Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Μήνυμα νίκης από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Νίκου Παπανικολάου

Μήνυμα για την πρωτιά του Νίκου Παπανικολάου και της «Δημοτικής Ενότητας» στις 18 Μαΐου όσο και για την μεγάλη νίκη στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, στις 25 Μαΐου, έστειλαν οι πολίτες στην μεγαλειώδη - αν και υπό βροχή - συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Πέλλας, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, που έγιναν την Κυριακή το βράδυ στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών.
Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, με τον καθιερωμένο Αγιασμό και τις ευχές για δύναμη και χρήσιμες για τον τόπο αποφάσεις.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Πέλλας, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην σημερινή δημοτική αρχή του κ. Στάμκου, καθώς μίλησε για αλαζονεία, εγκατάλειψη των χωριών και αδιαφορία για τα ουσιαστικά προβλήματα του δήμου Πέλλας.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους νέους στόχους που τίθενται στο νέο ξεκίνημα μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και τις Προγραμματικές Δεσμεύσεις που καταθέτει στους πολίτες του δήμου Πέλλας ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Σημεία της ομιλίας
Επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Πέλλας, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Με την ίδια διάθεση για προσφορά, με τον ίδιο ενθουσιασμό και με νέες δυνάμεις όπως πριν τέσσερα χρόνια, ξεκινάμε και πάλι το δικό μας αγώνα για τη νίκη στις εκλογές της 18ης Μαΐου. Έναν αγώνα που θα δώσει το σύνθημα μιας νέας πορείας του δήμου Πέλλας με αφετηρία τη σημερινή ημέρα που αποτελεί σύμβολο νίκης.  Μια πορεία που μπορούμε να τη χαράξουμε μαζί και να την  βαδίσουμε μαζί,  γιατί μας αφορά όλους. Έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα  και μια μεγάλη δυνατότητα.
Έχουμε γνώση και εμπειρία και τρόπους να χειριστούμε τα μεγάλα ζητήματα που θα συναντήσουμε μπροστά μας. Δώσαμε σαφές δείγμα γραφής για το τι κάναμε την τετραετία της διοίκησής μας την τετραετία 2007-2010. Φιλοσοφία μας, ήταν και το αποδείξαμε εμπράκτως, πρώτα τα χωριά, μετά οι οικισμοί, μετά το κέντρο.
Στα τέσσερα περίπου χρόνια της διοίκησης μας καταφέραμε να διαμορφώσουμε συνθήκες μιας ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια του δήμου Γιαννιτσών. Καταφέραμε να εξισορροπήσουμε τα μεγέθη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της πόλης με τους κατοίκους των οικισμών. Πιστέψαμε σε αυτό, το υποσχεθήκαμε προεκλογικά  και το κάναμε πράξη όταν γίναμε διοίκηση. Αφήσαμε το στίγμα μας ως διοίκηση που δεν κάνει διακρίσεις, δεν αντιμετωπίζει τους δημότες με κομματικά κριτήρια, δεν μεροληπτεί και δεν σχεδιάζει με γνώμονα το εκλογικό συμφέρον,  αλλά το συμφέρον του τόπου. 
Η αποκέντρωση για μας είναι και θα παραμείνει όχι απλά μια λέξη που την επαναλαμβάνουμε γιατί ακούγεται όμορφα, αλλά είναι μια βασική υποχρέωση στη λειτουργία της διοίκησης ενός δήμου. Δώσαμε τη δυνατότητα σε κάθε φορέα και κάθε πολίτη να διαμορφώνει και να ελέγχει κάθε δραστηριότητα του δήμου, και να συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία που αναλάβαμε. Δείξαμε ένα πρόσωπο φιλικό και υπεύθυνο απέναντι στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και επενδύσαμε στη νέα γενιά   στην οποία πιστέψαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε.
Ως αντιπολίτευση δεν αποφύγαμε το διάλογο και δεν φυγομαχήσαμε όταν οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Δεν ακολουθήσαμε πρακτικές του παρελθόντος. Αντισταθήκαμε σε όσους επιχείρησαν να αλλάξουν την πορεία των μεγάλων αλλαγών στο δήμο που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια. Αδιαφορήσαμε για το εγώ και βάλαμε μπροστά το εμείς.
Γι’ αυτό και σήμερα είστε εδώ και μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας δηλώσουμε καθαρά ότι η νέα πορεία είναι μπροστά μας και θα τη βαδίσουμε μαζί.
Σημερινή δημοτική αρχή
Που κρίνεται λοιπόν μια δημοτική αρχή διαχρονικά; Στην παραγωγή έργου που φανερά βοηθά τους δημότες στην καθημερινότητά τους και στις συμπεριφορές, στο ήθος και ύφος με το οποίο ασκείται η τοπική εξουσία. Απέτυχαν παταγωδώς και στα δύο.
Δεχθήκαμε τόνους λάσπης, είναι ένα πεδίο στο οποίο είναι καλύτεροι, δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, είναι ξένο προς τους ανθρώπους που διαχρονικά υπηρέτησαν αυτό το συνδυασμό, την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.
Τι έχουμε σήμερα; Ανυπαρξία έργου, μηδενική προσπάθεια, ένδεια στελεχών. Ότι έγινε αυτά τα 3,5 χρόνια αποτελούν έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Όλων των δημάρχων.
Εγκατάλειψη χωριών 
Απαγόρευση χρήσης από τους προέδρους της πάγιας προκαταβολής των 1.500 ευρώ. Απαξίωσή τους, καθυστερήσεις, καμία ταχύτητα. Δόθηκε όμως αυτή η δυνατότητα στον πρόεδρο του Τ.Σ. Γιαννιτσών, προφανώς τον εμπιστευόταν ο Δήμαρχος περισσότερο.
Εκατοντάδες ομόφωνες αποφάσεις των Τ.Σ. που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, πολλές από αυτές δίχως κόστος, που παραμένουν στο συρτάρι, προκειμένου να υλοποιηθούν και αυτές από την επόμενη δημοτική αρχή.
Ακολουθεί η απίστευτη απόφαση για ορισμό αντιδημάρχων στους πρώην καποδιστριακούς δήμους, όχι από την περιοχή τους αλλά από μακριά, για να μην επηρεάζονται δήθεν, αλλά και να μην κάνουν τίποτα. Μοναδική απόφαση στην Ελλάδα, δείγμα μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής, δίχως λογική, δίχως σεβασμό στην ψήφο των τοπικών κοινωνιών και τελικά δίχως πρακτικό αποτέλεσμα σε όφελος του δημότη.
Δυστυχώς τα χωριά του Δήμου Πέλλας αναπολούν την εποχή όχι μόνο του Καποδίστρια, αλλά την εποχή που ήταν Κοινότητες. Και αυτό με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής. 
Παραδώσαμε πλήθος μελετών στη σημερινή δημοτική αρχή και 3-4 δημοπρατημένα, με εργολάβο δηλαδή έτοιμο να ξεκινήσει εργασίες.
Δήθεν συμμάζεμα οικονομικών
Το περασμένο διάστημα έγινε εφ’ άπαξ καταβολή από την Πολιτεία ποσού 10.000.000 ευρώ, έναντι συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Πέλλας μετά τη συνένωση, συνολικού ποσού περίπου 12.000.000 ευρώ. Καμία προσπάθεια δηλαδή αύξησης εσόδων και μείωσης εξόδων εκ μέρους του Δήμου, αλλά μια συγκυριακή καταβολή, που βέβαια καλώς έγινε, και έγινε σε όλους τους δήμους της χώρας. Σας βεβαιώνω, θα παρουσιασθεί ως επίτευγμα από τη σημερινή δημοτική αρχή. Την μείωση των επιχορηγήσεων, 1,5 χρόνο μετά τις εκλογές, συνόδεψε η αποχώρηση 40 περίπου υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης με μείωση κόστους 1.000.000 ευρώ περίπου και μια τραγική μείωση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων κατά 25-30 % που εκτιμάται στα 2.000.000 περίπου.
Όλα αυτά τα λέω γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε το παρελθόν. Από αυτό μαθαίνουμε, διορθώνουμε τα λάθη μας, βελτιώνουμε τις αδυναμίες μας και σχεδιάζουμε στις βάσεις που θέσαμε ως διοίκηση του δήμου.
Μαθαίνουμε από το παρελθόν και οδηγούμε με ασφάλεια το δήμο Πέλλας στο μέλλον.
Συμμετέχουμε μαζί σε έναν όμορφο και δύσκολο αγώνα, με τα ίδια όνειρα, τις ίδιες φιλοδοξίες, την ίδια αγωνία. Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Ξεκινάμε από ένα κοινό σημείο. Την  αγάπη για τον τόπο μας και την ανάγκη να αλλάξουμε την εικόνα του προς το καλύτερο. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι προσδοκίες των κατοίκων υψηλές.
Η Δημοτική Αρχή του δήμου Πέλλας πρέπει να είναι ισχυρή και ικανή γιατί θα είναι αυτή:
• Που θα μπορέσει να θέσει και να υλοποιήσει τους στόχους και παράλληλα να αναβαθμίσει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου θεσμικού πλαισίου, θα εστιάσει στις καινοτομίες του, θα υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες, για την παροχή άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης προς τους πολίτες.
• Που θα συνεργαστεί με νέους, άφθαρτους, ικανούς και άξιους εκπροσώπους, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, πιστεύοντας στην συλλογικότητα, αλλά και την αντιπροσωπευτικότητα όλων των στρωμάτων της τοπικής κοινωνίας.
• Που θα στοχεύσει σε ισχυρές τοπικές κοινωνίες, ζωντανά και δημιουργικά κύτταρα, με πρωτοβουλίες και δράσεις που ξεκινούν και καταλήγουν σ’ αυτές.
Που θα αγωνιστεί να εξαλείψει κάθε φαινόμενο και πρακτικές αδιαφάνειας, που εξυπηρετούν  μικρά ή μεγαλύτερα τοπικά συμφέροντα.
Με αυτές τις προκλήσεις πρέπει σήμερα να αναμετρηθούμε. Να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της νέας εποχής  με  σύνθημα   «ο δήμος στους δημότες»!
Στο συνδυασμό μας επιλέξαμε τους καλύτερους. Αυτούς που πιστεύουν στο θεσμό και έχουν διάθεση και χρόνο να προσφέρουν. Αυτούς που σε λίγες ημέρες εσείς θα αξιολογήσετε και θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης.
Σας ζητώ να δώσουμε μαζί, έναν όμορφο και γεμάτο περιεχόμενο αγώνα, με αξιοπρέπεια και ήθος για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που μας τίμησε στο παρελθόν και να είστε σίγουροι ότι θα μας τιμήσει και στο μέλλον. Το βράδυ της 18ης Μαΐου αλλά και το βράδυ της 25ης Μαΐου να είστε βέβαιοι ότι θα είμαστε εδώ να πανηγυρίζουμε τη μεγάλη νίκη της κοινωνίας, τη μεγάλη απόφαση για την ανάπτυξη και την πρόοδο, τη μεγάλη στιγμή της αναγνώρισης και της υπογραφής του νέου συμβολαίου τιμής με  όλη την κοινωνία».
Μετά το τέλος της ομιλίας του δημάρχου, ανακοινώθηκαν όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι, από όλες τις εκλογικές περιφέρειες του νέου δήμου Πέλλας, που απαρτίζουν τον συνδυασμό της «Δημοτικής Ενότητας».


Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανικολάου στο τέλος της εκδήλωσης χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και συνομίλησε μαζί τους. 













Δεν υπάρχουν σχόλια: