Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Προγραμματική Διακήρυξη της Αυτόνομης Δημοτικής Κίνησης ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας (Μέρος Τρίτο)

Διαβάστε τα επόμενα 5 άρθρα από τα 19 του προγράμματος της Αυτόνομης Δημοτικής Κίνησης ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας.
Επιγραμματικά τα άρθρα αναφέρονται στο όραμά μας για τον Δήμο Πέλλας στα εξής σημεία: Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Νέα γενιά, Αθλητισμός.
Να υπενθυμίσουμε επίσης πως ολόκληρο το πρόγραμμα της Κίνησης βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας www.anasapellas.gr

11. ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ(Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ)

Την τελευταία πενταετία παρατηρείται ραγδαία υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας. Το Νοσοκομείο σταδιακά απαξιώνεται. Το Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης οδηγείται με σταθερά βήματα σε αγροτικό ιατρείο παλαιάς κοπής. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διαλύθηκε και στη θέση του άρχισε να λειτουργεί ένα νεφέλωμα, το Π.Ε.Δ.Υ., που ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της όποιας δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) υπήρχε. Επί πλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε σε περίοδο βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης, ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων έχει ανέλθει στο επίπεδο του 28% και ότι οι συμπολίτες μας αυτοί (απολυμένοι, πρώην ασφαλισμένοι του Τ.Ε.Β.Ε., άνεργοι κ.λπ.) οδηγούνται σε τραγικά αδιέξοδα, τότε γίνεται ολοφάνερο πως η κάλυψη των αναγκών υγείας αποτελεί παράγοντα επιβίωσης τουλάχιστον των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ο Δήμος πρέπει να έχει άποψη για όλα αυτά;
Η δική μας απάντηση είναι πως τίποτε από όσα αφορούν τους πολίτες δεν πρέπει να είναι ξένο για τη δημοτική Αρχή.

Οι θέσεις, οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις μας:

1) Νοσοκομείο Γιαννιτσών
Το Νοσοκομείο της πόλης δεν παρέχει μόνο υπηρεσίες δευτεροβάθμιας
περίθαλψης στους δημότες του Δήμου Πέλλας, αλλά και σε κατοίκους όμορων περιοχών. Με βάση αυτή την πραγματικότητα οφείλει να το αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας, ως μεγάλο δηλαδή νοσοκομείο.
Το Νοσοκομείο Γιαννιτσών δικαιούται αναβάθμιση του ρόλου του. Για το σκοπό αυτό απαιτείται:
α) Η δημιουργία νέου οργανισμού, που να λαμβάνει υπόψη του τον διανομαρχιακό του ρόλο.
β) Η αναβάθμιση της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), τα οποία λειτουργούν σε 24ωρη βάση καθημερινά. Χρειάζεται
ιατρικό προσωπικό για την επαρκή τους κάλυψη με όλες τις βασικές ειδικότητες και το προβλεπόμενο -σύμφωνα με τις προδιαγραφές- νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τραυματιοφορείς.
γ) Η πλήρης στελέχωση σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των εργαστηρίων, των τμημάτων απεικόνισης (ακτινολογικό, τμήματα υπερήχων, και αξονικού τομογράφου), του τμήματος αιμοδοσίας, καθώς και του τμήματος επισκεπτριών υγείας και κοινωνικής υποστήριξης.
δ) Η ολόπλευρη ανάπτυξη των εξωτερικών ιατρείων με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
ε) Η ανάπτυξη όλων των βασικών κλινικών (παθολογική, χειρουργική, καρδιολογική, παιδιατρική, γυναικολογική, ορθοπεδική) με το απαραίτητο ιατρικό νοσηλευτικό, και βοηθητικό προσωπικό για την άρτια λειτουργία τους σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
στ) Σε συνεργασία με το δεύτερο νομαρχιακό νοσοκομείο (Έδεσσας) η ανάπτυξη τμημάτων, όπως οφθαλμολογικού, ουρολογικού, νεφρολογικού με την αναγκαία συμπληρωματική λειτουργία τους.
ζ) Η παρουσία γιατρών άλλων ειδικοτήτων ως απαραίτητων συνεργατών
των κλινικών, όπως πνευμονολόγων, νευρολόγων, ψυχιάτρων, γαστρεντερολόγου, αιματολόγου, ενδοκρινολόγου κ.λπ., που θα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους.
η) Η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με όλα τα αναγκαία μέσα και την κατάλληλη στελέχωση, ούτως ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων για τη ζωή των ασθενών.
θ) Η καθαριότητα του Νοσοκομείου να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο να παρακολουθεί και μαθήματα περιποίησης- απολύμανσης θαλάμων – διαδρόμων – τουαλετών – τοίχων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
ι) Η διατροφή των ασθενών να ακολουθεί βασικούς κανόνες που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες ανάλογα με το είδος της ασθένειας και τη φάση της.
Άρα η παρουσία διατροφολόγου και κατάλληλων μαγείρων είναι βασικό συστατικό στοιχείο της φροντίδας των νοσηλευομένων.
Μαζί με όλα αυτά βέβαια είναι απαραίτητες και οι υποστηρικτικές δομές της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου (κατάλληλα στελεχωμένο Φαρμακείο, Τεχνική υπηρεσία για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του κ.λπ.), καθώς και η σπονδυλική του στήλη, οι υπεύθυνοι των τμημάτων προσωπικού, προμηθειών και επικοινωνίας.
Τέλος η αδιάλειπτη επικοινωνία του και η στενή διασύνδεση με το Ε.Κ.Α.Β. και τις μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ./Ι.Κ.Α.,
Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης) αποτελεί την ολοκληρωμένη μορφή των μονάδων δημόσιας υγείας, που χρειάζεται και απαιτεί ο Δήμος μας.

2) Αστικό Κέντρο Υγείας
Ο Δήμος μας χρειάζεται ένα Αστικό Κέντρο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου Π.Φ.Υ. για όλους τους δημότες του. Στελεχωμένο με τους γιατρούς όλων βασικών ειδικοτήτων και κατάλληλο προσωπικό σχετικό με την παροχή κάθε είδους Π.Φ.Υ. (νοσοκόμες, μαίες, επισκέπτριες υγείας, προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, τεχνολόγους υγείας, χειριστές απεικονιστικών εργαστηρίων).
Πιστεύοντας πως ένα αστικού τύπου Κέντρο Υγείας δεν είναι μόνο για να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και για να συμμετέχει στην πρόληψη, την προάσπιση και την προαγωγή της υγείας των πολιτών, εκτιμούμε πως πρέπει να στελεχώνεται από οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγους,παιδιάτρους, γενικής ιατρικής) και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων για τακτικά εξωτερικά ιατρεία κατόπιν παραπομπής. Να έχει εξασφαλισμένη 24ωρη λειτουργία και να είναι σε συνεχή διασύνδεση με το Ε.Κ.Α.Β. και τα Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου. Έτσι θα υπάρξει αποσυμφόρηση των Τ.Ε.Π. και αναβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών από τα τμήματα δευτεροβάθμιας περίθαλψης
του Νοσοκομείου.

3) Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης
Αγωνιζόμαστε για αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης. Για το σκοπό αυτό απαιτείται:
  α) Στελέχωσή του με ιατρικό προσωπικό, ώστε να εκπληρώνει τον ρόλο του ως μονάδα παροχής ΠΦΥ αγροτικού τύπου. Η στελέχωση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινή παρουσία παθολόγου, παιδιάτρου, ειδικού γενικού ιατρού, χειρουργού, ακτινολόγου, μικροβιολόγου.
  β) Σε διασύνδεση με το Νοσοκομείο Γιαννιτσών πραγματοποίηση επισκέψεων γιατρών άλλων ειδικοτήτων, μετά από παραπομπή, σε καθορισμένες ημέρες και ώρες.
  γ) Στελέχωση με το απαραίτητο λοιπό προσωπικό για την ομαλή λειτουργία του ως μονάδας πρόληψης - προαγωγής της δημόσιας υγείας της περιοχής ευθύνης του (νοσοκόμες, μαίες, φυσιοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας και τμήμα δημόσιου υγειονομικού ελέγχου).

4) Αγροτικά (Περιφερειακά) Ιατρεία
Τα ιατρεία αυτά πρέπει να είναι κατά βάση στελεχωμένα με ειδικούς Γενικούς Γιατρούς. Μόνο σε περίπτωση έλλειψης τέτοιων γιατρών, πρέπει να στελεχώνονται έγκαιρα από αγροτικούς γιατρούς.
Οι κάτοικοι των αγροτικών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων μπορούν και πρέπει να εξετάζονται σε πρώτο βαθμό στον τόπο τους σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους.
Αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, οι ασθενείς μπορούν να αποστέλλονται στους ειδικούς γιατρούς του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας ανάλογα με το είδος και την σοβαρότητα κάθε περίπτωσης.

5) Επείγοντα μέτρα
Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι τους δημότες. Εκείνο όμως που απαιτούμε άμεσα είναι:
 α) Άμεση επαναλειτουργία του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου.
 β) Προκήρυξη όλων των ιατρικών θέσεων του Νοσοκομείου, που προβλέπονται από τον οργανισμό του.
 γ) Καμιά απόλυση-διαθεσιμότητα προσωπικού, το οποίο είναι ήδη ελλιπές.
 δ) Πραγματοποίηση διορισμών για την εξασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου.
 ε) Επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών του Ι.Κ.Α./Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Ομαλή και πλήρης επαναλειτουργία του τοπικού καταστήματος. Προκήρυξη των θέσεων των αποχωρούντων με σύνταξη. Συμπλήρωση των υπαρχόντων κενών.
 στ) Προκήρυξη των θέσεων ειδικών γιατρών του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης και συμπλήρωση των θέσεων των αποχωρούντων υπόλοιπων εργαζομένων.
 ζ) Κατάργηση του χαρατσιού των πέντε ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία. 

12. Ο ΔΗΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ., που εφαρμόζουν τις οδηγίες της Ε.Ε. και του προγράμματος σταθερότητας, αποβλέπουν στην αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.
Στόχος αυτών των πολιτικών είναι η δημιουργία ενός φθηνού σχολείου προσαρμοσμένου στις ανάγκες της αγοράς και όχι στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της εποχής μας. Τα σχολεία μας αφήνονται να υπολειτουργούν με ελλείψεις βιβλίων και εκπαιδευτικών και με υλικοτεχνική υποδομή που δεν μπορεί να υποστηρίξει τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η Αυτοδιοίκηση, για να στηρίξει το δημόσιο σχολείο, πρέπει να εφαρμόσει σε τοπικό επίπεδο πολιτικές, οι οποίες θα αποσκοπούν στο να περιορίσουν τις ανισότητες που γεννά η πολιτική που εφαρμόζεται, θα επιδιώκουν να κρατήσουν τα παιδιά στο σχολείο και θα λύνουν με πρακτικό τρόπο προβλήματα που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Εμείς σ’ αυτό το δρόμο θα κινηθούμε. Δεν θα αρκεστούμε στο ρόλο του διαχειριστή της οικονομικής μιζέριας των σχολείων ούτε θα σφυρίζουμε αδιάφορα για την επίθεση που δέχεται η παιδεία. Με όλες μας τις δυνάμεις και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς και την τοπική κοινωνία θα στη-
ρίξουμε τα σχολεία του Δήμου μας, θα περιφρουρήσουμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και θα διεκδικήσουμε την αναγκαία αναβάθμιση του ρόλου της στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και συνειδητοποιημένων πολιτών.

Διεκδικούμε:

1) Δωρεάν παροχή εκπαίδευσης σε κάθε παιδί, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, μακριά από λογικές της αγοράς.

2) Ενιαίο 12χρονο σχολείο με υποχρεωτική 2χρονη προσχολική εκπαίδευση.

3) Σχολεία με μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μόνιμη σχέση εργασίας) και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

4) Αύξηση των δημοτικών κονδυλίων για την παιδεία (σχολική στέγη, συντήρηση κτιρίων, βιβλιοθήκες, εργαστήρια).

5) Τα σχολεία μας να γίνουν κύτταρο μόρφωσης και πολιτισμού, χώρος καλλιέργειας ανθρώπινων σχέσεων, άνθισης πολιτισμού, ανάπτυξης δραστηριοτήτων, αλλά και σύνδεσης με το πολιτιστικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον της τοπικής κοινωνίας.

Προγραμματίζουμε:

1) Θεσμοθέτηση ετήσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο τέλος κάθε σχολικού έτους, με αντικείμενο συζήτησης αποκλειστικά θέματα παιδείας, με τη σταθερή συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Γονέων.

2) Ουσιαστικό ρόλο στα συλλογικά όργανα της εκπαίδευσης (σχολικές επιτροπές, συμβούλια, επιτροπές παιδείας), με διαφανή και δημοκρατική λειτουργία.

3) Τακτική λογοδοσία των Σχολικών Επιτροπών, που θα κάνει εφικτό τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση της κατάστασης.

4) Μόνιμη λύση για την ασφαλή μεταφορά και μετακίνηση των μαθητών.
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε η μετακίνηση των μαθητών να γίνεται με ευθύνη των Δήμων (σχολικά λεωφορεία του Δήμου).

5) Δημιουργία «τεχνικού κλιμακίου», το οποίο θα συνεργάζεται τακτικά με τις σχολικές μονάδες για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν σε αυτές και συντήρησή τους.

6) Ανέγερση νέων σχολικών μονάδων κυρίως προσχολικής αγωγής, που αντιμετωπίζει οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα.

7) Άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία, ώστε να γίνουν το εκπαιδευτικό πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό κέντρο κάθε γειτονιάς.

8) Δημιουργία υποδομών για λειτουργία της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και υποστηρικτικών θεσμών ενισχυτικής διδασκαλίας .

9) Δημιουργική παραμονή των παιδιών στο σχολείο, όταν οι γονείς τους εργάζονται, με την δημιουργία από το Δήμο ομάδων εκπαιδευτών, που θα υποστηρίζουν αυτή την παραμονή, και την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των χώρων που θα παρασχεθούν.

10) Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε σχέση με την εκπαίδευση , την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό (π.χ. ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus+).

11) Επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Πέλλας, προώθηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συνεργασίας με εθελοντικούς φορείς ή συλλόγους, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία.

12) Αξιοποίηση της δημοτικής βιβλιοθήκης και ενεργή σύνδεσή της με τα σχολεία για την ανάπτυξη project στο χώρο της αλλά και την παρουσία της στο χώρο των σχολείων όχι μόνο μέσα από τους εκπαιδευτικούς αλλά και από τους εργαζόμενους σε αυτήν.

13) Αξιοποίηση προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης για την εκπαίδευση ενηλίκων με Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Σχολές Γονέων κ.ά. δράσεις.

14) Αξιοποίηση επιμορφωτικών – ενημερωτικών προγραμμάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τους νέους αγρότες.

13. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, που στις συνθήκες της σημερινής κρίσης οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το υπερασπιστούμε από τη μνημονιακή επίθεση που δέχεται μαζί με τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά.

Ο Δήμος δεν αρκεί να προγραμματίζει πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά πρέπει να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πολιτισμού και την έκφραση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία των υποδομών πολιτιστικής δράσης, την ενεργό υποστήριξη της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας τη δημιουργία κινήτρων για ερασιτεχνική δημιουργία, τη διαμόρφωση, σε συνεργασία με τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου, ενός σχεδίου για την οργανική ένταξη του πολιτισμού στη ζώσα καθημερινότητα των δημοτών.

 Φιλοδοξία μας είναι να γίνουν οι πολίτες παραγωγοί πολιτισμού και όχι μονάχα χρήστες και αποδέκτες. Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο για μια νέα «ταυτότητα» του Δήμου μας.

Επιδιώκουμε, διεκδικούμε, προγραμματίζουμε:

1) Συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου (συλλόγους, θεατρικές ομάδες, μουσικά σχήματα κ.λπ.), επιδίωξη συνεργασίας μεταξύ τους, υποστήριξη του έργου τους και οικονομική ενίσχυσή τους με βάση θεσμοθετημένα κριτήρια.

2) Σύσταση συμβουλίου από εκπροσώπους όλων των πολιτιστικών φορέων του Δήμου με εισηγητικό, οργανωτικό αλλά και αποφασιστικό σε ορισμένες περιπτώσεις ρόλο.

3) Διάσωση της ιστορικής μνήμης της περιοχής του Δήμου Πέλλας για όλες τις ιστορικές περιόδους της.

4) Ανάδειξη σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Πέλλας.

5) Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία «Συλλόγου Φίλων του Μουσείου της Πέλλας», με σκοπό τη συνεργασία με τη διεύθυνση του Μουσείου, την υποστήριξή του, τη δημιουργία δεσμών με άλλα μουσεία, πανεπιστήμια και επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, τις πολιτιστικές ανταλλαγές κ.λπ..

6) Ολοκλήρωση μέσω προγράμματος leader του ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αξιοποίησή του.

7) Διάσωση και ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημείων της περιοχής.

8) Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη ιστορικών και παραδοσιακών κτηρίων.

9) Χρησιμοποίηση ιστορικών μνημείων και κτηρίων για πολιτιστικές δραστηριότητες.

10) Ενίσχυση του Ιστορικού Αρχείου Γιαννιτσών και μετατροπή του σε Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πέλλας

11) Στέγαση και αναβάθμιση του Λαογραφικού Μουσείου Γιαννιτσών και μετατροπή του Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Πέλλας.

12) Δημιουργία Μουσείου της ιστορίας της πόλης των Γιαννιτσών και όλης της περιοχής.

13) Δημιουργία υπαίθριου ή στεγασμένου Μουσείου αγροτικής τεχνολογίας στην Κρύα Βρύση.

14) Συνεργασία του Δήμου με το Μουσείο Πέλλας και τα άλλα μουσεία που θα δημιουργηθούν, ώστε να αποτελέσουν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού ανοιχτά σε όλους τους πολίτες.

15) Αναδιοργάνωση και ενίσχυση του Δημοτικού Ωδείου (εξασφάλιση κατάλληλων κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης μουσικής παιδείας, αξιοκρατία κατά τις προσλήψεις καθηγητών/τριών, εξασφάλιση ικανοποιητικής αμοιβής, αντικειμενική αξιολόγηση του έργου τους και συνεργασία μαζί τους για τη χάραξη της πολιτικής
του Ωδείου, υποστήριξη των μουσικών σχημάτων του, προσέλκυση μαθητών, προβολή του έργου του Ωδείου, διοργάνωση μουσικών σεμιναρίων, διαγωνισμών, ρεσιτάλ, συναυλιών κ.λπ. για το μεγαλύτερο άνοιγμά του στην κοινωνία, διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια).

16) Ενίσχυση των μουσικών συνόλων και των φιλαρμονικών Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης, ώστε να γίνουν αγγελιοφόροι πολιτισμού στις γειτονιές και τα σχολεία.

17) Αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δημιουργία παραρτημάτων της στις Δημοτικές Ενότητες και λειτουργία κινητής μονάδας για τις τοπικές κοινότητες.

18) Επαναλειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου, με όρους που κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία, την αμερόληπτη ενημέρωση, την πολυφωνική έκφραση, την ποιότητα του προγράμματος και την οικονομική του επιβίωση. Παραχώρηση ραδιοφωνικού χρόνου σε ομάδες πολιτών, φορείς και συλλογικότητες.

19) Αναβάθμιση του έργου του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

20) Εφαρμογή προγραμμάτων λαϊκής επιμόρφωσης.

21) Καταγραφή της τοπικής ιστορίας, διοργάνωση συνεδρίων και πραγματοποίηση εκδηλώσεων αφιερωμένων σ’ αυτήν.

22) Δημιουργία εργαστηρίων θεατρικής και μουσικής αγωγής, εικαστικής έκφρασης, φωτογραφίας.

23) Διοργάνωση σεμιναρίων για την ιστορία της τέχνης, τον πολιτισμό κ.λπ.

24) Θέσπιση λογοτεχνικών, μουσικών, θεατρικών, εικαστικών και άλλων καλλιτεχνικών διαγωνισμών για την ανάδειξη νέων δημιουργών, όπως και διαγωνισμών τραγουδιού, χορού, δεξιοτεχνίας σε μουσικά όργανα κ.λπ..

25) Δημιουργία εκθεσιακών χώρων για τις εικαστικές τέχνες.

26) Παρουσίαση και ανάδειξη με κάθε πρόσφορο μέσο του έργου των τοπικών δημιουργών κάθε είδους τέχνης.

27) Ανάληψη πρωτοβουλίας για την επαναλειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης – Λειτουργία θερινού κινηματογράφου.

28) Καταγραφή και διάσωση ηθών και εθίμων, τραγουδιών, χορών κ.λπ. σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους.

29) Δημιουργία αρχείου οπτικοακουστικών έργων και μουσικής των δημιουργών του Δήμου.

30) Αναβίωση τοπικών εθίμων στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

31) Υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

32) Αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης.

33) Καθιέρωση μόνιμων πολιτιστικών θεσμών (π.χ. ετήσιο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου, παραδοσιακών χορών, σκακιού κ.λπ.).

34) Στήριξη και ανάδειξη του ετήσιου πολιτιστικού – γαστρονομικού θεσμού «Η Πέλλα της γεύσης».

35) Διευκόλυνση συμμετοχής τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων και μεμονωμένων δημιουργών σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.

36) Δημιουργία πόλου παραγωγής οπτικοακουστικών έργων με διαδημοτική συνεργασία γειτονικών Δήμων και άλλων φορέων.

37) Ανάπτυξη εκδοτικών δραστηριοτήτων του Δήμου.
38) Ένταξη επιμέρους πολιτιστικών δράσεων σε ευρωπαϊκά και πανελλήνια δίκτυα.

39) Πραγματοποίηση πολύμορφων πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικών,μουσικών, εικαστικών, χορευτικών κ.λπ.) σε όλη τη διάρκεια του έτους σε κάθε γωνιά του Δήμου.

40) Αξιοποίηση των σχολικών χώρων για δημιουργικές δράσεις των κατοίκων της περιοχής.

41) Ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων από και για τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην περιοχή μας.

42) Επιδότηση εισιτηρίων θεατρικών παραστάσεων από το Δήμο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

43) Δωρεάν πρόσβαση των ανέργων και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και τα νομικά
του πρόσωπα.

44) Διαδημοτική πολιτιστική συνεργασία.

45) Αναδιοργάνωση της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π., εξυγίανση των οικονομικών και ορθή διαχείριση των πόρων της.

46) Συμμετοχή του προσωπικού στην επεξεργασία και εφαρμογή της πολιτικής της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π..


14. ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ

Σήμερα που η νεολαία αυτής της χώρας, μια γενιά με συσσωρευμένες δεξιότητες, γνώσεις, ικανότητες και ευαισθησίες, καλείται να επιβιώσει μεταξύ ανεργίας, ψευτοαπασχόλησης για χαρτζιλίκι, μετανάστευσης και κατάθλιψης και που οι κυβερνώντες, ξένοι και ντόπιοι, κεντρικοί και τοπικοί, σε πλήρη συνεργασία με τα ΜΜΕ, πιπιλίζουν καθημερινά το μυαλό των νέων ανθρώπων
ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, ο Δήμος οφείλει να σταθεί δίπλα στους νέους και τις νέες, να συμπαραταχθεί στους αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, να εξασφαλίσει χώρους ανάσας και δημιουργικής δράσης γι’ αυτούς, να αξιοποιήσει το δυναμισμό τους μέσα από προγράμματα ενεργού συμμετοχής, να τους δώσει περισσότερες ευκαιρίες για μόρφωση, επαγγελματική κατάρτιση, απασχόληση, ψυχαγωγία και άθληση, να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και λιγότερη κηδεμόνευση.

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενα κεφάλαια του προγράμματός μας, τα οποία αφορούν και τους/τις νέους/ες, διεκδικούμε και προγραμματίζουμε:

1) Ζωντανή και συνεχή επαφή της δημοτικής αρχής με τη νεολαία.

2) Ανάπτυξη προγραμμάτων για τους νέους με σκοπό την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών, την ενημέρωση για θέματα που τους απασχολούν, τη γνωριμία με νέους άλλων χωρών κ.λπ..

3) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νεολαίας σε μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι ο ρατσισμός, ο φασισμός, η ξενοφοβία, ο σεξισμός, οι κοινωνικές διακρίσεις λόγω φύλου, εθνικότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού, τα ναρκωτικά, ο κρατικός αυταρχισμός, ο εθνικισμός, η καταστροφή του περιβάλλοντος κ.λπ..

4) Υποστήριξη κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών, οικολογικών κ.λπ. πρωτοβουλιών των νέων, των πολύμορφων νεανικών κινημάτων και των αυτοδιαχειριστικών πειραμάτων.

5) Ενθάρρυνση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας των νέων με συνεχή ενημέρωση, στήριξη των προσπαθειών και προβολή των δραστηριοτήτων τους.

6) Ενίσχυση των νεανικών εγχειρημάτων για δημιουργία μονάδων αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας.

7) Στήριξη των ανέργων και των εργαζόμενων νέων, ιδίως αυτών που δουλεύουν επισφαλώς, σε θέσεις μερικής απασχόλησης ή δήθεν μαθητείας, ανασφάλιστοι κ.λπ..

8) Ανάδειξη της πολύμορφης νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

9) Αντιμετώπιση του κοινωνικού κατακερματισμού της νεολαίας και της απουσίας θεσμών και δομών συλλογικής ένταξης και οργάνωσής της.

10) Δημιουργία δημόσιων χώρων συνεύρεσης των νέων ανθρώπων και ενθάρρυνση της συμμετοχής, αυτοοργάνωσης, αυτενέργειας και συλλογικής
δράσης τους (π.χ. πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα, δίκτυα αλληλεγγύης,
αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, κινήματα πόλης, συνεταιριστικά εγχειρήματα, στέκια νεολαίας, κινήσεις ανέργων, οργανώσεις νέων εργαζομένων, επιστημόνων κ.λπ.).

11) Προστασία των δικαιωμάτων των νέων και αξιοποίηση των δημιουργικών δυνατοτήτων τους.

12) Στήριξη σε νέα ζευγάρια και νέες μητέρες.

13) Αξιοποίηση προγραμμάτων και πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα γενιά.

14) Μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, ουσιαστική και αυτόνομη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.

15) Αναβάθμιση του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων.

15. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο αθλητισμός με την ευρύτερη σημασία του ως πολιτισμική συνιστώσα επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ελεύθερου χρόνου και συμβάλλει στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών. Η ανάπτυξή του αποτρέπει φαινόμενα ατομικισμού, κοινωνικής απομόνωσης και αλλοτρίωσης, ενώ συμβάλλει στη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης, στην καλλιέργεια άμιλλας και την αρμονική συνύπαρξη.  Ο Δήμος οφείλει να φροντίζει για τις αθλητικές υποδομές και την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων.

Προτεινόμενα μέτρα:

Α΄. Μαζικός αθλητισμός

1) Μαζική άθληση και άσκηση μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

2) Κινητοποίηση φορέων (σωματεία, σχολεία κ.λπ.) και κοινωνικών ομάδων (παιδιά, γυναίκες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ.) για συμμετοχή σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αθλητικών διοργανώσεων τοπικού χαρακτήρα.

Β΄. Υποδομές

1) Συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κλειστά γυμναστήρια, αποδυτήρια κ.λπ.).

2) Ενίσχυση των αθλητικών γηπέδων με αίθουσες γυμναστικής και βαρών.

3) Ενοποίηση του Πλατανότοπου με το Δημοτικό Στάδιο Γιαννιτσών και το γήπεδο Ν. Τραπεζούντας με τη δημιουργία χώρων άθλησης και περιπάτου.

4) Αναβάθμιση της πίστας moto-cross και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο χώρο.

5) Δημιουργία χώρων άθλησης και περιπάτου στις δημοτικές κοινότητες.

6) Σχεδιασμός και κατασκευή αθλητικών διαδρομών (π.χ. δρόμος θυσίας κ.λπ.).

7) Αξιοποίηση και κατασκευαστικές βελτιώσεις κοινόχρηστων χώρων (π.χ. στα σχολεία) για εφαρμογή προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.

8) Δημιουργία χώρων αθλοπαιδιών στις γειτονιές.

9) Κατασκευή βιοκλιματικού κολυμβητηρίου στα Γιαννιτσά.

Γ΄. Διοργανώσεις

1) Ανάληψη διοργανώσεων πανελλήνιας αλλά και διεθνούς εμβέλειας ειδικά στις αθλοπαιδιές.

2) Ενθάρρυνση και στήριξη φορέων για διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων τοπικού χαρακτήρα.

3) Διοργάνωση αγώνων με λαϊκή συμμετοχή (δρόμοι υγείας, ποδηλατοδρομίες, πρωταθλήματα «mini ποδοσφαίρου», βόλεϊ στην άμμο κ.λπ.).

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: