Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 200.000 ευρώ ενέκρινε ομόφωνα το Δ.Σ της κρατικής Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου. Η πρόταση εγκρίθηκε με βάση τις προβλέψεις τής διοίκησης για κέρδη το 2013, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Το 2012 τα κέρδη από τη χρήση της διώρυγας ανήλθαν στα 200.000.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας: "Η πρόταση μείωσης του Μετοχικού Κεφαλαίου και η αντίστοιχη επιστροφή κεφαλαίου στο υπουργείο Οικονομικών συνιστά αποτέλεσμα της χρηστής και ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών της εταιρείας και έχει ως στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στη δύσκολη περίοδο που διανύει η οικονομία και οι πολίτες της χώρας".
Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία, υπό δημόσιο έλεγχο, έχει καταφέρει να καταγράψει κερδοφορία, καλύπτοντας τις "τρύπες" που δημιούργησε η διαχείρισή της από την ιδιωτική "Περίανδρος Α.Ε.". Το 2009, τελευταίο έτος με διαχείριση των ιδιωτών, η ζημιά χρήσης ανήλθε στις 900.000 ευρώ, ενώ το 2010, έτος ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου, οι λειτουργικές ζημιές άγγιξαν τα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν δημιουργηθεί και σοβαρά θέματα ασφαλείας λόγω της ελλιπούς συντήρησης.
Έτσι, γίνεται φανερό πως μια ζωτικής σημασίας επιχείρηση που πέρασε σε ιδιώτη, έγινε ζημιογόνα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υπό δημόσιο έλεγχο μεταβλήθηκε ξανά σε κερδοφόρα, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τις λειτουργικές δαπάνες (περισσότερο από 75%). Επιστρέφει, μάλιστα, κεφάλαιο στο ελληνικό κράτος!
Την ίδια στιγμή, η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, επιμένει να ξεπουλάει δημόσιες επιχειρήσεις και περιουσία, στερώντας ζωτικά έσοδα από το κράτος.

Σπύρος Ρουπακιώτης
Πηγή: Avgi.gr