Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Δρομολογούν νέο «χαράτσι» για παραπεμπτικά εξετάσεων

Μετά τα απογευματινά χειρουργεία και τη συμμετοχή ασθενών στα φάρμακά τους, το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 ευρώ για παραπεμπτικά απεικονιστικών.
Με ταχείς και συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζουν να ξηλώνουν τον δωρεάν χαρακτήρα από το ΕΣΥ. Έτσι, μετά τις αποφάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και για συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακά τους, δρομολογούν νέο «χαράτσι» για τους ασφαλισμένους, από τους οποίους ζητείται ξανά να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Όπως αποκάλυψε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη (15 Φεβρουαρίου) μεταξύ του Άδ. Γεωργιάδη και επιτροπής του ΠΙΣ, συζητήθηκε η πρόταση του Υπουργείου για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3 ευρώ ανά παραπεμπτικό), τα οποία θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς.
Σύμφωνα μάλιστα, με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ, τα παραπάνω ποσά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠ.ΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.
Επίσης, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback (επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το Δημόσιο, λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός).
Υπενθυμίζεται ότι και η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακά τους, αποτελεί ακόμα ένα «δωράκι» στη φαρμακοβιομηχανία, το οποίο θα μειώσει κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ το clawback της βιομηχανίας και θα μετακυλήσει την υποχρέωση καταβολής αυτής της δαπάνης στους ασφαλισμένους. Επίσης, η κυνική ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας του τιμοκαταλόγου για τα απογευματινά χειρουργεία (κυμαίνονται από 300 έως και 2.000 ευρώ), αποτελεί μια κίνηση που ξεκάθαρα νομιμοποιεί το «φακελάκι» και που καλεί τους ασθενείς –αν και ασφαλισμένοι στο ΕΣΥ– να πληρώσουν, αν δεν αντέχουν να περιμένουν για μήνες στις ατελείωτες λίστες αναμονής.
Αντιδράσεις
«Το δόγμα "πάμε και όπου βγει" έχει την υπογραφή όλη της κυβέρνησης και όχι μόνο του υπουργού Υγείας», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, αναφερόμενη στη δρομολόγηση του νέου «χαρατσιού». Όπως τόνισε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Άδ. Γεωργιάδης πριν καν συμπληρώσει δύο μήνες ως υπουργός Υγείας, «έχει κιόλας επιβεβαιώσει όσους ισχυρίζονταν ότι επέστρεψε στο εν λόγω Υπουργείο για να επιταχύνει τη διάλυση του ΕΣΥ, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα».
Η δήλωση της Δ. Αυγέρη
«Το δόγμα «πάμε και όπου βγει» έχει την υπογραφή όλη της κυβέρνησης και όχι μόνο του υπουργού Υγείας»
Πριν καν συμπληρώσει 2 μήνες ως υπουργός Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει κιόλας επιβεβαιώσει όσους ισχυρίζονταν ότι επέστρεψε στο εν λόγω Υπουργείο για να επιταχύνει τη διάλυση του ΕΣΥ, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα.
Σα να μην έφτανε ο τιμοκατάλογος για τα απογευματινά χειρουργεία, οι ασφαλισμένοι καλούνται για μια ακόμη φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων και των ιδιοκτητών των διαγνωστικών κέντρων.
Όπως αποκαλύπτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Υπουργός του «πεντάευρου», έχει έτοιμο σχέδιο ώστε να μπει χαράτσι στους ασφαλισμένους 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για τις εργαστηριακές εξετάσεις και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για τις απεικονιστικές.
Κι όλα αυτά, λίγες μόνο ώρες αφού αποδείχθηκε ότι ο κόφτης που δήθεν πέρασε για να μην αυξηθούν υπέρμετρα οι τιμές εκατοντάδων γενοσήμων φαρμάκων ευρείας χρήσης, ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα. Ο πολυδιαφημισμένος κόφτης, αφορά μόνο στο 23,8 % των φαρμάκων, με αποτέλεσμα σε μια σειρά από ευρείας κατανάλωσης φάρμακα να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων ακόμη και στο τριπλάσιο!
Αλλά τι να περιμένει κανείς από τον Υπουργό που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους των λίγων και μετατρέπει τους ασθενείς σε «πειραματόζωα», απαξιώνοντας ταυτόχρονα το ιατρικό προσωπικό με απίστευτο κυνισμό. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), όταν του ετέθη το ζήτημα της πολύωρης και εξαντλητικής απασχόλησης των αναισθησιολόγων - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να απάντησε: «Ναι υπάρχει ρίσκο, όλα στη ζωή είναι ρίσκο». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την σχετική καταγγελία, σπεύδει να τη διαψεύσει και απειλεί τους γιατρούς με μηνύσεις.
Τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα. Και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το πόσο βλάπτει την Υγεία ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το δόγμα «πάμε και όπου βγει» αντικατοπτρίζει τη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη. Στρατηγική που συνοδεύεται από απροκάλυπτες απειλές σε όποιον τολμά να αντιδράσει.
Να ξέρουν ότι δεν θα τους περάσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το υπέρτατο αγαθό της Υγείας από τους τυχοδιωκτισμούς και τον κυνισμό της κυβέρνησης.
Κάνε αίτηση στο mprostagiatinpaideia.gr και προετοιμάσου για την αγορά εργασίας!
Δίπλα σου στο ξεκίνημα της καριέρας σου με σύγχρονα εργαλεία & υπηρεσίες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: