με την τεχνητή νοημοσύνη τίτλους.
Μέρες «φούσκας Dotcom» έφερε στη μνήμη το χθεσινό ντελίριο στα διεθνή χρηματιστήρια, ώρες μετά την ανακοίνωση των εκρηκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων της αμερικανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Nvidia, η οποία μεταξύ άλλων είναι και ο κορυφαίος σχεδιαστής-παραγωγός των… πολυπόθητων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στον κόσμο.
Η καλιφορνέζικη εταιρεία ανακοίνωσε λίγο μετά το προχθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street αύξηση των καθαρών της κερδών στο δ’ τρίμηνο του 2023 κατά 769% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στα 12,29 δισ. δολάρια από 1,41 δισ. δολάρια. Τα συνολικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 265% στα 22,10 δισ. δολάρια και ήταν περίπου 2 δισ. δολάρια υψηλότερα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Η Nvidia ανακοίνωσε μάλιστα ότι το πάρτι δεν τελειώνει εδώ καθώς αναμένει εντυπωσιακή αύξηση εσόδων και στο τρέχον τρίμηνο, κατά 233% έναντι 208% που προβλέπουν οι αναλυτές.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδωσαν, όπως ήταν φυσικό, το έναυσμα για νέες μαζικές αγορές μετοχών υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως οδηγώντας τους δείκτες μεγάλων χρηματιστηρίων Ασίας, Ευρώπης και Αμερικής σε νέα ρεκόρ. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 2,2% και νέο ιστορικό ρεκόρ στις 39.098,68 μονάδες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κράταγε 34 ολόκληρα χρόνια, από τις 29 Δεκεμβρίου 1989.
Στην Ευρώπη, με κινητήρα τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας αλλά και τη βελτίωση των δεικτών PMI της δραστηριότητας των επιχειρήσεων αυτόν τον μήνα, ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% στις 495,1 μονάδες, που αποτελεί νέο ρεκόρ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει έως και τις 495,81 μονάδες. Με κέρδη 1,47% και 1,27% έκλεισαν, αντίστοιχα, και οι δείκτες Dax στη Φρανκφούρτη και CAC στο Παρίσι.
Στις ΗΠΑ, περίπου τρεις ώρες πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street τόσο ο Dow Jones όσο και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών S&P 500 σημείωναν νέα ρεκόρ στις στις 38.994,5 και τις 5.075 μονάδες αντίστοιχα, ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 2,6% κατέγραφε και ο Nasdaq που άγγιξε τις 16.000 μονάδες.
Ο τίτλος της Nvidia σημείωνε ενδοσυνεδριακά άνοδο 15% και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 250 δισ. δολάρια. Η αυξηση αυτή -εφόσον διατηρηθεί- είναι η μεγαλύτερη ημερήσια χρηματιστηριακής αξίας στην ιστορία της Wall Street, μεγαλύτερη από την άνοδο κατά 197 δισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησης της Meta στις αρχές Φεβρουαρίου. Η συνολική άνοδος της μετοχής της Nvidia φέτος ξεπερνά το 60% ενώ από τις αρχές του 2023 πλησιάζει το 300% καθιστώντας την την τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία των ΗΠΑ με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά το 1,9 τρισ. δολάρια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σπάσιμο των 2 τρισ. δολαρίων είναι ζήτημα χρόνου, δεδομένης της εκρηκτικής ανάπτυξης αυτής αλλά και της φρενίτιδας των επενδυτών με τους συναφείς με την τεχνητή νοημοσύνη τίτλους. Στην τρέλα αυτή έχουν συντελέσει οι τεράστιες προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί τόσο για την τεχνητή νοημοσύνη όσο και για τους αναγκαίους ισχυρούς επεξεργαστές και ημιαγωγούς που θα απαιτήσουν οι εφαρμογές της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Αλτμαν προκάλεσε τον κοινό νου -αλλά και τη φαντασία πολλών… «αλογομούρηδων»- στις αρχές αυτού του μήνα όταν ζήτησε παγκόσμιες επενδύσεις ύψους 5-7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή πιο ισχυρών τσιπ που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη γενιά πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης. Το ποσό -που ισοδυναμεί με το 1/4 του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ- είναι τεράστιο για έναν βιομηχανικό κλάδο, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσε το πολύ να έχει αξία περίπου 135 δισ. δολαρίων ώς το 2030.
Ελλειψη τσιπ
Ο Αλτμαν επικαλείται τη μεγάλη έλλειψη τσιπ που απαιτούνται για την τροφοδοσία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT της εταιρείας του ενώ τονίζει ότι για να ξεπεραστεί η ανθρώπινη νοημοσύνη από την τεχνητή θα χρειαστούν πολύ πιο ισχυροί υπολογιστές.
«Το να ζητάς 7 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι απλά απρεπές», δηλώνει από την πλευρά του σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Deutsche Welle ο Pedro Domingos, ομότιμος καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Είναι ένα ποσό μεγαλύτερο απ’ όσα έχει δαπανήσει στην έως τώρα ιστορία της ολόκληρη η βιομηχανία τσιπ», τονίζει εκτιμώντας ότι ο Αλτμαν θα πρέπει να συμβιβαστεί πιθανότατα με ένα ποσό επενδύσεων κοντά στα 700 δισ. δολάρια -που και αυτό βέβαια είναι πολύ υψηλό.
Πάντως πριν δημοσιοποιηθούν οι απαιτήσεις Αλτμαν οι μεγάλες κυβερνήσεις της υφηλίου -ΗΠΑ, Κίνα, η Ιαπωνία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες- έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα μεταξύ τους για την εξασφάλιση ή τη διατήρηση ενός μεριδίου στη βιομηχανία των τσιπ, η κάθε μία για τον εαυτό της. Εν μέσω της τρέχουσας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων τα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας τσιπ έχουν γίνει «στρατηγικό εμπόρευμα», εξηγούν οι ειδικοί.
Ολα αυτά εξάπτουν πάντως τη φαντασία αλλά και τη… λιγούρα των κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων που μυρίστηκαν κέρδη. Κάποιοι προειδοποιούν ότι η τρέχουσα επενδυτική μανία για την τεχνητή νοημοσύνη θυμίζει τη φούσκα των ιντερνετικών εταιρειών (Dotcom) στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, που έσκασε με πάταγο το 2000. «Πολλοί άνθρωποι, εταιρείες, χώρες θα χάσουν τόνους χρημάτων. Θα γίνει μεγάλο μακελειό», προειδοποιεί ο Domingos.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: