Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Νόμος 4250 για την Αξιολόγηση: ένας νέος μηχανισμός διάλυσης του Δημοσίου!

Συνάδελφοι,
Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στη δίνη της αυταρχικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, με στόχο την κατάργηση των κρατικών δομών και την παραχώρηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες, ακόμα και δραστηριοτήτων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, όπως η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρχικά κατασυκοφαντηθήκαμε ως «κηφήνες», «επίορκοι» και «κοπανατζήδες». Μετά ήρθαν οι εφεδρείες, η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα, οι «ξαφνικοί θάνατοι» υπηρεσιών και οι πρώτες απολύσεις. Τώρα, συνεχίζεται το κυνήγι μαγισσών με τα «πλαστά δικαιολογητικά» και τις «παράνομες μετατροπές συμβάσεων», ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν οι νέοι συρρικνωμένοι Οργανισμοί, που θα φέρουν νέα κύματα απολύσεων, αλλά και η κατάργηση της μονιμότητας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Αυτήν ακριβώς την πολιτική διάλυσης του Δημοσίου, με στόχο την εκποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, έρχεται να υπηρετήσει ο Νόμος 4250/2014, για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με την υποχρεωτική ποσόστωση και τον κατακερματισμό των υπαλλήλων, που θα «καταταχθούν» σε άριστους (25%), μέτριους (60%) και ανεπαρκείς (15%), κατασκευάζοντας μια πλούσια δεξαμενή δήθεν άχρηστων υπαλλήλων. Είναι αυτοί που θα θυσιαστούν σε επικείμενες διαδικασίες κινητικότητας και απολύσεων, με ελάχιστο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, που υποκριτικά διατείνεται - με τη βοήθεια και των ΜΜΕ - ότι υπηρετεί την «αξιοκρατία» και την «κάθαρση» στο Δημόσιο.
Δεδομένου ότι η αξιολόγηση συνδέεται και με το δέλεαρ του νέου μισθολογίου, επιχειρείται να καλλιεργηθεί στις υπηρεσίες ένα κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας και υποταγής και να ενισχυθεί η λογική των ατομικών διαδρομών και των αντισυναδελφικών συμπεριφορών, όπου ο καθένας θα δρα «μόνος του και για τον εαυτό του». Και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα αναβιώσουν οι συνθήκες ομηρίας και οι πελατειακοί μηχανισμοί, που κάποτε έταζαν μια «θέση», ενώ τώρα θα υπόσχονται «καλό βαθμό, καλύτερο μισθό και προστασία από τις απολύσεις».
Θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι αν αυτή η διαδικασία της αξιολόγησης εφαρμοστεί τώρα, θα νομιμοποιηθεί και θα συνεχιστεί με χειρότερους όρους στο μέλλον. Σύντομα μπορεί να δούμε στη θέση των Γενικών Διευθυντών να τοποθετούνται managers από τον ιδιωτικό τομέα, που θα έχουν τη δυνατότητα, βάσει του ίδιου του Νόμου, να αυξήσουν το 15% των «ανεπαρκών» κατά το δοκούν ή να χαρακτηρίσουν ολόκληρες υπηρεσίες ως «ανεπαρκείς», οδηγώντας τις στο κλείσιμο και τους εργαζόμενους σε αυτές στην άμεση απόλυση.
Όποιος συνάδελφος αισθάνεται ασφαλής ή ότι μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία θα επικρατήσει η αξιοκρατία, αυταπατάται. Η συμμετοχή του καθενός από εμάς απλώς βάζει και από ένα λιθαράκι στη διάλυση κάθε δημόσιας δομής. Στον ισοπεδωτικό Νόμο των «αξιολογήσεων» απαιτείται άμεση, μαζική και αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων. Η κατάργησή του στην πράξη είναι πλέον για εμάς ζήτημα επιβίωσης!
Η στάση του καθενός ξεχωριστά και ταυτόχρονα η συλλογική αντίδρασή μας έχουν βαρύνουσα σημασία και θα καθορίσουν το μέλλον όλων μας. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ, «κρίνοντες» και «κρινόμενους», να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ενωμένοι και αλληλέγγυοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στην «αξιολόγηση» - κόλαφο και για ακύρωση στην πράξη, με την αποχή μας από κάθε σχετική διαδικασία, του αντισυνταγματικού Νόμου 4250/2014.
Καλούμε λοιπόν τους/τις συναδέλφους/σες να υπογράψουν μαζικά ανά υπηρεσία/χώρο δουλειάς στη φόρμα που επισυνάπτεται (αρχείο doc με τίτλο "Φόρμα υπογραφών ΥΠΠΟΑ") και να την αποστείλουν συμπληρωμένη με τη συνδρομή και των Τοπικών Παραρτημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΣΕΑ (archaeol@otenet.gr).
Συνημμένα τρία (3) έγγραφα:
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
                                     Η Πρόεδρος                                  Ο Γενικός Γραμματέας                                        
Σακαλή Όλγα                               Βάκουλης Θέμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: