Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σφραγίστηκε» στα Γιαννιτσά η μεγάλη νίκη του Νίκου Παπανικολάου

Μεγαλειώδη σε όγκο και παλμό η συγκέντρωση στον πεζόδρομο
Με την μεγαλειώδη συγκέντρωση στον πεζόδρομο στα Γιαννιτσά, την Πέμπτη το βράδυ, σφραγίστηκε η μεγάλη νίκη της «Δημοτικής Ενότητας» και του Νίκου Παπανικολάου για τον δήμο Πέλλας. Στην ομιλία του κ. Παπανικολάου, η οποία να σημειωθεί ότι διακόπηκε  πολλές φορές από τα θερμά χειροκροτήματα των εκατοντάδων πολιτών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ο υποψήφιος δήμαρχος Πέλλας περιέγραψε το όραμά του και έθεσε τους στόχους του για την πενταετία 2014- 2019, ενώ παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή του  κ. Στάμκου, την οποία κατηγόρησε για αδράνεια, ανεπάρκεια, ανυπαρξία και αποχή από τα προβλήματα του δήμου μας.
«Συνεχίζουμε να δίνουμε έναν αγώνα δυνατό, έναν αγώνα καθαρό, με στόχο τη νίκη στις εκλογές. Να ξαναπάμε τον πήχη ψηλά, σε μία νέα περίοδο δημιουργίας. Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του τόπου, τη γεωγραφική του θέση, τις φυσικές του ομορφιές και κυρίως, τη βαριά ιστορία αυτού του τόπου. Μια ιστορία που δεν είχαμε την τύχη να διαχειριστούμε από το 2010 μέχρι σήμερα. Ήρθε η ώρα να οδηγήσουμε τον δήμο μας στον δρόμο των μεγάλων προκλήσεων, των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων έργων», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας με έμφαση: «Σ’ αυτές τις εκλογές κρίνονται πολλά. Σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε χρειάζεται η δυνατότητα του δήμου μας να απαντήσει στο μεγάλο αίτημα των δημοτών για κοινωνική αλληλεγγύη. Κρίνεται αν θα συνεχιστεί η πρωτοφανής αδράνεια και η απραξία που χαρακτηρίζει τη σημερινή δημοτική αρχή ή αν θα αποκτήσει επιτέλους ο δήμος μας όραμα, πρόγραμμα και σχέδιο για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Στις 18 και στις 25 Μαΐου κρίνεται η πορεία του Δήμου Πέλλας.
Έχουμε τους ανθρώπους και την εμπειρία για να διαχειριστούμε τα μεγάλα θέματα που θα συναντήσουμε μπροστά μας. Δώσαμε σαφές δείγμα γραφής την τετραετία 2007-2010 στον πρώην δήμο Γιαννιτσών, με καθαρό στόχο τον οποίο θέσαμε στο πρόγραμμα μας. Πρώτα τα χωριά, μετά οι οικισμοί, οι συνοικίες της πόλης και μετά το κέντρο. Αυτό κάναμε 4 χρόνια στον πρώην δήμο Γιαννιτσών. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια, να ισορροπήσουμε την καθημερινότητα της πόλης μ’ αυτήν των χωριών».
Επίσης, ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν από τη «Δημοτική Ενότητα» ως διοίκηση του πρώην δήμου Γιαννιτσών λέγοντας ότι «το 2010 δεν είπαμε όσα είχαμε κάνει στα Γιαννιτσά. Ήμασταν η Δημοτική Αρχή που υλοποίησε τους περιφερειακούς δρόμους, που εντάξαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ την κατασκευή δύο κόμβων ανατολικά και δυτικά της Εγνατίας. Ήμασταν εμείς που  πραγματοποιήσαμε βασικά έργα υποδομής στην Νέα Τραπεζούντα, στον Συνοικισμό Καρυωτών, στην περιοχή των Σφαγείων, στο κέντρο της πόλης. Εμείς που με κόντρες και ΄΄πόλεμο΄΄ κατασκευάσαμε τον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών, για να εξυπηρετήσουμε όχι μόνο τους κατοίκους των Γιαννιτσών, αλλά και των πρώην πέντε δήμων που σήμερα αποτελούν τον δήμο Πέλλας. Εμείς που ανακατασκευάσαμε το πάρκο του Αγίου Γεωργίου, τα Οθωμανικά Μνημεία της πόλης, ήμασταν αυτοί που υλοποίησαν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλα τα χωριά του πρώην Δήμου Γιαννιτσών, έργα εκατομμυρίων ευρώ. Ήμασταν αυτοί που ασφαλτόστρωσαν όλα τα χωριά του πρώην δήμου Γιαννιτσών. Σε 3,5 χρόνια η απερχόμενη διοίκηση δεν κατάφερε να εκτελέσει ούτε τα έργα που εμείς αφήσαμε. Όπως τα αφήσαμε έτσι έμειναν, όπως το μισό Μελίσσι που έμεινε έτσι από το 2010. Κατασκευάσαμε το νέο γήπεδο Αμπελειών, που ανακατασκευάσαμε το γυμναστήριο στο 2ο Λύκειο στα Γιαννιτσά, που κάναμε παρεμβάσεις μισού εκατομμυρίου ευρώ σε όλα στα σχολεία του πρώην Δήμου Γιαννιτσών, που κατασκευάσαμε το πρώτο Γηροκομείο σε επίπεδο Νομού, που φέραμε πρώτοι την ανακύκλωση στον Νομό, που επί της θητείας μας δημιουργήθηκε και λειτούργησε Εσπερινό Λύκειο στην περιοχή, που λειτούργησε το δεύτερο στον Νομό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που πρώτοι στον Νομό καθιερώσαμε δωρεάν ασύρματο δίκτυο internet για τους Δημότες. Ήμασταν αυτοί που πρώτοι μειώσαμε τα δημοτικά τέλη στις πολύτεκνες οικογένειες, πριν την κρίση, την τρόικα και τα μνημόνια. Που εφαρμόσαμε τις Λαϊκές Συνελεύσεις κάθε χρόνο σε όλα τα χωριά, που ανακατασκευάσαμε όλα τα αγροτικά ιατρεία σε όλα τα χωριά, που κατασκευάσαμε τον Ταμιευτήρα Πενταπλατάνου για να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα ύδρευσης του χωριού αλλά και της πόλης. Ήμασταν εμείς που φωτίσαμε όλα τα Γιαννιτσά με 800 φωτιστικά σώματα, που εφαρμόσαμε πρώτοι σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη, που κάναμε μετά από χρόνια το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης μετά από χρόνια το 2009. Θα μπορούσα επί μισή ώρα ακόμη για να απαριθμήσω τα μικρά ή μεσαία έργα που κάναμε, που αν είχαν κάνει άλλοι θα έβγαζαν τόμους ολόκληρους για να τα προβάλλουν! Θα μπορούσα να σας απαριθμώ έργα επί μισή ώρα, κάτι για το οποίο ο κ. Στάμκος δεν μπορεί να σας μιλήσει ούτε για 30 δευτερόλεπτα».
Ο κ. Παπανικολάου πρόσθεσε πως «η αποκέντρωση είναι στο κέντρο της φιλοσοφίας του μοντέλου που θέλουμε να αναπτύξουμε. Δείξαμε ένα πρόσωπο φιλικό και υπεύθυνο απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και επενδύσαμε 4 χρόνια στη νέα γενιά, στην οποία πιστέψαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε. Ως αντιπολίτευση δεν αποφύγαμε τον διάλογο και δεν φυγομαχήσαμε όταν οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Δεν ακολουθήσαμε πρακτικές του παρελθόντος. Αντισταθήκαμε σε όσους επιχείρησαν να αλλάξουν την πορεία των μεγάλων αλλαγών στον Δήμο που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια. Αδιαφορήσαμε για το “εγώ” και λειτουργήσαμε για το “εμείς”. Το έργο μας και κυρίως οι συμπεριφορές μας μέχρι σήμερα και ως διοίκηση του Δήμου Γιαννιτσών και ως αντιπολίτευση του δήμου Πέλλας μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε σήμερα εδώ, να σας βλέπουμε στα μάτια και να δηλώνουμε ότι η νέα πορεία είναι μπροστά μας και θα τη βαδίσουμε μαζί, γιατί μαζί την ξεκινήσαμε».
Ασκώντας παράλληλα κριτική για την ανυπαρξία και τις συμπεριφορές της απερχόμενης διοίκησης ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας σημείωσε πως «μια Δημοτική Αρχή κατά την άποψη μου πρέπει να κινείται σε δύο επίπεδα. Στην παραγωγή έργου, που βοηθά τους δημότες στην καθημερινότητα τους και στις συμπεριφορές, στο ύφος και στο ήθος με το οποίο ασκείται η τοπική εξουσία. Μια εξουσία που όσο περνούν τα χρόνια, μαζί με τις αρμοδιότητες των δήμων μεγαλώνει και  γίνεται πολύ ισχυρή, αλλά και επικίνδυνη, γι’ αυτό πρέπει να ανατεθεί σε ανθρώπους που μπορούν να τη διαχειριστούν τα επόμενα χρόνια. Σήμερα αποδείχτηκε αυτό που λέγαμε το 2010. Ο κ. Στάμκος δεν είχε άποψη, ούτε γνώση και θέληση για να λύσει τα προβλήματα. Έμειναν στάσιμα όλα τα προβλήματα, η εγκατάλειψη και η αδιαφορία σε όλα τα χωριά είναι μια μεγάλη απόδειξη. Στα Γιαννιτσά αυτό φαίνεται λιγότερο, έχουν βάλει τον αυτόματο πιλότο. Έμειναν άλυτα προβλήματα στην Πέλλα, στον Κύρρο, στον Μέγα Αλέξανδρο, στην Κρύα Βρύση, φυσικά και στα Γιαννιτσά. Γιατί υπάρχει μία δημοτική αρχή που οι μισοί εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι χωριών έχουν αποχωρήσει ή δεν συμμετέχουν. Κάτι δεν πάει καλά λοιπόν. Εκατοντάδες αποφάσεις ομόφωνες των τοπικών συμβουλίων δεν εφαρμόστηκαν ποτέ! Πολλές απ’ αυτές χωρίς κόστος, παραμένουν στο συρτάρι, για να υλοποιηθούν από την επόμενη δημοτική αρχή. Μια λογική απίστευτη σε πανελλήνιο βαθμό με ορισμό Αντιδημάρχων, όχι εκεί που εκλέγονται αλλά σε άλλο γεωγραφικό χώρο. Αυτό δημιούργησε μία τεράστια έλλειψη συνεννόησης με τους κατοίκους της περιοχής. Άλλη μία τακτική και άποψη που αποδείχτηκε λανθασμένη και επικίνδυνη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι «Έφτασαν τα χωριά του Δήμου μας να αναπολούν την εποχή που ήταν κοινότητες, που λειτουργούσαν πιο γρήγορα απ’ ότι αυτή η δημοτική αρχή. Η οποία έχει χαρακτηριστικά η αδιαφορία, η εγκατάλειψη, η ανυπαρξία έργου, η μηδενική προσπάθεια και η φτώχια των στελεχών που την αποτελούν. Ότι έγινε μέχρι σήμερα αποτελούν έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Το έργο της ανάπλασης στη συνοικία Αγίου Κωνσταντίνου είναι ένα έργο που μελετήσαμε και εντάξαμε εμείς το 2010, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και οι υπόγειοι κάδοι που είναι δίπλα μας κι αυτό είναι δικό μας έργο. Τους είχαμε παραλάβει τον Αύγουστο του 2010, δεν τους βάλαμε τότε για να μην ειπωθεί ότι κάνουμε προεκλογικά έργα και η απερχόμενη διοίκηση τους κράτησε 2,5 χρόνια στα υπόγεια του γκαράζ του Δήμου, στο βωμό των εσωτερικών διαφωνιών που είχαν! Δεν μπορείς όμως να παίζεις με την υγεία των πολιτών, όπως δεν μπορείς να μην βάζεις παιδική χαρά στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου για να το απαξιώσεις! Στο βωμό του εκλογικού κέρδους θυσιάζουν τα πάντα!
 Παραδώσαμε πλήθος μελετών για εκτέλεση. Παραδώσαμε έργα έτοιμα, δημοπρατημένα, κατευθείαν για εκτέλεση. Ο χώρος αποθήκευσης του παλαιού Νοσοκομείου, η οδός Ανατολική Ρωμυλίας δεν εκτελέστηκε ποτέ, η οδός Αντιστάσεως που λένε ότι φταίμε εμείς, ήταν δημοπρατημένο έργο. Δυστυχώς δεν τα ξέρει ο κόσμος και λένε τα δικά τους. Για να πουν κάτι αφού δεν έχουν κάτι ουσιαστικό. Θα απευθύνω πάλι το ερώτημα στους υποψηφίους του κ. Στάμου. Τι υπερασπίζονται σήμερα, για ποιο λόγο λένε ότι κατεβαίνουν; Δεν υπάρχει απάντηση.
Καλλιεργούν επίσης με δύο μύθους: Ότι συμμάζεψαν τα οικονομικά και από την άλλη ότι δεν έχουν λεφτά! Με μείωση δαπανών λόγω συνταξιοδότησης υπαλλήλων, λόγω μείωσης μισθών και με μποναμά 10 εκ. ευρώ που δόθηκε για τις παλαιές οφειλές, κάτι που καλώς έγινε, αλλά δεν είναι δικό τους κατόρθωμα. Στηρίζονται σε μύθους, στηρίζονται σε επαναλαμβανόμενα κατασκευασμένα ψέματα!».
Και ο κ. Παπανικολάου έκλεισε ως εξής: «Συμμετέχουμε όλοι μαζί σε έναν όμορφο και δύσκολο αγώνα. Με τα ίδια όνειρα, τις ίδιες φιλοδοξίες, την ίδια αγωνία που είχαμε το 2006. Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Ξεκινάμε από ένα συγκεκριμένο σημείο, την αγάπη μας για τον τόπο και την ανάγκη να αλλάξει προς το καλύτερο. Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές και οι προσδοκίες των κατοίκων ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες. Πρέπει να υπάρξει μία δημοτική αρχή που να μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους και να αναβαθμίσει τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου θεσμικού πλαισίου, θα υιοθετήσει νέες τεχνολογίες, με σκοπό και μόνο την καθημερινότητα του δημότη. Με ένα ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο, με στόχο όλες τις τοπικές κοινωνίες».
Μετά το τέλος της ομιλίας, και μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα παρουσιάσθηκαν όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού της «Δημοτικής Ενότητας», αλλά και οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι.










Δεν υπάρχουν σχόλια: