Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Προγραμματική Διακήρυξη της Αυτόνομης Δημοτικής Κίνησης ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας (Μέρος Τέταρτο)

Ολοκληρώνοντας την διαδικτυακή παρουσίαση της προγραμματικής της διακήρυξης, η Αυτόνομη Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας παρουσιάζει στους πολίτες του Δήμου Πέλλας τα τελευταία 4 άρθρα του προγράμματος της. 

16. ΔΗΜΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Στις νέες συνθήκες ο Δήμος, για να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις αυξημένες ανάγκες, επιβάλλεται να αποκτήσει σύγχρονη, δημοκρατική και ευέλικτη εσωτερική οργάνωση, διαφάνεια στη λειτουργία του και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που είναι συνώνυμος με την ανάγκη για εκσυγχρονισμό
υπηρεσιών και δικτύων, για κατάρτιση και εξειδίκευση στελεχών, για διαδημοτική επικοινωνία.
Επιπλέον, στα γεωγραφικά όρια ενός μεγάλου Δήμου, όπως ο Δήμος Πέλλας, πρέπει να λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των πολιτών.

Επιδιώκουμε και προγραμματίζουμε:
1) Την καθιέρωση ενός μοντέλου συλλογικής διοίκησης του Δήμου και όχι δημαρχιακής μονοκρατορίας.

2) Τη δημοκρατική, διαφανή και αποδοτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ως οργάνου χάραξης, επεξεργασίας και διαμόρφωσης της δημοτικής πολιτικής, μακριά από πελατειακές λογικές, σκοπιμότητες και οποιεσδήποτε εξαρτήσεις, με κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του και με κριτήριο λήψης των αποφάσεων την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Λειτουργία με τον ίδιο τρόπο και των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και κάθε δημοτικού συλλογικού οργάνου.

3) Τη σύνταξη νέου οργανισμού λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, που να ανταποκρίνεται στις καινούργιες ανάγκες.

4) Τη δημιουργία σύγχρονων ευέλικτων υπηρεσιακών μονάδων και αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών για επιτυχή αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων.
5) Την αξιοποίηση του επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού και εργατικού δυναμικού του Δήμου χωρίς διακρίσεις.

6) Τη συνεργασία με τους δημοτικούς υπαλλήλους και εφαρμογή της αρχής της αξιοκρατίας.

7) Την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων των υπαλλήλων – Δημιουργία νέων θέσεων για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών.

8) Τη διαρκή επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων.

9) Την αξιοκρατία τόσο στην επιλογή των προσώπων που ασκούν πολιτική όσο και αυτών που ασκούν διοίκηση στο Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα.

10) Τη θέσπιση μέτρων για τον αποκλεισμό παρεμβάσεων εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία του Δήμου αλλά και για τον αποκλεισμό υπερβάσεων από υπηρεσιακούς παράγοντες των ορίων της αρμοδιότητάς τους.

11) Τη μείωση των γραφειοκρατικών εμπλοκών και δυσκινησιών στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες.

12) Τη θέσπιση προδιαγραφών για την ποιότητα των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών, το χρόνο και τον τρόπο παροχής τους.

13) Την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών στο Δήμο.

14) Την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού.

15) Την ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου σε διεθνείς Οργανισμούς, διοργανώσεις, εκθέσεις κ.λπ..

16) Την ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Επιπλέον διεκδικούμε:

1) Την πλήρη λειτουργία όλων των δημόσιων υπηρεσιών που είτε υποβαθμίστηκαν είτε απομακρύνθηκαν από τον Δήμο Πέλλας.

2) Την ανέγερση δικαστικού μεγάρου στα Γιαννιτσά.

17. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

H δημοκρατία απαιτεί την αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στην πληροφορία και την αδιαμεσολάβητη έκφραση της γνώμης. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό.
Ταυτόχρονα η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του Δήμου επιτρέπει το δημοκρατικό έλεγχο και την έκφραση της λαϊκής βούλησης σε βασικά θέματα ανάπτυξης της οικονομίας, αίρει τα αντιπαραγωγικά προσκόμματα των αργών και αδιαφανών γραφειοκρατικών ελέγχων, προσφέρει διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου, υποστηρίζει τη λογοδοσία και δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα ελέγχου του δημόσιου τομέα, αναβαθμίζει τη σχέση δημότη - Δήμου, παρέχοντας αναβαθμισμένες, υπηρεσίες στον πολίτη, συμβάλλει στην επαναχρησιμοποίηση, δεδομένων, υπηρεσιών, δομών, διαδικασιών κλπ, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και την εξοικονόμηση πόρων.

Οι θέσεις και προτάσεις μας είναι οι ακόλουθες:

1) Αντιμετωπίζουμε το διαδίκτυο ως δημόσιο – κοινωνικό αγαθό.

2) Η Κοινωνία της Πληροφορίας ή θα είναι ανοιχτή και συμμετοχική ή δεν θα υπάρξει.

3) Θέλουμε να προωθήσουμε δημοτικές υποδομές δικτύων Wi-Fi, που δεν θα είναι παραχωρημένα σε εταιρίες αλλά φτιαγμένα από το Δήμο με καλές ταχύτητες και ασφάλεια στη μεταφορά των δεδομένων.

4) Προωθώντας τη διαφάνεια και την πάταξη της γραφειοκρατίας, επιδιώκουμε την αναδιοργάνωση και μηχανογράφηση των διαδικασιών του Δήμου με ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών.

5) Όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλα τα άτομα με αναπηρίες.

6) Υποστηρίζουμε τη σταδιακή μετάβαση σε ελεύθερο λογισμικό στο Δήμο.
7) Ενισχύοντας τη δημοκρατία, θα δημιουργήσουμε πλατφόρμες συμμετοχικής δημοκρατίας, ώστε:
  α) Να «ανεβαίνουν» σε ειδική ιστοσελίδα τα θέματα ημερήσιας διάταξης
του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν συζητηθούν, με δυνατότητα σχετικών προτάσεων, ενστάσεων κ.λπ. από τους δημότες.
  β) Να υπάρχουν απαντήσεις σε όλες τις προτάσεις, για να νιώθει ο πολίτης ότι τον λαμβάνουν υπόψη και όχι ότι στέλνει μηνύματα στο υπερπέραν.
  γ) Να καταχωρούνται οι σχετικές αποφάσεις (συσχετισμός πρότασης-απόφασης), για να γνωρίζουν οι πολίτες τι αποφασίζει ο Δήμος.

8) Στηρίζουμε τις συλλογικότητες, που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική διαβούλευση για προώθηση απόψεων σχετικά με τοπικά προβλήματα.

9) Προγραμματίζουμε τη δημιουργία Δημοτικής Διαδικτυακής Βιβλιοθήκης.

10) Για την ανάσχεση της κυριαρχίας των μεγάλων εταιρειών στην αγορά των πληροφοριακών συστημάτων και στο διαδίκτυο, αλλά και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, θα ενισχύσουμε συνεταιριστικές δομές ή μικρές επιχειρήσεις πληροφορικής και ως προμηθευτές – συνεργάτες του Δήμου.

11) Στοχεύουμε στη δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας του Δήμου ως χώρου ανάδειξης νέων επιστημόνων.

18. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

Εμπνεόμενοι από τις βαθιά δημοκρατικές παραδόσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε εναντίον του φασισμού, του νεοναζισμού και του κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο θεσμός αυτός για να επικρατήσουν στην κοινωνία μας οι αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και της μη διάκρισης, εκφράζοντας την προσήλωσή μας στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό μας στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, που προβλέπουν την κατοχύρωση και την άσκηση με όρους ισότητας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό και οποιοδήποτε άλλο τομέα του δημόσιου βίου, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους για τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και τις ανθρώπινες αξίες από την εξάπλωση των φαινομένων του φασισμού και του σοβινισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε τις ακόλουθες αρχές, κανόνες και δράσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης:

1) Να αποφύγουμε και να αρνηθούμε να εκθέτουμε, να δημοσιεύουμε και να υποστηρίζουμε με οποιοδήποτε τρόπο, απόψεις και θέσεις που υποδαυλίζουν ή προωθούν αισθήματα, αντιλήψεις και πρακτικές ξενοφοβίας και ρατσισμού στην τοπική κοινωνία.

2) Να εργαστούμε για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, θρησκείας, εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή λόγω αναπηρίας, ηλικίας και σεξουαλικής προτίμησης, που στερούν από συνανθρώπους μας στοιχειώδη δικαιώματα στην εργασία, τη στέγαση,
την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και σε άλλα κοινωνικά αγαθά.

3) Να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και εκπροσώπηση στις δραστηριότητες του Δήμου ομάδων που είναι ευάλωτες σε διακρίσεις, ώστε να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

4) Να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εμπέδωση της αλληλεγγύης και της ομαλής συμβίωσης μεταξύ όλων των κατοίκων του Δήμου και να προωθήσουμε μια δημοτική πολιτική ισότητας και δικαιοσύνης προς όλους, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

5) Να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων, να σταθούμε αλληλέγγυοι σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους, να αντιταχθούμε στα μέτρα περιθωριοποίησής τους και να διευκολύνουμε την κοινωνική τους ένταξη, δημιουργώντας γραφείο ενημέρωσής τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και ενισχύοντας δραστηριότητες σε σχολεία, όπου φοιτούν παιδιά μεταναστών και προσφύγων.

6) Να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες και υποδομές, που θα οδηγήσουν στην άρση των εμποδίων για την άσκηση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς και άλλων ομάδων που υφίστανται διακρίσεις. Να εξασφαλίζουμε την πρόσβαση των ομάδων αυτών σε αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στους αντίστοιχους χώρους.

7) Να προωθήσουμε θεσμούς πολιτικής εκπροσώπησης των μεταναστών που ζουν στον Δήμο μας.

8) Να συμπεριλάβουμε σε έναν «Οδηγό Δικαιωμάτων» για τους δημότες μας ειδική αναφορά στα δικαιώματα των μεταναστών και των άλλων κατηγοριών που υφίστανται διακρίσεις.

9) Να εξασφαλίσουμε την ενημέρωση και εκπαίδευση του υπαλληλικού προσωπικού του Δήμου, ώστε όλες οι υπηρεσίες να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις παραπάνω αρχές, κανόνες και στόχους.

10) Να διεκδικήσουμε την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, που γεννήθηκαν εδώ και πηγαίνουν στο σχολείο μαζί με τα ελληνόπουλα.

11) Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα της ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες.

12) Να συνεργαζόμαστε με τις οργανώσεις των ομάδων αυτών, καθώς και με τους φορείς που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους (αντιρατσιστικές κινήσεις, οργανώσεις και επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.) για την υλοποίηση πολιτικών μη διάκρισης και κοινωνικής ένταξης.

13) Να οργανώσουμε και να αντιπαραθέσουμε στις φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, στον εθνικιστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό και μισαλλόδοξο λόγο τους και στην εγκληματική δράση τους, ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο πολιτικών φορέων, κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και απλών πολιτών για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

14) Να αναλάβουμε, με στόχο την αντιμετώπιση της νεοναζιστικής εξάπλωσης και του εκφασισμού της κοινωνίας, άμεση δράση για την ενημέρωση των πολιτών, την καλλιέργεια αντιφασιστικής κουλτούρας στη νεολαία, την αποκάλυψη της ιδεολογίας, της δράσης και του εγκληματικού χαρακτήρα των φασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων, την απονομιμοποίηση του ρόλου που υποδύονται, την αναχαίτιση του κύματος φόβου που καλλιεργούν, την άρση των αιτίων που ευνοούν την εξάπλωσή τους, την απομόνωση και περιθωριοποίησή τους, την καταστολή από το κράτος της φασιστικής και ρατσιστικής βίας, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

15) Να συνεργαζόμαστε για τους παραπάνω στόχους με τις αντιφασιστικές κινήσεις πολιτών.

19. ΠOY ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

Κρίσιμος παράγοντας, για να γίνει η Αυτοδιοίκηση μοχλός προοδευτικής εξόδου από την κρίση, συμβάλλοντας στην επιβίωση του λαού, την κοινωνική φροντίδα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την πολιτιστική αναγέννηση και την περιβαλλοντική προστασία, είναι η εξασφάλιση της οικονομικής της αυτοδυναμίας (αν και για κάποια πράγματα, όπως π.χ. η καθιέρωση θεσμών λαϊκής συμμετοχής, δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν).

Μέσα στο τραγικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, που οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων και του «Καλλικράτη», ο Δήμος Πέλλας χρειάζεται μια δημοτική αρχή ικανή να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις των καιρών, οι οποίες απαιτούν όραμα, γνώση, σοβαρότητα, και διεκδικητική ικανότητα. Μια δημοτική αρχή, που θα διαχειρίζεται με εντιμότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους δημοτικούς πόρους, θα κατανέμει δίκαια τα βάρη, θα διεκδικεί πόρους από την κεντρική εξουσία αλλά και από ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης.

Ι. Επιδιώκουμε και διεκδικούμε:

1) Την ύπαρξη θεσμοθετημένων και εγγυημένων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2) Την άμεση εφαρμογή του Συντάγματος, ώστε για τη μεταβίβαση στους Δήμους αρμοδιοτήτων να προηγείται η μεταφορά των απαιτούμενων πόρων.

3) Την αναπροσαρμογή των στόχων του Ε.Σ.Π.Α. με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση.

4) Την αύξηση των κονδυλίων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την Αυτοδιοίκηση.

5) Την αξιοποίηση των προγραμμάτων «ΑΚΣΙΑ» για τη βελτίωση υλικοτεχνικών και κοινωνικών υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με ακύρωση ταυτόχρονα των μέτρων διαθεσιμότητας και απολύσεων.

6) Την απόδοση όλων των αναγκαίων πόρων (έγκαιρη και όχι μεταχρονολογημένη) από τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη τροποποίηση του κανονισμού κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων (Κ.Α.Π.) ως προς το κριτήριο 5 (αυξημένο ελάχιστο κόστος) μόνο για τον Δήμο μας λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει (μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση από την πρωτεύουσα του νομού και πλήρη διοικητική αυτάρκεια).

7) Την κατάργηση του κατ’ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.», που καταλύει τη σχετική αυτονομία τους.

8) Έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας στη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

9) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

10) Τη στήριξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης για σίτιση, περίθαλψη, στέγαση.

11) Τη δανειοδότηση με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια από το Ταμείο
Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.

12) Την κατάργηση του «Καλλικράτη», την αποσυμπίεση των Δήμων και τη ριζική αλλαγή του «υπέργηρου» Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

ΙΙ. Προγραμματίζουμε:

1) Την εφαρμογή του «συμμετοχικού προϋπολογισμού» και του δημοτικού δημοκρατικού προγραμματισμού.

2) Την ορθολογική, έντιμη και αποτελεσματική διαχείριση των δημοτικών πόρων, την ιεράρχηση των αναγκών με κοινωνικά κριτήρια και την ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

3) Τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του Δήμου

4) Τη δημιουργία αποδοτικών δημοτικών επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας (απορρίμματα, κατασκευές κ.ά.).

5) Την αύξηση των εσόδων με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δήμου

6) Την καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

7) Την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών και την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

8) Τη στελέχωση με εξειδικευμένο και πολύγλωσσο προσωπικό και αναβάθμιση του Γραφείου ευρωπαϊκών υποθέσεων και προγραμμάτων του Δήμου.

9) Την εξοικονόμηση πόρων με τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για το κόστος κατασκευής των έργων, τη διαφάνεια στις προμήθειες και τις δαπάνες του προϋπολογισμού, τον κοινωνικό έλεγχο των εξόδων, την πάταξη των φαινομένων συναλλαγής και διαφθοράς, την αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση και τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.

10) Τον δίκαιο προσδιορισμό των τελών κοινόχρηστων και διαφημιστικών χώρων.

11) Τη μείωση των δημοτικών τελών και φόρων για τις αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες και την απαλλαγή όσων βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.


ΙΙΙ. Αγωνιζόμαστε, ώστε η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που καταστρέφει τον τόπο, πολύ σύντομα να ηττηθεί πολιτικά και οριστικά.

Αυτόνομη Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας
ΑΝατροπή - Αλληλεγγύη - Συμμετοχή - Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: