Σάββατο 10 Μαΐου 2014

"Μαζί για το Αύριο", "Πέλλα 2020" ή σε ελεύθερη μετάφραση "ΕΣΠΑ 2014-2020"...

«Μαζί για το Αύριο» ή «Πέλλα 2020» ή «Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020»… Όπως και να «βαφτίσεις» αυτόν τον δημοτικό συνδυασμό, η ταυτότητα, τα έργα και οι ημέρες του είναι απολύτως ίδια και δεν μπορούν να αλλάξουν την ουσία που περιγράφεται  ανάγλυφα μ’ έναν στίχο γνωστού ελληνικού τραγουδιού: «…τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…».
Απραξία, αδιαφορία, ανικανότητα, αναλγησία, αυταρχισμός, αδιαφάνεια, απαξίωση είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν γάντι στην αυτοδιοικητική θητεία της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Τα ακούσαμε, τα είδαμε, τα νοιώσαμε μα κυρίως τα ζήσαμε, κι αυτό είναι το τραγικότερο της υπόθεσης.
Μια δημοτική αρχή χωρίς αντιστάσεις, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, με αδιάλλακτο καλλικρατικό «προσανατολισμό», μοιραία και άβουλη, παραδόθηκε αμαχητί στο αιματηρό μνημονιακό «σφυροκόπημα» της κυβέρνησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση και τις «θανατηφόρες» γι’ αυτή περικοπές των επιχορηγήσεων. Φυσικά ως εξ’ αίματος γνήσιο «τέκνο» της πολιτικής παράταξης που μας κυβερνά με «μαστίγιο» τα τελευταία χρόνια, δεν προέβαλε καμιά αντίσταση και δεν επέδειξε καμιά ευαισθησία, καμιά αλληλεγγύη για την προστασία των πολιορκημένων από τα μνημόνια πολιτών, την εξαθλίωση της κοινωνίας, την απαξίωση του πολιτισμού, την φασιστική έξαρση, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και το «θάνατο» της τοπικής αγοράς.
Ξεκινώντας από το λεγόμενο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του δήμου, το οποίο φυσικά υφίσταται μόνο «επί χάρτου» και στους εικονικούς προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν κατά περίοδο, συμπεραίνουμε ότι όχι μόνο «νοικοκύρεμα» δεν έγινε, αλλά ολοένα και περισσότερο ο μνημονιακός οικονομικός «κλοιός» σφίγγει για τον Δήμο Πέλλας. Άλλωστε δεν χρειάζεται να βάλεις ορκωτούς λογιστές για να διαπιστώσεις από απλά παραδείγματα καθημερινότητας, γιατί δεν αντικαθίστανται εδώ και 3,5 χρόνια οι καμένες λάμπες από τις κολώνες, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί ούτε μία λακκούβα στους δρόμους, γιατί δεν έχει αλλάξει τους κατεστραμμένους κάδους απορριμμάτων, γιατί εργαζόμενοι που δούλεψαν 4 μήνες περίμεναν 8(!) για να πάρουν τα «εξασφαλισμένα» και εγκεκριμένα από τα προγράμματα απασχόλησης δεδουλευμένα τους κτλ κτλ. Ή να θυμηθούμε ότι εδώ και πολλά και χρόνια όλοι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια που «κοσμούν» κατά δεκάδες τα ανανεωμένα ψηφοδέλτια των τριών εκ των πέντε υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, δεν προνόησαν να μεταστεγάσουν δημοτικές δομές από ιδιωτικά κτίρια σε αχρησιμοποίητα και άδεια δημοτικά, προκειμένου να εξασφαλισθούν και πολλά χρήματα και να πάψουν να επιβαρύνονται με ανόητα έξοδα οι πολίτες. Μόνο σε νοικοκυρεμένο οικονομικά δήμο δεν παραπέμπει αυτή η εικόνα που ζήσαμε και βιώσαμε, για να μην αναφερθούμε σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές υποχρεώσεις και ψυχοπλακωθούμε…
Ο κ. Στάμκος ισχυρίζεται ότι ήδη επενδύθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή έργων στον δήμο μας, τα οποία φυσικά όσο τα είδαμε εμείς τα είδατε και σεις, ενώ προανήγγειλε πακτωλό εκατομμυρίων και έργων μέσω Ε.Σ.Π.Α για την επόμενη 6ετία. μέχρι το 2020! Είναι η γνωστή πολιτική «καραμέλα» της κυβέρνησης, την οποία πολλοί από τους φιλοκυβερνητικούς και φιλομνημονιακούς συνδυασμούς πανελληνίως «πιπιλίζουν», προκειμένου να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν πρόγραμμα και να αποσπάσουν την ψήφο τους. Ο κ. Στάμκος έκανε όμως κι ένα βήμα παραπάνω, ξαναβαφτίζοντας ορμώμενος  και συνεπαρμένος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τον συνδυασμό του, με το όνομα «Πέλλα 2020», ακυρώνοντας την παλιά ταυτότητα του «Μαζί για το Αύριο». Μια ταυτότητα που αποδείχθηκε τελείως «πλαστή» στην αυτοδιοικητική του θητεία, αφού ούτε το «Αύριο» ήρθε στην Πέλλα, ούτε «Μαζί» με τους πολίτες ήταν ποτέ… Το «Αύριο» του κ. Στάμκου, έκανε το μίζερο «Χθες» να φαντάζει «Αναγέννηση» στις μνήμες των πολιτών, ενώ το «Μαζί» μας γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω, όταν ο κοινοτάρχης αυταρχικός και απόμακρος, έκανε τους πολίτες να αισθάνονται εξόριστοι στον τόπο τους.
Με το νέο «βαφτιστήρι» προσέφερε όμως και κάποιες «καλές» υπηρεσίες οφείλω να ομολογήσω, αφού διευκόλυνε τους πολίτες να καταλάβουν πολύ εύκολα και γρήγορα, πριν ακόμη φτάσουν στην κάλπη, την απουσία οράματος και προγράμματος, την έλλειψη σχεδιασμού, την αδυναμία διοικητικής διαχείρισης και πολιτικών «αντανακλαστικών», την άκρως τεχνοκρατική χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες αντίληψη και πρακτική για το παρόν και το μέλλον του τόπου και των.πολιτών. Έκανε το αυτονόητο, προγραμματική διακήρυξη και τη υποχρέωση του δήμου προς τους πολίτες εξαγγελία…
Η «αναπτυξιακή» και η διαχειριστική πολιτική που ακολούθησε ο κ. Στάμκος τα χρόνια της δημαρχιακής του θητείας, είναι ευδιάκριτη σε κάθε πολίτη δια γυμνού οφθαλμού πρώτα απ’ όλα στην καθημερινότητά του, όταν με το «καλημέρα» ανοίξει την πόρτα και περπατήσει μόλις λίγα μέτρα έξω από την περίφραξη του σπιτιού του… Κανένα μικρό ή μεγάλο έργο άξιο αναφοράς παρά τα όσα αντίθετα επικαλούνται ο κ. Στάμκος και οι υποψήφιοι του συνδυασμού του, για αναπτυξιακά και έργα υποδομής πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όλα μετατέθηκαν στο μέλλον αν και υπήρχαν για πολλά απ’ αυτά ολοκληρωμένες μελέτες και εγκεκριμένα χρήματα. Εδώ στο @P e l l a έχετε διαβάσει κατά καιρούς γι’ αυτά τα σχεδιαζόμενα και προγραμματισμένα έργα, τα οποία δυστυχώς η δημοτική αρχή ποτέ δεν υλοποίησε. Και για την Πέλλα σε ότι μας αφορά άμεσα, δεν μετακινήθηκε ούτε μια πέτρα! Και το χειρότερο καμία σοβαρή αντίδραση, καμία παρέμβαση στην δημιουργία της νέας εθνικής οδού, που έθεσε την Πέλλα μια για πάντα εκτός γεωγραφικού και οδικού χάρτη! Μόνο παλαμάκηδες και κορδελάκηδες είχε να επιδείξει αυτή η δημοτική αρχή, αφού πανηγύριζε παρέα με την περιφέρεια στην τελετή εγκαινίων όταν ο ανέτοιμος από πολλές απόψεις δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία… Αυτή η δημοτική αρχή ήταν που παρέμεινε απλός θεατής των δυσμενών εξελίξεων, της αποδυνάμωσης, της απαξίωσης, της υποβάθμισης δομών κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, τον ΕΟΠΥΥ, τη ΔΟΥ, τα στρατόπεδα, τα σχολεία, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, τη Δημοτική Αστυνομία, τους Σχολικούς Φύλακες το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Πέλλας και οι υπόλοιπες τουριστικές υποδομές της περιοχής μας.... Δέχθηκε παθητικά την υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του φτωχοποιημένου δήμου μας ειδικότερα.
Κάθε πολίτης αυτού του οικισμού, με την απαξίωση και την απομόνωση που κατάφερε στον τόπο μας αυτή η διοίκηση, είναι βέβαιο ότι αισθάνθηκε έντονα ότι κατοικεί στο πιο ορεινό και απομονωμένο χωριό της Ελλάδας! Ας μην αναφέρουμε την απουσία, ανυπαρξία και ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής γιατί θα βάλουμε τα κλάματα, από την προβολή, ανάδειξη αλλά κυρίως χάραξη πολιτιστικής και τουριστικής πολιτικής, του Αρχαιολογικού Χώρου και το Μουσείου μας, των οποίων η επισκεψιμότητα και η αίγλη, φθίνουν ολοένα και περισσότερο…. Και μιλάμε για την μεγαλύτερη ίσως οικονομική, τουριστική και πολιτιστική επένδυση που έγινε ποτέ από την κεντρική εξουσία στην περιοχή μας. Ο κ. Στάμκος στην προεκλογική περίοδο κάπου διαβάζει στο προηγούμενο πρόγραμμά του το όνομα «Πέλλα» και ενθυμούμενος ξαναεξαγγέλει τουριστική προβολή και ανάπτυξη…
Η καθημερινότητα του πολίτη δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα και βεβαίως ούτε προτέρημα της απερχόμενης διοίκησης. Κάδοι απορριμμάτων σπασμένοι μονίμως γεμάτοι και ξεχειλισμένοι από σκουπίδια, δρόμοι βρώμικοι και χορταριασμένοι, ποτάμια και λίμνες νερού στο κατεστραμμένο οδόστρωμα σχεδόν παντού μετά από νεροποντή που θυμίζουν τους χωματόδρομους της δεκαετίας του ’70,  τα αδέσποτα περισσότερα από τους ανθρώπους, ενώ το βράδυ το σκοτάδι σε πολλές γειτονιές από βλάβες ή καμένες λάμπες, ήταν διαρκής ή μόνιμη κατάσταση από ολιγωρία ή αδιαφορία.
Καμία δράση αλληλεγγύης, εθελοντισμού και συλλογικότητας από την δημοτική αρχή, φτάνοντας στο σημείο πάρα πολλές φορές αυτή να υποκαθίσταται από πολίτες, συλλόγους, φορείς και εθελοντικές ομάδες. Ο κ. Στάμκος όπως δηλώνει και σήμερα προεκλογικά, αντιλαμβάνεται ως επικουρικό τον ρόλο του δήμου, αντί για πρωταγωνιστικό απέναντι στις ανάγκες και τα προβλήματα της του τόπου και των πολιτών.
Και φέρνω ως «φωτεινό» παράδειγμα την δική μας Πέλλα, ένα χωριό τουριστικό «κράχτη» παγκοσμίως σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τεράστια ιστορική, πολιτιστική και τουριστική ακτινοβολία και σημασία . Φαντάζομαι, γιατί ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με λεπτομέρειες, τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει στους άλλους μικρότερους και λιγότερο σημαντικούς ιστορικά, πολιτιστικά και τουριστικά οικισμούς από την περιφέρεια του δήμου μας!
Ούτε μία φορά δεν βρέθηκε στην Πέλλα στην διάρκεια της θητείας του να ακούσει και να συζητήσει, να ενημερωθεί και να ενημερώσει τους πολίτες που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται με τον πιο σκληρό τρόπο αυτή την μνημονιακή περίοδο. Για να λύσεις ή να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το εντοπίσεις και να το γνωρίσεις,.ο κ. Στάμκος φυσικά ποτέ δεν μπήκε σε τέτοιο κόπο παραμένοντας απλός θεατής στον «γυάλινο» πύργο του και τα αποτελέσματα αυτής της στάσης και πολιτικής είναι ορατά σε όλους…
Δεν πρόσφερε και δεν έχει να προσφέρει τίποτα ο κ. Στάμκος και ο συνδυασμός του «Πέλλα 2020», όπως το απέδειξε περίτρανα στην πρόσφατη αυτοδιοικητική θητεία του. Ένας ορκισμένος κομματικός - καλλικρατικός συνδυασμός αποκλειστικά και μόνο αφοσιωμένος και «ενταγμένος» στο ΕΣΠΑ χωρίς εναλλακτικές προτάσεις και πολιτική, έτη φωτός μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματά της, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να καθυστερήσει και να υποθηκεύσει για ακόμη μία πολύ κρίσιμη 5ετία το μέλλον των πολιτών και του τόπου μας. Ένας συνδυασμός που στάθηκε ανίκανος και απέτυχε να διαχειριστεί την απλή καθημερινότητα, τα «μικρά» και αναγκαία, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να προσφέρει ελπίδα και προοπτική για τα μεγάλα και απαραίτητα οράματα και την από κάθε άποψη ανάπτυξη της Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: