Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η Δ.Ε. Μεγ. Αλεξάνδρου ψήφισε Νίκο Παπανικολάου!!!

Μεγαλειώδη συγκέντρωση στους Γαλατάδες

Σε κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας, με την παρουσία των πολιτών να δείχνουν περίτρανα τη διάθεση αλλαγής σελίδας στον Δήμο Πέλλας, πραγματοποίησε - σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση - την ομιλία του, την Τρίτη το βράδυ, στους Γαλατάδες της Δ.Ε. Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πέλλας, Νίκος Παπανικολάου.
Τον κ. Παπανικολάου προλόγισε ο πρώην Δήμαρχος Μεγ. Αλεξάνδρου, ιατρός Γ. Στογιαννίδης, που χαρακτήρισε τον συνδυασμό της «Δημοτικής Ενότητας» «ικανό και άξιο να διοικήσει», ενώ ο κ. Παπανικολάου απάντησε πως «μακάρι αύριο να έχουμε την καταξίωση που έχετε εσείς, όσον αφορά την αναγνώριση για όσα προσφέρατε, ως Δήμαρχος, ως ιατρός, ως άνθρωπος».
Ο κ. Παπανικολάου ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Πέρασαν 3,5 χρόνια από τη σύσταση του νέου δήμου Πέλλας, όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα του, το τι χρειάζεται. Πέρασαν 3,5 χρόνια δυστυχώς απραξίας, αδράνειας, ατολμίας. Στις εκλογές πάντα οι υποψήφιοι κρίνονται σε δύο επίπεδα: στις συμπεριφορές τους και για τα έργα που κάνουν. Και στα δύο απέτυχε παταγωδώς η σημερινή δημοτική αρχή, δυστυχώς για τους δημότες του δήμου Πέλλας. Με μια λογική και διαχείριση που ήταν αποτυχημένη, σε μια διαδικασία που τα χωριά του δήμου Πέλλας, όπως και του πρώην δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου έμειναν πίσω. Οι δημότες αναπολούν τον καιρό που ήταν κοινότητες και είχαν προέδρους, οι οποίοι πιο γρήγορα και πιο πετυχημένα έλυναν τα προβλήματα τους. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια δημοτική αρχή που πέρασε και δεν ΄΄ακούμπησε΄΄ τίποτα. Στα  Γιαννιτσά π.χ. όλα απέμειναν όπως τα άφησε η δική μας διοίκηση και είναι σαν να μην πέρασε κανείς μετά από μας».
Ο πρώην δήμαρχος Γιαννιτσών επιτέθηκε στην απερχόμενη δημοτική αρχή λέγοντας ότι «στα χωριά η κατάσταση ήταν σαν να μην υπήρχαν τοπικά συμβούλια, τα οποία ήταν μακριά από τις αποφάσεις χωρίς να τα υπολογίζει κανείς. Άλλοι αποφάσιζαν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τι λένε τα χωριά. Η απαξίωση των τοπικών συμβουλίων ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που προκάλεσε η διοίκηση Στάμκου στον δήμο Πέλλας, γιατί έδειξε ότι πιστεύει πως δεν είναι απαραίτητα τα τοπικά συμβούλια στα χωριά, δηλαδή δεν είναι απαραίτητος ένα σημαντικός θεσμός! Αντί να ασκούν διοίκηση οι τοπικοί εκλεγμένοι ασκούσε πολιτική από τα Γιαννιτσά ένας. Με μία λογική ΄΄αυτοκρατορική΄΄, με μια λογική ΄΄έτσι πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει και αδιαφορώ για τους τοπικούς συμβούλους΄΄. Αυτό οδήγησε πολλούς να μην συμμετέχουν στη διαδικασία αποφάσεων για τα χωριά. Αφαίρεσε το δικαίωμα στους τοπικούς προέδρους να καταγράφουν τα προβλήματα σε όλα τα χωριά. Μια διαδικασία που εφαρμόστηκε σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τον δήμο Πέλλας. Ο κ. Στάμκος δεν είχε εμπιστοσύνη δηλαδή στους τοπικούς Προέδρους, στους δικούς του προέδρους ουσιαστικά, γιατί η πλειοψηφία ανήκει σ’ αυτούς, αφαιρώντας τους ακόμη και τη δυνατότητα να διαχειρίζονται οι ίδιοι την πάγια προκαταβολή που δικαιούνται για τις καθημερινές ανάγκες».
Σε ότι αφορά στο «μοντέλο διοίκησης» του σημερινού δημάρχου, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε πως «άλλη μία πρωτοφανής πανελληνίως κίνηση ήταν να τοποθετήσει άλλους αντιδημάρχους να διοικούν τους πρώην δήμους, αντίθετα με το από πού προέρχονται γεωγραφικά. Μια αλλοπρόσαλλη λογική που πρώτα απ’ όλα προσβάλλει την πλειοψηφία των δημοτών, αυτών δηλαδή που εξέλεξε ο κάθε τόπος για να τον εκπροσωπεί. Σαν να μην είναι άξιοι να διοικήσουν τον τόπο που τους εξέλεξε!».
Συνεχίζοντας την έντονη κριτική ο κ. Παπανικολάου πρόσθεσε πως «συνήθως καλούμαστε να πούμε τι δεν έγινε, τι δεν προχώρησε σωστά, αλλά σήμερα καλούμαστε να πούμε; Να αναφερθούμε πάνω σε τι; Το 2010 μου έκαναν κριτική για το τι δεν έγινε καλά, κριτική πάνω σε έργα που κάναμε, τους κόμβους, το ρολόι, τα ΧΥΤΑ, τα σχολεία και σε πάρα πολλά έργα που έγιναν, όχι που δεν έγιναν. Σήμερα τι να πούμε αφού δεν έγινε τίποτα; Τι να κρίνουμε; Το μηδέν; Την απραξία; Αναρωτηθείτε, υπάρχει ένα έργο το οποίο μελετήθηκε, σχεδιάστηκε, δημοπρατήθηκε και υλοποιήθηκε αυτά τα 3,5 χρόνια από αυτή τη Δημοτική Αρχή στην περιοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Δυστυχώς όχι. Και δεν είναι κάτι προσωπικό μαζί σας. Πουθενά δεν υπήρξε έργο. Καθυστερήσεις μέσω δικαιολογιών, με πρωτοφανή αναβλητικότητα, για να κερδίζουν χρόνο. Σήμερα ήρθε η ώρα να προχωρήσει και ο πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου μπροστά, ήρθε η ώρα να κάνουμε κάποια πράγματα που θα προχωρήσουν με σχεδιασμό τα επόμενα 5 χρόνια».
Σχετικά με το πώς πρέπει να κρίνει ο κόσμος σ’ αυτήν την κρίσιμη εκλογική διαδικασία ο κ. Παπανικολάου σημείωσε: «Ο συνδυασμός του κ. Στάμκου έχει αλλάξει αναγκαστικά, πάνω από 50%. Οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι που είναι εκλεγμένοι έχουν παραιτηθεί, άλλοι τόσοι εκλεγμένοι πρόεδροι έχουν αποχωρήσει. Ή έχουν πάει σε άλλους συνδυασμούς ή δεν ασχολούνται. Κι αυτά εξαιτίας της πολιτικής του Δημάρχου, όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και στα στελέχη του, δηλαδή συνολικά σε όσους καλούνται να παράξουν έργο. Και ρωτώ, οι νέοι υποψήφιοι του κ. Στάμκου στην περιοχή Μεγάλου Αλεξάνδρου τι ακριβώς υπερασπίζονται; Γιατί κατεβαίνουν; Για να πουν ότι βελτιώθηκε κάτι, είτε εδώ είτε στα άλλα χωριά του Δήμου; Κατεβαίνουν εν μέσω πιέσεων, εν μέσω διαφόρων τέτοιων μορφών και για αυτό πρέπει να καταψηφιστούν».
Για την απαξίωση των χωριών και το έργο των προηγούμενων διοικήσεων στους πρώην δήμους, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας» είπε ότι « Η απερχόμενη διοίκηση ειρωνεύεται, κατηγορεί όλους τους προηγούμενους δημάρχους, ακόμη κι αυτούς που την στήριξαν. Αυτούς που τους έκαναν διοίκηση, τους κατήγγειλαν! Μια λογική του “εγώ τα ξέρω όλα”, μια λογική υπουργική. Γι’ αυτό πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, ποιοι μπορούν να κάνουν πράγματα γι’ αυτόν τον τόπο, που δεν υπόσχονται αλλά έχουν δυνατότητες, άποψη για την περιοχή, ικανά στελέχη στην περιοχή, που μπορούν να διοικήσουν δημοκρατικά, μαζί με τους κατοίκους, για τα χωριά μας. Ως διοίκηση κάναμε κάθε χρόνο συνέλευση σε κάθε χωριό, δεν είναι κάτι δύσκολο. Εκτιμώ πολύ την άποψη του κόσμου, που ξέρει τον στόχο ενός συλλογικού προγραμματισμού. Πέντε χρόνια είναι πολλά, πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα και θα τα κάνουμε όλοι μαζί».
Αναφερόμενος ειδικά στην περιοχή της Δ.Ε. Μεγ. Αλεξάνδρου, επισήμανε τα εξής:
«Η Δ.Ε. Μεγ. Αλεξάνδρου είναι η πλέον εγκαταλελειμμένη, είναι η Ενότητα που ο κ. Στάμκος πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά. Με τα πιο πολλά χωριά χωρίς δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα θεωρεί δεδομένα ότι θα τον ξαναψηφίσουν, μ’ αυτήν την φιλοσοφία προχωράει. Η «Δημοτική Ενότητα» θα κάνει τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης πολύ νωρίτερα του 2020, την επόμενη 5ετία. Στο Παλαίφυτο οι εκκρεμότητες δικτύων είναι μεγάλες, εγκαταλείφθηκε τελείως. Στους Γαλατάδες εκκρεμούν μελέτες από τη διοίκηση του κ. Στογιαννίδη, τις οποίες συνέχισε κάποιες ο κ. Μακρίδης και οι οποίες ακόμη περιμένουν την υλοποίησή τους. Αρδευτικό δίκτυο στην περιοχή Συκιές, το αρδευτικό δίκτυο στην περιοχή Αγίου Γεωργίου, έργα ενταγμένα εδώ και 3,5 χρόνια τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει. Θα δώσουμε προσοχή και θα σεβαστούμε τον διαχωρισμό τοπικού συμβουλίου Τριφυλίου και Γυψοχωρίου. Τα μικρότερα χωριά να αποκτήσουν φωνή με μια δημοτική αρχή που καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτός ο θεσμός. Την επόμενη 5ετία ο διαχωρισμός αυτός θα μας βοηθήσει να έχουμε τις ξεχωριστές προτεραιότητες για την κάθε περιοχή».    
Αναφερόμενος στα περί του «οικονομικού συμμαζέματος» ο κ. Παπανικολάου σημείωσε πως «δημιουργούν τον μύθο ότι συμμάζεψαν τα οικονομικά, παίρνοντας μποναμά 10 εκατομμύρια ευρώ, που καλώς τα πήραν αυτά τα χρήματα οι Δήμοι και πληρώθηκαν παλιές υποχρεώσεις. Όμως αυτό έγινε σε όλους τους δήμους της χώρας. Δεν είναι επίτευγμα της σημερινής δημοτικής αρχής».

«Ο δήμος Πέλλας ή θα μείνει στην απραξία, στο τέλμα, στην απαξίωση ή θα προχωρήσει μπροστά με τη «Δημοτική Ενότητα». Δεν έχουμε καμία φιλοδοξία πέραν από το να πάμε τον δήμο Πέλλας μπροστά, να προσφέρουμε στον τόπο και τους δημότες μας», υπογράμμισε καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Παπανικολάου.
Στο τέλος της ομιλίας παρουσιάσθηκαν όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Μεγάλου Αλεξάνδρου.







Δεν υπάρχουν σχόλια: