Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ένα ένα τα νοσοκομεία καταρρέουν!

Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» και Νοσοκομείο Σερρών
Μορφή... επιδημίας παίρνει στη Βόρεια Ελλάδα το φαινόμενο της υπολειτουργίας δημόσιων νοσοκομείων λόγω των κομβικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό ● Διαμαρτυρία των γιατρών στο «Αγιος Δημήτριος» όπου έκλεισε μια χειρουργική αίθουσα μετά την απόσπαση δύο αναισθησιολόγων για να καλυφθούν αντίστοιχες «τρύπες» στο «Παπανικολάου» ● Σοβαρό πρόβλημα με τους παθολόγους στο Νοσοκομείο Σερρών, προκλητική στάση από τη διοίκηση.
Η επιμελημένη καταστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας διά της μεθόδου των παραιτήσεων-εκδιώξεων γιατρών από κρίσιμους τομείς των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται με αδιάπτωτους ρυθμούς.
Η χθεσινή διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» για το κλείσιμο μιας χειρουργικής αίθουσας αλλά και η «εξαέρωση» της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σερρών είναι απλώς η συνέχεια της ίδιας κατάστασης στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», στη Δράμα και την Ξάνθη, τα Γιαννιτσά και την Εδεσσα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά.
Χθες στη Θεσσαλονίκη είχαμε κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» με συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου από τους εργαζόμενους γιατρούς και νοσηλευτές. Τι συνέβη; Πολύ απλά, για να καλυφθούν τα κενά του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» αποσπάστηκαν δύο γιατροί τού «Αγιος Δημήτριος» με αποτέλεσμα να κλείσει μία χειρουργική αίθουσα και να αναβληθούν δεκάδες επεμβάσεις, αφού απέμειναν έξι αναισθησιολόγοι από τους οποίους ένας επικουρικός. Οποιο πρόβλημα ίσως «έκλεισε» προσωρινά στο «Παπανικολάου» άνοιξε στο «Αγιος Δημήτριος».
Τα υπόλοιπα τα περιέγραψαν οι εργαζόμενοι με απλότητα και σαφήνεια. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Στέφανος Χατζηλιάδης, είπε ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν 24 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, 72 νοσηλευτών και 78 λοιπού προσωπικού, με σοβαρά κενά σε παθολόγους και ακτινολόγους. «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη βοήθεια σε άλλα νοσοκομεία», είπε ο διευθυντής των ΤΕΠ, αναισθησιολόγος Χαράλαμπος Χατζηιωακειμίδης, προσθέτοντας ότι «οι μετακινήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα», το αντίθετο, «εξοντώνουν τους γιατρούς και, όπως πάει, όχι μόνο τα χειρουργεία αλλά και τα ΤΕΠ θα έχουν πρόβλημα».
Αν αυτά συμβαίνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τι να περιμένει κανείς ότι συμβαίνει στα περιφερειακά νοσοκομεία. Στις Σέρρες οι δύο Παθολογικές Κλινικές απομένουν με μόλις τρεις γιατρούς και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ) σήμανε συναγερμό, καλώντας μεθαύριο Πέμπτη όλους τους φορείς και το πολιτικό προσωπικό του νομού στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για ενημέρωση και για να μην πει κανένας ότι δεν ήξερε τι συμβαίνει.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΝΙΣ, Βαγγέλης Παπαμιχάλης, περιγράφει την κατάσταση: «Μέχρι τον Νοέμβριο είχαμε εννέα παθολόγους στο νοσοκομείο. Από τον Ιούλιο ξεκίνησαν μετακινήσεις συναδέλφων για το γνωστό πρόβλημα έλλειψης παθολόγων στο Νοσοκομείο της Δράμας. Είχαμε ενημερώσει ότι υπήρχε πρόβλημα για να βγαίνει το πρόγραμμα στις Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Σερρών, οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα φύγουν.
»Τον Δεκέμβριο έφυγε μία συνάδελφος, από 1η Φεβρουαρίου έφυγε άλλος σε πρόωρη συνταξιοδότηση (και οι δύο καταγγέλλουν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας) και φτάσαμε την προηγούμενη Παρασκευή -αφού η κατάσταση συνεχιζόταν και κανένας δεν άκουγε- ο συντονιστής της Παθολογικής Κλινικής να υποβάλει την παραίτησή του για πρόωρη συνταξιοδότηση και άλλοι τρεις τον ακολούθησαν και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
»Οπότε έχουμε ήδη τρεις μη αναστρέψιμες καταστάσεις και τρεις που υπέβαλαν τα χαρτιά τους και για τους οποίους μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση αν σταματήσουν οι μετακινήσεις στο Νοσοκομείο της Δράμας. Αλλά, δυστυχώς, ενώ φτάσαμε σε αυτό το σημείο, η απάντηση που παίρνουμε είναι ‘‘μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε’’ ή και πιο χυδαία ‘‘καταθέστε τα χαρτιά σας και θα φροντίσουμε να φύγετε γρήγορα από το νοσοκομείο...’’».
Οπως προσθέτει ο κ. Παπαμιχάλης, σε τηλεοπτικό κανάλι του νομού Σερρών «ο διοικητής του νοσοκομείου απάντησε ότι όπως η Θεσσαλονίκη μάς βοηθάει στους αναισθησιολόγους, θα μας βοηθήσει και στους παθολόγους»!
Δυστυχώς, αυτά δεν αποτελούν τυχαίες συμπεριφορές μια τυχαία χρονική στιγμή. Είναι κανονικό σύστημα, αφού ο κ. Παπαμιχάλης θυμίζει πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ίδιο σκηνικό το είδαμε και σε άλλες κλινικές. Το Αναισθησιολογικό το 2019 είχε 6 γιατρούς και αρχές του 2020 ήταν ένας. Σήμερα έχουμε… δύο! Την περασμένη Πέμπτη υπήρχε πρόβλημα στο πρόγραμμα των αναισθησιολόγων διότι δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να εφημερεύσει και αναγκάστηκε ο αναισθησιολόγος του νοσοκομείου να κάνει τρίτη συνεχόμενη εφημερία! Πείτε εσείς αν αυτό είναι ασφαλής λειτουργία νοσοκομείου. Αλλά να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και χειρότερα, αφού η δεύτερη συνάδελφος του Αναισθησιολογικού έχει κάνει και τέσσερις σερί εφημερίες»!
Δύσκολο ακόμη και να το πιστέψει κανείς, αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα, κι αυτά σε ένα νοσοκομείο που «για το 2023 στα ΤΕΠ υποδεχθήκαμε περίπου 74.000 ασθενείς, αριθμός συγκρίσιμος με αυτούς μεγάλων τριτοβάθμιων νοσοκομείων, και οι δύο Παθολογικές Κλινικές του νοσοκομείου νοσηλεύουν κατά μέσο όρο περίπου 40 με 50 ασθενείς. Απορούμε, ποιος θα τους βλέπει;». Οπότε είναι λογικό πως «όλοι οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο συζητούν πόσο καιρό ακόμη θα μείνουν». «Μεθαύριο Πέμπτη έχουμε καλέσει σε συνάντηση σωματεία του νομού, φορείς, τους βουλευτές, τους δημάρχους, τον αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπους κομμάτων που δεν έχουν βουλευτή να συζητήσουμε το πρόβλημα».
Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τσάπας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, εντατικολόγος του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», τονίζει ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο εκείνο που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει παρέμβει ήδη η Δικαιοσύνη. Ζητάμε εδώ και καιρό να ενεργοποιηθούν οι θεσμοί της χώρας. Αλλά αυτή η παρέμβαση που ζητάμε δεν έρχεται, οπότε το μόνο που έχει απομείνει είναι η αφύπνιση της κοινωνίας».

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: