Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ «ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ»: Οι στόχοι και οι προτεραιότητες του Νίκου Παπανικολάου και της «Δημοτικής Ενότητας»

«Όσοι θέλουν να συνεχιστεί η αδράνεια, η εγκατάλειψη, η οπισθοχώρηση, η ‘’ενός ανδρός αρχή’’, ας ψηφίσουν τη σημερινή δημοτική αρχή. Όσοι θέλουν να δουν να αναπτύσσονται η πόλη και –κυρίως- τα χωριά, που είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα, να επιλέξουν τη «Δημοτική Ενότητα».
 
Στους στόχους και τις προτεραιότητες της παράταξής του ως αυριανή δημοτική αρχή αναφέρθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας και επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας» Νίκος Παπανικολάου, στο πλαίσιο της «αναμέτρησης» με τους ανθυποψηφίους του που μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στην σημερινή διοίκηση του δήμου, την οποία κατηγόρησε για απραξία και αδράνεια.
Στο ξεκίνημα της συνέντευξης ο Νίκος Παπανικολάου είπε: «Είχα την ευκαιρία για μία τετραετία να είμαι Δήμαρχος στα Γιαννιτσά. Νομίζω ότι οι συνδημότες μας γνώρισαν πως λειτουργώ, πώς λειτουργεί η παράταξη σαν ομάδα. Το δείγμα γραφής πιστεύω ότι ήταν σημαντικό. Η αμεσότητα στην επαφή και την επικοινωνία που έχω με τον κόσμο, που έχουν όλα τα στελέχη της «Δημοτικής Ενότητας» με τον κόσμο, είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό μας. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, σημασία έχει και ο τρόπος διοίκησης, συμπεριφοράς. Δυστυχώς το μοντέλο αυτοδιοίκησης σήμερα είναι δημαρχοκεντρικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει σιγά σιγά, αυτό θα αλλάξουμε τα επόμενα χρόνια, αφού επιδίωξη μας είναι να λειτουργούμε πάντα σαν ομάδα, συλλογικά. Πρέπει να αλλάξουμε το σημερινό παρωχημένο μοντέλο που επικράτησε».
Για τους τομείς που ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει μέσα από δράσεις του τόσο στο θέμα της ανεργίας, όσο και της κοινωνικής πολιτικής ο κ. Παπανικολάου επισήμανε τα εξής: «Κάποιοι διαπιστώνουν ότι πολλές προτάσεις είναι κοινές. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να τις υλοποιήσει. Η ανεργία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, αλλά δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί από τον Δήμο. Ο Δήμος πρέπει να χαράξει και να ακολουθήσει με στόχο μία αναπτυξιακή πορεία η οποία να είναι συγκεκριμένη. Για παράδειγμα μπορεί να βοηθηθεί η αγροτική παραγωγή με διάφορες μορφές, με διαδικασίες μείωσης του κόστους και από την άλλη να δοθεί μία ώθηση στον τουρισμό. Είναι δύο άξονες τους οποίους ο Δήμος μπορεί να υποβοηθήσει. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος και όποιος το πιστεύει αυτό είναι ουτοπιστής. Ακόμη και στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, η απερχόμενη διοίκηση έπαιξε διακοσμητικό ρόλο. Το απλό σημείο της μείωσης δημοτικών τελών ή της προσπάθειας μέσω της ΚΕΔΕ να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για πραγματική βοήθεια στους απόρους συμπολίτες μας δεν αναφέρθηκαν ούτε σαν ιδέα από την απερχόμενη διοίκηση.
Έτσι ένα πρόσθετο κομμάτι που έπεσε στις πλάτες ενός Δήμου είναι να στηρίξει την ανικανότητα του κράτους σε πολλούς τομείς και να δώσει λύσεις».
Όσον αφορά στα χωριά και στους οικισμούς ο Νίκος Παπανικολάου ανέφερε πως «ο Δήμος Πέλλας πρέπει να παίξει τον ρόλο που του ταιριάζει. Αυτό που είδαμε τα τελευταία 4 χρόνια ήταν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της πόλης και των χωριών. Υπάρχει παντελής παρουσία ισόρροπης ανάπτυξης. Τα χωριά είναι πολύ χειρότερα σήμερα από ότι πριν από 4 χρόνια, δεν υπάρχει καμία βελτίωση, με αποτέλεσμα να αναπολούν τα χρόνια των κοινοτήτων και του σχεδίου Καποδίστριας. Το πρόβλημα αυτής της τετραετίας στον Δήμο είναι η ίδια η δημοτική αρχή, η πλειοψηφία που διοικεί σήμερα τον Δήμο.
Πρώτα τα χωριά. Εμείς αυτό λέμε. Να ανέβουν στο επίπεδο που τους αρμόζει, με υποδομές, να ανοίξουν οι κοινότητες για άμεση εξυπηρέτηση από τον Δήμο. Για να μιλήσουμε για θέματα μελλοντικά πρέπει πρώτα να βελτιωθεί η καθημερινότητα. Τα γνωρίζουν καλά οι πολίτες που ζουν εκεί και έχουν βιώσει την εγκατάλειψή τους».
Για το κυκλοφοριακό των Γιαννιτσών ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι «στις αρχές του 2007 ήταν πάρα πολύ έντονο το φαινόμενο του κυκλοφοριακού στα Γιαννιτσά. Αυτό που κάναμε ως διοίκηση του δήμου Γιαννιτσών ήταν πολύ σημαντικό. Η λογική μας ήταν να μειώσουμε το κέντρο των οχημάτων από το κέντρο της πόλης. Γι’ αυτό ήμασταν η δημοτική αρχή που έκανε τους δυτικούς περιφερειακούς δρόμους, με σκοπό να αποσυμφορηθούν περιοχές όπως η Μητρόπολη, η Νέα Τραπεζούντα, ο Πενταπλάτανος και το Ελευθεροχώρι. Ήμασταν η δημοτική αρχή που προχωρήσαμε σε διανοίξεις δρόμων γκρεμίζοντας πολλά ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα σπίτια για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα αυτοκίνητα και τους πολίτες. Και αυτό με πολιτικό κόστος. Δεν είναι εύκολο να λαμβάνονται αποφάσεις γκρεμίσματος για να υπάρξει γενικότερο όφελος για τον κόσμο. Επίσης, η ελεγχόμενη στάθμευση που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της διοίκησης μας και μάλιστα με πολύ πετυχημένο τρόπο, παρά τις αρχικές αντιδράσεις και σήμερα εγκαταλείφθηκε. Όλοι γνωρίζουν ότι το όφελος ήταν τέτοιο, που καταστηματάρχες άλλων περιοχών που επισκέπτονταν την πόλη πρότειναν στις δικές τους δημοτικές αρχές να εφαρμόσουν το μέτρο. Δυστυχώς με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το μέτρο ατόνησε, δεν μπορεί να υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση χωρίς έλεγχο.
Κάναμε παρεμβάσεις ρεαλιστικές σε δρόμους που δεν γινόταν να παραμένουν σε μορφή διπλής κυκλοφορίας, όπως στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, πέριξ του μνημείου του Ρολογιού κλπ. Οι παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό έγιναν από την «Δημοτική Ενότητα» και έτσι παρέμεινε η κατάσταση μέχρι σήμερα».
Ασκώντας δριμεία κριτική στην απερχόμενη διοίκηση του Δήμου ο κ. Παπανικολάου επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια της θητείας μας και ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε επισημάνει τι δεν έχει γίνει στον Δήμο Πέλλας. Επισημάναμε ότι υπάρχει μία δημοτική αρχή που φάνηκε ανεπαρκής όλα αυτά τα 4 χρόνια. Φάνηκε μικρότερη των προσδοκιών που υπήρχαν το 2010. Αυτό το κατάλαβαν πολύ καλά οι δημότες, που μπορούν να συγκρίνουν τις δύο θητείες, αυτή της «Δημοτικής Ενότητας» στον πρώην Δήμο Γιαννιτσών και τη σημερινή του κ. Στάμκου στον Δήμο Πέλλας. Και αυτό το ξέρουν καλά, ειδικά τα χωριά της περιοχής, που είναι σε χειρότερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια. Μετά από 4 χρόνια εξακολουθούν να λένε τι θα κάνουν εάν εκλεγούν για τα επόμενα 5 χρόνια. Δεν μας λένε για αυτά που έχουν γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν! Είναι από τις πιο αρνητικές θητείες μιας δημοτικής αρχής και μάλιστα και μάλιστα τη στιγμή που κλήθηκε σε σημαντικό σημείο στην πορείας της αυτοδιοίκησης, σε μια πρόκληση ενός Δήμου που για πρώτη φορά είναι τόσο μεγάλος σε έκταση, δηλαδή ο μισός Νομός περίπου, να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του».
Για τον ίδιο ως επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας» αλλά και τον συνδυασμό ο Νίκος Παπανικολάου ανέφερε ότι «οι παρατάξεις που κατεβαίνουν στον Δήμο Πέλλας λένε αυτά που θα κάνουν», προσθέτοντας: «Εμείς ως διοίκηση του πρώην Δήμου Γιαννιτσών πολλά από αυτά τα έχουμε κάνει, γνωρίζουμε πώς θα γίνουν. Κατά γενική ομολογία υπήρξε μια πετυχημένη διοίκηση και ένας Δήμαρχος που δεχόταν όλους τους δημότες, που άκουγε όλους τους δημότες. Αυτό φάνηκε και στα ποσοστά που είχαμε πάρει εκεί που διοικήσαμε, ποσοστά πάνω από 60% και στην πόλη των Γιαννιτσών 51%. Πρέπει λοιπόν να τιμήσεις τον κόσμο που πίστεψε σε μία σωστή διοίκηση, καθώς αναγνωρίστηκε η επίλυση πολλών προβλημάτων από την πόλη και τα χωριά του πρώην Δήμου. Η «Δημοτική Ενότητα» είναι ένας συνδυασμός με ικανά στελέχη, για μας είναι ο καλύτερος συνδυασμός από άποψη στελεχών και μάλιστα σε έναν Δήμο που σήμερα αποτελείται κυρίως από χωριά. Λέω και πάλι ότι ο κόσμος πλέον έχει μέτρο σύγκρισης και μπορεί να δει τι έγινε, τι γίνεται και τι μπορεί να γίνει και από ποιους.
Για το ζήτημα κομματικών ταυτοτήτων και τα ενδεχόμενο καταψήφισης του κόσμου στα κόμματα ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας» είπε το εξής: «Δεν θεωρώ ότι εκπροσωπώ κανέναν, δεν εκπροσωπούσα ποτέ, ούτε το 2006, ούτε το 2010 ούτε το 2014. Δεν είχα ποτέ και πουθενά καμία κομματική θέση, δεν ήμουν διορισμένος ποτέ και δεν είχα κανένα λόγω να το κάνω αυτό. Εγώ προσωπικά είμαι κατά του Μνημονίου, αλλά αυτό είναι κάτι προσωπικό. Δεν ρώτησα και του177 Συμβούλους ποια θέση έχουν. Η επιλογή και των υποψηφίων και των συνεργατών στην παράταξη μας έγινε καθαρά στο πόσο ικανοί είναι, το πόσο πετυχημένοι είναι στον τομέα τους, την αξία τους, τι άποψη έχουν για την περιοχή και τους συνδημότες τους, πάρα πολλά ζητήματα εκτός από αυτό. Αυτό έγινε και τα προηγούμενα χρόνια αυτό έγινε και τώρα. Δεν υπάρχει καμία λογική της περιθωράκισης κανενός. Ο Δήμος Πέλλας ενώ πολύ μεγάλος είναι και πολύ μικρός και όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας. Ποιος είναι υποψήφιος Δήμαρχος και ποιοι είναι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι».
Για το θέμα των δημοπρασιών έργων και των εργολαβιών, που γίνεται «θέμα» πολλές φορές στους Δήμους ο κ. Παπανικολάου τοποθετήθηκε τονίζοντας ότι «κανένας Δήμος δεν πρέπει να φορτώνεται με την ανάγκη αυτών διαδικασιών. Εμείς θα προτείνουμε και το λέω ξεκάθαρα, στην ΚΕΔΕ και στους αρμόδιους φορείς μεσαία και μεγάλα έργα που εντάσσονται σε κάποιον Δήμο να δημοπρατούνται είτε κεντρικά είτε από την Περιφέρεια. Για παράδειγμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ένα μεγάλο έργο που αφορά όλη την Ελλάδα, πρέπει να γίνεται τμηματικά σε κάθε Δήμο και όχι ενιαία ή έστω περιφερειακά. Γιατί γλιτώνει ένας Δήμος από αυτές τις διαδικασίες, γλιτώνει από τις υπόνοιες αυτών των διαδικασιών, γλιτώνει από την φημολογία των διαδικασιών. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει και θέληση από τις κεντρικές κυβερνήσεις και απορώ τόσα χρόνια γιατί δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο».
Για τα στρατόπεδα και ειδικά για το «Καψάλη» ο κ. Παπανικολάου είπε πως «το στρατόπεδο Καψάλη ήταν ένα ζήτημα που προώθησε και σχεδόν ολοκλήρωσε η «Δημοτική Ενότητα» ως δημοτική αρχή. Φτάσαμε στο σημείο της παραχώρησης του 50% στο Υπουργείο Άμυνας, με την υποχρέωση το υπόλοιπο 50% να το αναπλάσει ο Δήμος. Και μιλάμε για περίπου 90 στρέμματα, χωρίς  μία ανάπλαση που θα κρατούσε χρόνια και θα έφτανε σε υψηλό χρηματικό ποσό, ακόμη και πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Για μας είχε πάρα πολύ μεγάλη σημασία, καθώς με το ξεκίνημα και κάθε περιόδου, κάθε δημοτική αρχή θα μπορούσε να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του έργου. Στην ουσία μιλάμε για μία μετατόπιση του αστικού ιστού της πόλης από την πλατεία Γκώνου Γιώτα προς τα αριστερά. Μάλιστα το 2009 ονομάσαμε τον χώρο εκείνο ως χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης, προσδιορισμένος και ξεκάθαρος. Πέρασαν 4 χρόνια και δεν έγινε τίποτα περαιτέρω. Η λογική να δούμε αν θα το πάρουμε κλπ., είναι μια λογική αδράνειας που θα πιάσει άλλα 15 χρόνια! Αν μπούμε στη διαδικασία όλου του χώρου ή τίποτα στο τέλος θα πάρουμε το τίποτα. Όλα είναι ξεκάθαρα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση εμπλοκής κανενός ιδιώτη και το ζήτημα πρέπει να προχωρήσει. Τέσσερα χρόνια αυτή η υπόθεση έμεινε πίσω και δεν προχώρησε, δε υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση».
Στο τελικό μήνυμα προς τους πολίτες του Δήμου Πέλλας ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Παπανικολάου υπογράμμισε τα εξής:
«Όσοι θέλουν να στείλουν πολιτικό μήνυμα μπορούν να το κάνουν στις ευρωεκλογές ή στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι ο Δήμος Πέλλας. Δώσαμε δείγμα γραφής ως διοίκηση του πρώην Δήμου Γιαννιτσών για 4 χρόνια, δόθηκε και το δείγμα γραφής από τη σημερινή διοίκηση τα τελευταία 4 χρόνια. Όσοι θέλουν να συνεχιστεί η αδράνεια, η εγκατάλειψη, η οπισθοχώρηση, η ‘’ενός ανδρός αρχή’’, ας ψηφίσουν τη σημερινή δημοτική αρχή. Όσοι θέλουν να δουν να αναπτύσσονται η πόλη και –κυρίως- τα χωριά, που είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα, να επιλέξουν τη «Δημοτική Ενότητα». Τα επόμενα 5 χρόνια είναι τα πιο κρίσιμα για το Δήμο Πέλλας, είναι η τελευταία προγραμματική περίοδος, είναι τα τελευταία χρήματα που θα εισρεύσουν στους Δήμους και είναι η μεγάλη ευκαιρία της περιοχής. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, πρέπει να στηριχθεί από μία δημοτική αρχή που θα έχει την εμπειρία και τα στελέχη και έχει δώσει δείγμα γραφής σοβαρό, υπεύθυνο απέναντι στα προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: