Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Aυξήσεις σοκ στις τιμές των φαρμάκων με απόφαση του υπουργείου Υγείας

Δραματικές ανατροπές στις τιμές περισσότερων από 1.700 γενόσημων φαρμάκων με αυξήσεις έως και 80% • «Καμπανάκι» από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.
Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα βρίσκονται οι ασφαλισμένοι μετά τη νέα ασφαλιστική τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε το υπουργείο Υγείας και τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.
Οι τιμές των φαρμάκων αυτών τραβάνε την ανηφόρα, με τη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους να είναι έως και τριπλάσια, καθώς η τιμή σε ορισμένες περιπτώσεις θα αυξηθεί έως και κατά 80% [Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έντυπη έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών].
Η παρέμβαση του υπουργού Υγείας μειώνει πολλές ασφαλιστικές τιμές φαρμάκων, με τη διαφορά να μεταφέρεται στις τσέπες των ασφαλισμένων, οι οποίοι, πλέον, καλούνται να πληρώσουν τη συμμετοχή επί της ασφαλιστικής τιμής, αλλά και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής κα λιανικής τιμής.
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής οι αυξήσεις εκτιμώνται έως και 80%, ενώ στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους», οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ξαφνικά πιο ακριβά τα φάρμακα που λαμβάνουν.
«Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις νέες τιμές, ξεκαθαρίζοντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας» επισημαίνει με νόημα ο ΦΣΑ.
Οι ασφαλιστικές τιμές αναφέρονται στο μέρος της τιμής ενός φαρμάκου που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση αυτές τι τιμές υπολογίζεται μετέπειτα και η συμμετοχή στη δαπάνη από τους ασφαλισμένους και η τελική τιμή στη αγορά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΣΑ
«Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

  • Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
  • Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
  • Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
  • Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: