Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Ο «Οδυσσέας» έφτασε στη σελήνη αλλά «σκόνταψε»

Η Intuitive Machines έγινε η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε προσελήνωση
Ένα ιδιωτικό διαστημικό αεροσκάφος των ΗΠΑ με το όνομα «Οδυσσέας» ανατράπηκε κατά την προσελήνωση και κατέληξε ν έχει γείρει στο πλάι, παρεμποδίζοντας τις επικοινωνίες, δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας την Παρασκευή.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intuitive Machines Steve Altemus είπε την Παρασκευή ότι το σκάφος «έπιασε ένα πόδι στην επιφάνεια», πέφτοντας στο πλάι και, πιθανότατα, ακουμπώντας σε έναν βράχο. Ανέφερε ακόμα πως μπορεί να έσπασε ένα πόδι. «Μέχρι στιγμής, έχουμε αρκετή επιχειρησιακή ικανότητα, παρόλο που έχουμε ανατραπεί», είπε στους δημοσιογράφους.
Ορισμένες κεραίες ήταν στραμμένες προς την επιφάνεια, περιορίζοντας την ικανότητα των ελεγκτών πτήσης να κατεβάζουν δεδομένα, είπε ο Altemus
Ο Οδυσσέας- το πρώτο αεροσκάφος των ΗΠΑ μετά από 50 χρόνια - πιστεύεται ότι βρίσκεται σε απόσταση λίγων μιλίων (χιλιόμετρα) από την προβλεπόμενη τοποθεσία προσγείωσης κοντά στον κρατήρα Malapert A, λιγότερο από 200 μίλια (300 χιλιόμετρα) από τον νότιο πόλο. Η NASA ήθελε να πλησιάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πόλο για να εντοπίσει την περιοχή πριν εμφανιστούν οι αστροναύτες αργότερα αυτή τη δεκαετία.
Το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA θα προσπαθήσει να εντοπίσει με ακρίβεια τη θέση του αεροσκάφους.
Με το touchdown της Πέμπτης, η Intuitive Machines έγινε η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε προσελήνωση στο φεγγάρι, ένα κατόρθωμα που είχαν προηγουμένως επιτύχει μόνο πέντε χώρες. Η Ιαπωνία ήταν η τελευταία χώρα που σημείωσε προσελήνωση τον περασμένο μήνα.
Η αποστολή του Οδυσσέα χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη NASA, της οποίας τα πειράματα ήταν επί του σκάφους. Η NASA πλήρωσε 118 εκατομμύρια δολάρια για την παράδοση στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αποσκοπούσε στην εκκίνηση της σεληνιακής οικονομίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: