Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

«Πάμε και όπου βγει» - Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει το σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ

Η ζοφερή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, οι τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, οι μεγάλες αναμονές σε τακτικά ιατρεία, οι «εικονικές προκηρύξεις» της κυβέρνησης και η είσοδος των ιδιωτών.
Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στον «Ευαγγελισμό».
Σημειώνεται ότι μια ημέρα νωρίτερα, η ΟΕΝΓΕ είχε συνάντηση με τον Άδ. Γεωργιάδη, με την Ομοσπονδία να ανακοινώνει στη συνέχεια ότι ο «υπουργός ωμά και απροκάλυπτα αποκάλυψε συγκεκριμένο σχέδιο πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης, σε τρία στάδια».
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, αυτά τα τρία στάδια είναι τα εξής:

  • Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό.
  • Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα (σήμερα) δημόσια νοσοκομεία.

Τι καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ
Μια μέρα μετά, λοιπόν, η Ομοσπονδία, στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτό το σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου και άλλα μέλη της ΟΕΝΓΕ, περιέγραψαν αναλυτικά τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, υπογράμμισαν τις τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, εστίασαν στις μεγάλες αναμονές σε τακτικά ιατρεία σε βασικές ειδικότητες και αναφέρθηκαν στις «εικονικές προκηρύξεις» που εξαγγέλλει κάθε τόσο η κυβέρνηση.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή της κ. Ρέτζιου ότι, όταν επισήμαναν στον υπουργό την κατακόρυφη αύξηση κινδύνου ιατρικών λαθών που συνιστά η σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία, αυτός απάντησε με ωμό και κυνικό τρόπο, λέγοντας: «Είναι... ρίσκο! Έτσι και αλλιώς όλα στη ζωή είναι ρίσκο. Έτσι και αλλιώς οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν χρόνια κινδυνεύουν».
«Πάμε και όπου βγει δηλαδή. Η ζωή των ασθενών στα ζάρια», σχολίασε καυστικά η κ. Ρέτζιου.
Επίσης, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ υπογράμμισε τη δρομολόγηση εισόδου ιδιωτών στο ΕΣΥ και τόνισε το κυβερνητικό όραμα που είναι οι «ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων».
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από όσα είπε Αφ. Ρέτζιου στη συνέντευξη Τύπου:

  • «Αν ήθελε η κυβέρνηση να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές. Όμως, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση, δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».
  • «Οι πλήρως εξοπλισμένες με χρήματα του λαού χειρουργικές αίθουσες είναι βέβαιο ότι σε μια πορεία θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα προς “αξιοποίηση”. Αυτό οραματίζονται. Ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, διερωτήθηκε: «Ποιο νοσοκομείο είναι σε θέση να κάνει απογευματινά χειρουργεία; Με τι προσωπικό;». Μίλησε επίσης για την κατάργηση και τη συγχώνευση μονάδων και τμημάτων στα περιφερειακά νοσοκομεία, τονίζοντας ότι σειρά έχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ήδη συγχωνεύονται χειρουργικά τμήματα.
Σε κάθε περίπτωση, οι νοσοκομειακοί γιατροί φέρεται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους και να μην οδηγηθεί σε διάλυση το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: