Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Αποτυχία ή επιτυχία; Σημασία έχει να κοιτάξουμε μπροστά...

Είμαστε πετυχημένοι ή αποτυχημένοι ως σύλλογος και ως παράγοντες; Κερδίσαμε ή χάσαμε στην προσπάθεια των  τελευταίων χρόνων για την  υπέρβαση; Ο σύλλογος πήρε αυτό που άξιζε από μια τέτοια προσπάθεια; Οι παράγοντες, οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές και ο κόσμος  στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων; Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι στο σύλλογο; Συνεχίζουμε ή τα παρατάμε; Η Γενική Συνέλευση σε λίγες μέρες, εκτός από την εκλογή νέας διοίκησης, θα πρέπει να οριοθετήσει και το «ταβάνι», την συνέχεια ή την παραίτηση από την διεκδίκηση υψηλών στόχων. Αν και δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, ότι θα συζητηθούν κατ’ ουσία οι τρόποι που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του συλλόγου ώστε να συνεχίσει απερίσπαστος, αφού περιμένω περισσότερο μια εμμονή στην κριτική των προηγούμενων που μάλλον για πολλούς είναι πιο «πρόσφορη» και «εποικοδομητική», εντούτοις έχω την πεποίθηση ότι η δυναμική που έχει αποκτήσει ο σύλλογος μπορεί να είναι η βάση για το αύριο… Όχι ότι δεν θα έχει αξία μια κριτική καλοπροαίρετη και καλόπιστη, για να δούμε τι πρέπει και τι μπορούμε να διορθώσουμε από «λάθη», παραλείψεις ή «ανεπάρκειες» του παρελθόντος, αλλά βλέπω η πρώτη Γενική Συνέλευση να αναλώνεται περισσότερο σ’ αυτή. Εύχομαι να μην γίνει έτσι και να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά, με το μελλον…
Όποια απάντηση και να δώσει κάποιος σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, ο κοινός παρονομαστής θα πρέπει  να είναι ένας για το μέλλον του συλλόγου: και δεν είναι άλλος ότι αυτός ο σύλλογος ανήκει σε όλους και όποιος θέλει να κριτικάρει, να προτείνει και εντέλει να συμμετέχει, να το κάνει με συλλογική ευθύνη, κοινό συμφέρον, χωρίς ιδιοτέλειες και υστεροβουλίες.


Ας δούμε όμως τι πέτυχε αγωνιστικά η ομάδα την καλύτερη της διαχρονικά 5ετία και κυρίως στην μεγάλη κατηγορία:
Την περίοδο 2008-09 η ομάδα ανέβηκε από την Α’ ερασιτεχνική κατηγορία στην Α1 παίζοντας και στον τελικό κυπέλλου τον οποίο έχασε από τον πρωταθλητή της Α1 Εδεσσαϊκό στα πέναλτι.
Την περίοδο 2009-10 η ομάδα στην πρώτη χρονιά της στην Α1 κατέλαβε τρίτη θέση στο πρωτάθλημα που δεν είχε Play Offs, έστω κι αν χρειάστηκε η τιμωρία με την αφαίρεση βαθμών του Λουτρακίου.

Την περίοδο 2010-11 η ομάδα κατέλαβε την 2η θέση στην Α1 την κανονική περίοδο, ενώ ήρθε 3η στα Play Offs στα οποία συμμετείχαν πέντε ομάδες.


Την περίοδο 2011-12 η ομάδα κατέλαβε την 4η θέση στην Α1 την κανονική περίοδο και επίσης 4η στα Play Offs ανάμεσα σε πέντε ομάδες. Την ίδια χρονιά έχασε ακόμα έναν τελικό κυπέλλου στα πέναλτι από τον πρωταθλητή Νέο Μυλότοπο.

Την φετινή περίοδο 2012-13, η ομάδα τέλειωσε 2η την κανονική περίοδο και 3η στην διαδικασία των Play Offs με συμμετοχή τεσσάρων ομάδων. Τρίτος χαμένος τελικός στο κύπελλο και δεύτερος με αντίπαλο τον 5ο της κανονικής βαθμολογίας και των Play Offs φέτος Νέο Μυλότοπο με 1-3.

Όλα αυτά που πετύχαμε ήταν καλά και αξιοπρόσεκτα αλλά όχι αρκετά για να μας κάνουν περήφανους και να δικαιωθούμε. Η ομάδα ανέβηκε, μεγάλωσε, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να καταξιωθεί ποδοσφαιρικά, κι ενώ κάθε χρονιά σχεδόν ήταν μέσα στους στόχους μέχρι το τέλος, πάντοτε όμως τελείωνε την σεζόν με άδεια χέρια, αφού δεν μπόρεσε να κατακτήσει έναν τίτλο και να μπει στην παρακάτω λίστα ώστε να γραφτεί στην ιστορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου του νομού μας. 

Πρωταθλητές ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ
1971/72
ΑΠΟ Αλμωπός Αριδαίας
1972/73
ΑΣ Άρης Παλαιφύτου
1973/74
ΑΣ Απόλλων Κρύας Βρύσης
1974/75
ΑΣ Απόλλων Κρύας Βρύσης
1975/76
ΑΣ Εδεσσαϊκός
1976/77
ΑΣ Εδεσσαϊκός
1977/78
ΓΑΣ Αναγέννηση Γιαννιτσών
1978/79
ΑΣ Νίκη Αξού
1979/80
ΠΑΟΚ Αραβησσού
1980/81
ΑΣ Αετός Σκύδρας
1981/82
α) ΑΣ Απόλλων Κρύας Βρύσης

β) ΑΣ Ελπίδα Έδεσσας
1982/83
ΑΣ Εθνικός Γιαννιτών
1983/84
ΑΣ Νίκη Αξού
1984/85
ΑΣ Άρης Προφήτη Ηλία
1985/86
ΑΣ Απόλλων Κρύας Βρύσης
1986/87
ΑΣ Αετός Σκύδρας
1987/88
ΑΠΟ Αλμωπός Αριδαίας
1988/89
α) ΑΣ Αετός Σκύδρας

β) ΑΣ Απόλλων Κρύας Βρύσης
1989/90
α) ΑΣ Νίκη Αξού

β) ΑΣ Άρης Προφήτη Ηλία
1990/91
α) ΑΕΣ Αριστοτέλης Λουτροχωρίου

β) Ολυμπιακός Γαλατάδων
1991/92
α) ΑΣ Εθνικός Γιαννιτών

β) ΑΣ Αετός Σκύδρας
1992/93
α) ΑΣ Φίλιππος Γιαννιτσών

β) ΑΣ Αετός Σκύδρας
1993/94
ΑΣ Άρης Παλαιφύτου
1994/95
ΑΣ Άρης Προφήτη Ηλία
1995/96
Ήρακλης Έδεσσας
1996/97
ΑΣ Άρης Παλαιφύτου
1997/98
Δόξα Μανδάλου
1998/99
ΑΣ Νίκη Αξού
1999/00
ΑΠΟ Αλμωπός Αριδαίας
2000/01
ΑΠΟ Αλμωπός Αριδαίας
2001/02
Μαύροι Αετοί Παραλίμνης
2002/03
ΑΣ Εδεσσαϊκός
2003/04
ΓΑΣ Αναγέννηση Γιαννιτσών
2004/05
ΑΣ Απόλλων Κρύας Βρύσης
2005/06
ΑΣ Εδεσσαϊκός
2006/07
Ολυμπιακός Γαλατάδων
2007/08
ΑΣ Αετός Σκύδρας
2008/09
ΑΣ Εδεσσαϊκός
2009/10
Μέγας Αλέξανδρός Μυλοτόπου
2010/11
Π.Α.Ο.Κ. Γιαννιτσών
2011/12
Μέγας Αλέξανδρός Μυλοτόπου
2012/13
ΑΠΟ Αλμωπός Αριδαίας


Υπήρχαν και εξωγενείς αιτίες και παράγοντες, όπως φάνηκε στον τελικό κυπέλλου του 2009 με την σφαγιαστική διαιτησία εις βάρος μας,  κραυγαλέα την περίοδο 2010-11 με την αυστηρή και μάλλον μεθοδευμένη τιμωρία της έδρας στα Play Offs και περιστασιακά πλην όμως κομβικά την επόμενη ακριβώς περίοδο με τις αλλοπρόσαλλες διαιτησίες σε συνεχόμενα παιχνίδια.
Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν πάρα πολλά και δεν ξέρω αν οποιοδήποτε άλλο χωριό της Ελλάδας έκανε τέτοια επένδυση, θα έμενε τελικά χωρίς δικαίωση και  τίτλο. Στην δική μας Ε.Π.Σ. και στο δικό μας χωριό όμως έγινε και μάλιστα κατ’ επανάληψη… Σίγουρα εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες, κακές επιλογές και λάθη κάναμε  πολλά και έχουμε ευθύνη όλοι όσοι ήμασταν κοντά στον σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτή την αναποτελεσματικότητα. Ευθύνη έχουν όμως και όσοι δεν ήταν, γιατί δεν νομίζω να υπάρχει άλλη ομάδα του πλανήτη που μέχρι το τέλος διεκδικεί τον τίτλο, να έχει 21 εισιτήρια σε εντός έδρας αγώνα της με ομάδα της 4αδας, όπως συνέβη φέτος!
Εδώ πάνω θα πρέπει να πατήσει η νέα διοίκηση που θα προκύψει την 19η Μάη, αν έχει υψηλές φιλοδοξίες και μεγαλόπνοο σχέδιο, αντιμετωπίζοντας τις δικές μας παθογένειες και διορθώνοντας τα κακώς κείμενα που οδήγησαν στην αποτυχία. Φιλοδοξίες όχι μεσοβέζικες, αλλά ουσιαστικές με συγκεκριμένα υψηλούς στόχους που θα λειτουργούν συνειδητά ως αυτοσκοπός ως εμμονή, σε παράγοντες, ποδοσφαιριστές, προπονητές, φιλάθλους, χωρίς φόβο για τυχόν αποτυχία. Το να κρύβεσαι πίσω από το δάκτυλο και να βάζεις κάθε χρόνο στόχους τον τελικό κυπέλλου και τα Play Offs και να καταλήγεις σε ρόλο πάντα κομπάρσου, είναι τουλάχιστον μίζερο και ευθυνόφοβο. Στόχο θα βάλεις την κατάκτηση και του κυπέλλου και του πρωταθλήματος ασχέτως αποτελέσματος, γιατί αυτό πραγματικά είναι που θέλουμε όλοι εδώ στην Πέλλα. Το θέμα είναι όμως δεν είναι μόνο να το θέλουμε όλοι, αλλά να συμμετέχουμε σ’ αυτό και όλοι όπως δύναται και μπορεί ο καθένας με τις δυνατότητές του. Αυτό είναι και το σύνδρομο που διακατέχει όχι μόνο την Πέλλα, αλλά και όλες τις ομάδες του νομού που κάνουν πρωταθλητισμό. Δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο μεγάλοι και τρανοί επενδυτές πουθενά στον νομό μας, που να θέλουν να επενδύσουν σ’ έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, ούτε και ρομαντικοί ευκατάστατοι παράγοντες που θέλουν να καμαρώσουν την ομάδα του χωριού τους ή της πόλης τους σε επαγγελματικές κατηγορίες, γι’ αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια καμία ομάδα δεν μπορεί να «προκόψει» παραπάνω, παρά συγκυριακά και μόνο συνέβη στην Αναγέννηση Γιαννιτσών που εκμεταλλεύθηκε την μεγαλύτερη οικονομικά αδυναμία των άλλων και τις αδειοδοτήσεις.  
Κι αν πάλι δεν υπάρχει η δυνατότητα για τέτοιους στόχους για διάφορους λόγους, ας γίνει ένας σχεδιασμός πάλι με υψηλούς στόχους σύμφωνα με τα δεδομένα που θα προκύψουν στον σύλλογο μετά τις εκλογές, αλλά σίγουρα με τον πήχη πολύ χαμηλότερα απ’ ότι μέχρι σήμερα, αν και νομίζω αυτή η λύση δεν έχει και πολλούς θιασώτες. Αυτή η Α1, αυτή η προοπτική, αυτές οι συγκινήσεις όταν κάνεις πρωταθλητισμό, δεν έχουν καμία σχέση με ότι βλέπουμε να διαδραματίζεται στις χαμηλότερες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά και τις χαμηλότερες ερασιτεχνικές κατηγορίες. Όσοι το έζησαν ξέρουν τι εννοώ…
Επίσης πολύ βασικό είναι ο μύθος «μόνο με τα δικά μας παιδιά», να μην αποτελέσει τροχοπέδη για την νέα διοίκηση, μια ψευδαίσθηση που κράτα και διαιωνίζεται χρόνια στο χωριό μας, αλλά όλοι να συμβιβαστούν με την μία και μοναδική πραγματικότητα  «μαζί με τα δικά μας παιδιά»…
Ας είμαστε όλοι στο Τουριστικό Περίπτερο την 19η Μάη 2013, για να καταθέσουμε τουλάχιστον τις απόψεις μας για το μέλλον του συλλόγου, αν όχι να συμμετέχουμε σε κάποιο διοικητικό σχήμα. Δυστυχώς σχήματα δεν ακούγονται μέχρι στιγμής, παρά μόνο κυοφορούμενες ανεξάρτητες μεμονωμένες υποψηφιότητες  
Καλή Ανάσταση και Καλή Επανάσταση όπως εύστοχα λέει και κάποιος σύντροφος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: