Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

57 οικογένειες ζητούν απόδοση ευθυνών για τους νεκρούς τους στα Τέμπη. Δεν ξεχνάμε τίποτα! Απαιτούμε δικαιοσύνη! Το ψήφισμα της διαμαρτυρίας

Απόψε το βράδυ τιμώντας τη μαύρη επέτειο του εγκλήματος των Τεμπών το Εργατικό Κέντρο Π.Ε. Πέλλας (Γιαννιτσών), η Εκπαιδευτική Καινοτομία και Παρέμβαση Πολιτών Πέλλας οργάνωσαν κάλεσμα στην τοπική κοινωνία της Πόλης μας για συγκέντρωση και σιωπηρή διαμαρτυρία στην Πλατεία ΕΠΟΝ.Τα φαναράκια με κεριά που σχημάτισαν τον τραγικό αριθμό 57 των θυμάτων στα Τέμπη και η μαγνητοφωνημένη συνέντευξη της Μαρίας Καρυστιανού, (Προέδρου του Συλλόγου για τα θύματα των Τεμπών) που ακούστηκε, αντικατέστησαν τις θορυβώδεις ομιλίες και χαιρετισμούς που συχνά επιλέγονται σε ανάλογες περιπτώσεις, για να εκφραστεί ο βουβός πόνος και ο θυμός που επικρατεί στην κοινωνία ολόκληρη για την ατιμωρησία των υπευθύνων. Ακούστηκαν τα ονόματα των θυμάτων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και υπογράφτηκε το παρακάτω ψήφισμα από πλήθος Συλλόγων και Φορέων της πόλης, αλλά κυρίως από το μεγάλο πλήθος των συμπολιτών μας που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τις ψυχές που χάθηκαν και να δηλώσει την αντίθεσή του στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που επιχειρείται.
Οι Διοργανωτές:
Εργατουπαλληλικό Κέντρο ΠΕ Πέλλας
Εκπαιδευτική Καινοτομία
Παρέμβαση Πολιτών Πέλλας
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
57 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι φορείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο και οι πολίτες της Πέλλας βρισκόμαστε  στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς και όλων όσοι αγωνίζονται για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν σε όλους όσοι- όσο ψηλά και αν βρίσκονται-εμπλέκονται.
Είναι αδιανόητο, ένα χρόνο μετά το δυστύχημα που κόστισε τις ζωές σε 57 -νέους επί το πλείστον- ανθρώπους, επιβάτες και εργαζόμενους του σιδηροδρόμου,  να παρουσιάζονται επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος, όπως είναι η χρόνια εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου, η μείωση του προσωπικού, η αδιαφορία στο να γίνουν έργα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ασφάλειας των υποδομών, αλλά και η αδιαφάνεια, οι συγκαλύψεις, οι μεταθέσεις ευθυνών και οι καθυστερήσεις, που οδηγούν στη λήθη και την κοινωνία να έχει την πικρή γεύση της ατιμωρησίας των όποιων ισχυρών, αφού η εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε για το έγκλημα στα Τέμπη, αποδείχθηκε, με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μια παρωδία.
Τα αιτήματα για δικαιοσύνη, για πραγματική απόδοση ευθυνών, για αναβάθμιση και ενίσχυση των δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών είναι επίκαιρα.
Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις ψυχές των θυμάτων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειές τους. Δεν ξεχνάμε τίποτε. Απαιτούμε δικαιοσύνη. Ζητάμε να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι και να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη.
Συντασσόμαστε  με όσους υπερασπίζονται τη θέση ότι η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Για τον λόγο αυτό καλούμε όλες  τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους πολίτες της Πέλλας  να συνυπογράψουν και να επικοινωνήσουν το σχετικό  διαδικτυακό ψήφισμα για τα Τέμπη, που ξεκίνησε από την Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 19χρονης Μάρθης Ψαροπούλου (που επέβαινε στην αμαξοστοιχία των Τεμπών) και πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών,   με το οποίο, μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων, ζητούμε την  αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: