Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας απαντά στο Σύλλογο Ζωοφίλων Πέλλας, στο Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Πέλλας και στο Αντιφασιστικό Μετώπο Γιαννιτσών

Ερωτηματολόγιο Συλλόγου Ζωόφιλων Πέλλας
Κύριε υποψήφιε Δήμαρχε, θα φροντίσετε,
1) Να αποκτήσει ο Δήμος Πέλλας συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων, με ικανό αριθμό μόνιμων και εκπαιδευμένων υπαλλήλων, όπως ο νόμος το ορίζει;
2) Να αποκτήσει ο Δήμος μας  δημοτικό κτηνιατρείο, ώστε να έχει τη δυνατότητα να καλεί  σε τακτά διαστήματα εθελοντές κτηνιάτρους για μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων;
3) Να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε τακτική βάση οι πολίτες του Δήμου σχετικά με το νόμο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, για τις υποχρεώσεις των  ιδιοκτητών ζώων, για το πώς μπορούν να βοηθήσουν ένα αδέσποτο  κ.λπ.;
4) Να εξαλειφθεί η αρρωστημένη (μεταφορικά και κυριολεκτικά) κατάσταση του  «καταφυγίου» της περιοχής  Ταλαμπάς Γιαννιτσών;

ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Σταυρίδη:

Ενδιαφερόμαστε και εστιάζουμε στο θέμα των αδέσποτων ζώων για δυο λόγους: 
α) για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που εξαρτάται και από την αρμονική συμβίωση τους με τα ζώα της πόλης, και 
β) για την ευζωία των αδέσποτων ζώων, για λόγους αρχών. Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας αποκαλύπτεται στη συμπεριφορά της απέναντι στους πλέον εκτεθειμένους και απροστάτευτους, και τα αδέσποτα ζώα ανήκουν εξίσου σε αυτή την κατηγορία.

Για το σκοπό αυτό δεσμευόμαστε, απαντώντας στις ερωτήσεις σας (με διαφορετική σειρά από αυτήν που τις έχετε θέσει):

1) Να οργανώσουμε εκστρατείες και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών, εκμεταλλευόμενοι κάθε επικοινωνιακή δυνατότητα (π.χ. με σχετικά φυλλάδια στους λογαριασμούς του νερού, με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και την ιστοσελίδα του Δήμου, ημερίδες κ.λπ.), με κεντρική ιδέα την εμπέδωση της έννοιας των δικαιωμάτων των ζώων, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, για το πώς μπορούν να βοηθήσουν π.χ.  υιοθετώντας/φιλοξενώντας ένα αδέσποτο κ.λπ..

2) Να διεκδικήσουμε τα κονδύλια που δικαιούται η τοπική αυτοδιοίκηση, για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, σύμφωνα με το νόμο 4039/2014, για την άμεση φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων.

3) Να οργανώσουμε συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων, με μόνιμους και κατάλληλα εκπαιδευμένους υπαλλήλους, τόσους που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και των πέντε δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας.

4) Να καταργήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση του ονομαζόμενου «καταφυγίου» της περιοχής  Ταλαμπάς Γιαννιτσών, με τα φυλακισμένα στην κυριολεξία ζώα, που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας. Σε αντικατάστασή του πρέπει να υπάρξει χώρος φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, μεγαλύτερος, αδειοδοτημένος, με προσωπικό και τακτικές επισκέψεις κτηνιάτρου.

5) Να φροντίσουμε, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος Πέλλας κατάλληλο δημοτικό κτηνιατρείο. Υπάρχει ήδη κτήριο στον οικισμό της Κρώμνης, πανέτοιμο και φτιαγμένο για κτηνιατρείο. Χρειάζεται να ξεπεραστούν γρήγορα τα όποια εμπόδια υπάρχουν και να αδειοδοτηθεί, ώστε να λειτουργήσει αμέσως.

6) Να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστικός έλεγχος του αριθμού τους στους δρόμους.  σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής μας ή και εθελοντές κτηνιάτρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό (γνωρίζουμε ότι υπήρξε σχετική πρόταση, η οποία όμως δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της σημερινής δημοτικής αρχής).
Για την επίτευξη αυτών των στόχων θέλουμε δίπλα μας αρωγούς τους εθελοντές και φιλόζωους δημότες και τον Σύλλογο ζωόφιλων, με κοινό στόχο τη διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων και την αρμονική συμβίωση μεταξύ ανθρώπων και ζώων στον Δήμο Πέλλας.


Ερωτηματολόγιο του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Πέλλας

1. Από την εφαρμογή του μνημονίου προκύπτει εκχώρηση αρμοδιοτήτων δημόσιων όπως η καθαριότητα και απόλυση μόνιμου προσωπικού. Θέλουμε να δηλώσετε αν σκοπεύετε να αντισταθείτε και με ποιον τρόπο συγκεκριμένα.

Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων. Οι βασικοί άξονες της «μνημονιακής αντεπανάστασης» στην Αυτοδιοίκηση είναι επιγραμματικά οι εξής: α) μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς αντίστοιχους πόρους, β) μείωση σχεδόν κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, γ) κλείσιμο ή συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων, δ) συρρίκνωση ή και κατάργηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», συντήρηση σχολείων και μεταφορά μαθητών, δημοτικά ιατρεία, Κ.Α.Π.Η., προνοιακά επιδόματα, δομές πολιτισμού και αθλητισμού, καθαριότητα, διαμόρφωση και συντήρηση δημόσιων και πράσινων χώρων κ.ο.κ.), ε) μεγάλη μείωση προσωπικού (μη ανανέωση συμβάσεων, διαθεσιμότητες, μετατάξεις, απολύσεις, πολλές συνταξιοδοτήσεις, μηδενικές σχεδόν προσλήψεις κ.ά.),  στ) ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, ζ) μειώσεις μισθών και επιδομάτων των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Ο κ.  Στάμκος, ο κ. Παπανικολάου και ο κ. Καστερίδης έχουν υπηρετήσει πιστά τις μνημονιακές πολιτικές, ο πρώτος ως Δήμαρχος, ο δεύτερος από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο τρίτος ως διευθυντής του Δήμου. Εξ άλλου οι πολιτικοί φορείς, στους οποίους ανήκουν και οι οποίοι τους στηρίζουν (Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ.) είναι οι εμπνευστές και εφαρμοστές των παραπάνω πολιτικών. Γι’ αυτό και σε όλη την προεκλογική περίοδο απέφυγαν την οποιαδήποτε αναφορά στα ζητήματα αυτά, προσποιούμενοι πως οι δημοτικές εκλογές αφορούν μόνο τοπικά ζητήματα. Έτσι όμως εξαπατούν τους πολίτες.
Εμείς σ’ αυτές τις βάρβαρες πολιτικές, που οδηγούν όχι απλά σε μια «καχεκτική» αλλά σε μια «κλινικά νεκρή» αυτοδιοίκηση, θα αντισταθούμε με κάθε μέσο από όποια θέση και αν μας τάξει η ψήφος των πολιτών. Γιατί για εμάς ο αγώνας για μια Αυτοδιοίκηση, που να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μνημονίων.

2. Ποιες συνθήκες για εσάς θα καθιστούσαν αναγκαία την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δήμου, Νομικών Προσώπων (παιδικών σταθμών, ΔΕΥΑΠ) και συνδέσμων (ΧΥΤΑ) σε ιδιώτες;

Και πάλι πρέπει να ξεφύγουμε από το στενό τοπικό πλαίσιο και να δούμε τη γενική εικόνα: Συνολικά το σχέδιο του καθεστώτος, που εγκαθίδρυσε τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και «μεταρρυθμίσεις» τύπου «Καλλικράτη», αποβλέπει στο να τεθεί σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει: 
α) τη σταδιακή εκχώρηση στρατηγικών για την υγιεινή και ασφάλεια της κοινωνίας τομέων, όπως η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων αλλά και η ύδρευση, σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά κεφάλαια, 
β) την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, 
γ) τη μετατροπή των αναγκαίων δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών σε υπόθεση ιδιωτικής φροντίδας και φιλανθρωπίας, 
δ) την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, 
ε) την εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας (όπως ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια), και τη μετατροπή της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ.).
Το σχέδιο αυτό είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για τους ίδιους τους Ο.Τ.Α. Η ιδιωτικοποίηση π.χ. της διαχείρισης των απορριμμάτων ή του νερού, όπου και αν υλοποιήθηκε, μόνο υπερκέρδη σε μεγαλοεργολάβους δημιούργησε, ενώ έβλαψε τους πολίτες.
Εμείς λοιπόν, από θέση αρχής, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις πολιτικές άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.).  

3. Με δεδομένο ότι προσλήψεις δεν γίνονται πως νομίζεται ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί το υπάρχον προσωπικό στις εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες; Ποιες αλλαγές προτίθεστε να κάνετε στις τοποθετήσεις του προσωπικού του Δήμου, ποια τμήματα, ποιες ενότητες θα ενισχύσετε και ποια ανάλογα θα αποδυναμώσετε;

 Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, με τις μνημονιακές πολιτικές μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων, κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε το προσωπικό τους, χωρίς να επιτρέπονται νέες προσλήψεις. Ταυτόχρονα με τον «Καλλικράτη» υπήρξε ένας πρόχειρος, χωρίς λειτουργικά κριτήρια και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, χωροταξικός σχεδιασμός, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων διαστάσεων Δήμων, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.
Το πλαίσιο αυτό είναι ασφυκτικό για τους Ο.Τ.Α.. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η ανατροπή των μνημονίων και του «Καλλικράτη»
Επιπλέον όμως οι δομές του Δήμου μας μπορούν και πρέπει να αναδιαρθρωθούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις καινούργιες ανάγκες και να λειτουργούν εύρυθμα και αποτελεσματικά προς όφελος των δημοτών και της κοινωνίας. Αυτό θα γίνει χωρίς απολύσεις εργαζομένων, με ειλικρινή διάλογο μαζί τους και τη συνδικαλιστική τους οργάνωση, με σαφή και αδιάβλητα κριτήρια, με την αξιοποίηση όλου του έμψυχου δυναμικού και στρατηγικό σχεδιασμό.
Εν όψει πάντως της σοβαρής και μακρόχρονης οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο τόπος μας (που πλέον έχει γίνει ανθρωπιστική κρίση) και της ανάγκης να αποτελέσει ο Δήμος βασικό μοχλό αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής, ένας τομέας που πρέπει να ενισχυθεί (και οικονομικά αλλά και με προσωπικό) είναι αυτός της κοινωνικής πολιτικής.

4. Σε σχέση με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού ερωτούμε πως θα εξασφαλίσετε ότι αυτή θα γίνεται αξιοκρατικά και όχι από ένα πυραμιδικό σύστημα ευνοιοκρατίας που θα καταλήγει στον Δήμαρχο. 

Ζητούμε την καθιέρωση αντικειμενικών διαδικασιών και όχι προσωπικές εγγυήσεις.
Είναι σε όλους γνωστό ότι οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές λειτούργησαν ως προς τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου με ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας ή, για να το πούμε πιο απλά, με το σύστημα των «κολλητών». Το σύστημα αυτό και διχασμό ανάμεσα στους υπαλλήλους έφερε και πικρίες δημιούργησε και δυσμενή αποτελέσματα είχε στην παραγωγική απόδοση των υπηρεσιών.
Η ανώμαλη αυτή κατάσταση, κατάσταση κυριολεκτικά βλαχοδημαρχισμού, παραγοντισμού και ρουσφετιού, δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη και δημοκρατική διοίκηση.
Βασικοί άξονες της δικής μας πολιτικής για τους υπαλλήλους του Δήμου και των νομικών του προσώπων είναι:
α) Απόκρουση των ρυθμίσεων για τη «διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα» των δημοτικών υπαλλήλων, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοτικών νομικών προσώπων κ.λπ., που έχουν ως στόχο τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας αλλά και τη μείωση των μισθών.
β) Σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ των αιρετών και των υπαλλήλων
γ) Ανάδειξη του προσωπικού σε συνεργάτη της δημοτικής αρχής και βασικό συντελεστή της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Δήμου.
δ) Συμμετοχή του προσωπικού στην επεξεργασία και εφαρμογή της δημοτικής πολιτικής.
ε) Αξιοποίηση όλου του επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού και εργατικού δυναμικού του Δήμου και των νομικών του προσώπων χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του προτιμήσεις και την ψήφο του στις δημοτικές εκλογές. Μοναδικά κριτήρια για την αξιοποίηση και την υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων αποτελούν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, η γνώση του αντικειμένου, η εμπειρία και οι πραγματικές ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Αποκλειστικός στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση του πολιτών.
στ) Διαρκής ενημέρωση, εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων.
ζ) Συνεργασία με τους εργαζόμενους, για να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δικαιώματα.
η) Εφαρμογή της αρχής της αξιοκρατίας σε κάθε δημοτική υπηρεσία.
θ) Θέσπιση μέτρων για τον αποκλεισμό παρεμβάσεων εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία του Δήμου αλλά και για τον αποκλεισμό υπερβάσεων από υπηρεσιακούς παράγοντες των ορίων της αρμοδιότητάς τους.
ι) Πάταξη των φαινομένων ευνοιοκρατίας, άνισης και δυσμενούς μεταχείρισης, διακρίσεων κ.λπ. από προϊσταμένους σε υφισταμένους.
ια) Καθιέρωση διαφανών διαδικασιών και αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων αξιολόγησης των υπαλλήλων, σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.
ιβ) Θέσπιση προδιαγραφών για την ποιότητα των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών, το χρόνο και τον τρόπο παροχής τους.
ιγ) Ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στα όργανα που αποφασίζουν για ζητήματα που τους αφορούν.
ιδ) Σεβασμός των αποφάσεων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
ιε) Αντιμετώπιση με κατανόηση των ιδιαίτερων προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος υπάλληλος.
ιστ) Έλεγχος των επίορκων υπαλλήλων.

5. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη περικοπή στα έσοδα του Δήμου θα θέλαμε να μας κάνετε μας κάνετε γνωστό αν έχετε κοστολογήσει το πρόγραμμά σας.

Για εμάς πρόγραμμα σημαίνει: 
α) αξίες και αρχές, 
β) ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων, 
γ) διάλογος επιστημονικός, κοινωνικός, πολιτικός. 
Με αυτή την έννοια το πρόγραμμα δεν είναι ένα στατικό και αιώνιο κείμενο. Είναι μια διαρκής προσπάθεια, ανοιχτή σε νέες ιδέες και καινοτόμες δράσεις.

Το πρόγραμμα της ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας  εκφράζει το όραμά μας για τον Δήμο. Στηρίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της οικολογικής υπευθυνότητας και της συμμετοχής του πολίτη. Είναι  το αποτέλεσμα μιας συλλογικής και επίπονης προσπάθειας, για την οποία συνεργάστηκαν πολλοί συνδημότες μας, συνεισφέροντας με τις ιδέες, τις εμπειρίες και τις επιστημονικές τους γνώσεις. Περιέχει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα, άλλα από τα οποία δεν χρειάζονται χρήματα για να πραγματοποιηθούν (όπως π.χ. η καθιέρωση θεσμών λαϊκής συμμετοχή), άλλα μπορούν να γίνουν με λίγα χρήματα (π.χ. το πρασίνισμα των αυλών των σχολείων) και άλλα απαιτούν κεφάλαια. Αναφέρεται σε έργα που μπορούν να γίνουν από μόνο τον Δήμο και άλλα που αποτελούν διεκδικήσεις από την κεντρική διοίκηση (π.χ. προαστιακός σιδηρόδρομος).
Με την έννοια αυτή η ακριβής κοστολόγηση του προγράμματός  μας είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία εξαρτάται από αρκετές παραμέτρους (προτεραιότητες, χρόνος, φορέας υλοποίησης έργων, οικονομικές δυνατότητες κ.λπ.), προϋποθέτει διοικητικό και οικονομικό μηχανισμό υποστήριξης και δεν μπορεί να αναλυθεί με μια σύντομη απάντηση. Θα αποτελούσε δε άκρατο λαϊκισμό μια καταφατική απάντηση στην ερώτησή σας, χωρίς την αναφορά συγκεκριμένων αριθμητικών στοιχείων.
Αυτό πάντως που χρειάζεται ο τόπος είναι μια δημοτική αρχή, που θα διαχειρίζεται με εντιμότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους δημοτικούς πόρους, θα κατανέμει δίκαια τα βάρη στους δημότες, θα διεκδικεί πόρους από την κεντρική εξουσία και από ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης και θα εξασφαλίσει την οικονομική αυτοδυναμία του Δήμου.

6. Ο Δήμος έχει οφειλές προς τρίτους και παράλληλα έχει απαιτήσεις από τρίτους. Επειδή στο παρελθόν οι απαιτήσεις οδηγούνταν σε παραγραφή ερωτάμε προτίθεστε να τις εισπράξετε και με ποιον τρόπο.

Βασική μας αρχή αποτελεί η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δημοτών, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, φύλο, ηλικία, επάγγελμα, καταγωγή ή θρήσκευμα, και η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους χωρίς διαμεσολαβήσεις τρίτων.
Οι παράνομες διαγραφές χρεών, η μη διεκδίκηση των απαιτήσεων του Δήμου από τρίτους, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες οφειλές να οδηγούνται σε παραγραφή, η άνιση μεταχείριση των πολιτών εκ μέρους της δημοτικής αρχής κ.λπ. αποτελούν φαινόμενα σήψης και παρακμής, χαρακτηριστικά ενός «πελατειακού Δήμου», που πρέπει να λάβουν τέλος. Τούτο βέβαια δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή προαίρεση της (όποιας) δημοτικής αρχής, αλλά να κατοχυρωθεί με θεσμούς και κανόνες διαφάνειας, αντικειμενικότητας και ελέγχου.
Φυσικά, εν όψει της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει την κοινωνία μας, απαιτούνται ταυτόχρονα μέτρα εκ μέρους του Δήμου, που να ανακουφίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων από τα δημοτικά τέλη και μείωση των τελών για ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας, αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον Δήμο των μακροχρόνια ανέργων και των απόρων,  απαλλαγή των μακροχρόνια άνεργων γονέων από τα τροφεία των παιδικών σταθμών, απαλλαγή των άπορων μαθητών από τα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου κ.λπ.).                                 

7. Αν προτίθεστε να προωθήσετε λύσεις όπως ρολόγια μέτρησης κατανάλωσης ύδρευσης σε κάθε οικισμό του Δήμου ή το θεωρείτε αντιλαϊκό μέτρο.

Στα πλαίσια της ορθολογικής χρήσης του νερού και της προστασίας του περιβάλλοντος, κρίνουμε απαραίτητη την εγκατάσταση μετρητών σε όλους τους υδροδοτημένους χώρους, με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης του νερού. Λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου μας, καθώς αποτελεί αγροτική περιοχή με μεγάλο μέρος του πληθυσμού του να κατοικεί σε χωριά, προβλέπουμε τη θέσπιση ειδικών τιμολογίων, όπως:
α) Κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (βλ. όσα αναφέρουμε και στην προηγούμενη ερώτησή σας).
β) Ειδικό τιμολόγιο για μπαξέδες, όταν καλύπτουν διατροφικές ανάγκες. Ενθάρρυνση της οικιακής μικροκαλλιέργειας με ταυτόχρονη υιοθέτηση μη υδροβόρων συστημάτων άρδευσης, με στόχο την καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης του νερού.
γ) Ειδικό τέλος, για όσους ξοδεύουν το πόσιμο νερό με στόχο την πολυτελή τους διαβίωση, όπως για παράδειγμα σε πισίνες και εκτάσεις γκαζόν.

8. Επειδή πιθανόν να μην ικανοποιούνται το σύνολο των εξαγγελιών σας θα θέλαμε να κάνετε γνωστή την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σας.

Στο πρόγραμμά μας, σε 19 κεφάλαια και 70 σελίδες, αναλύονται οι στόχοι μας για τον Δήμο Πέλλας. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος και οι προτεραιότητές μας επιγραμματικά είναι:
α) δημοτική κοινωνική πολιτική με αλληλεγγύη,
β) ποιότητα ζωής στην πόλη, τις κωμοπόλεις και τα χωριά, σε κάθε γειτονιά,
γ) πολιτισμός και τέχνη στην καθημερινότητα,
δ) ανόρθωση της οικονομίας του Δήμου και της απασχόλησης,
ε) επέκταση της δημοκρατίας, της συμμετοχής, των δικαιωμάτων.
Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα το τελευταίο σημείο, επειδή πιστεύουμε πως καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στον Δήμο και τη ζωή των πολιτών, χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.


Ερωτηματολόγιο του Αντιφασιστικού Μετώπου Γιαννιτσών

1) Προτίθεστε να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες ως δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση της νεοφασιστικής απειλής;

Έχει πια αποκαλυφθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η δράση των νεοναζιστών απειλεί την ανθρώπινη ζωή, τις ατομικές  ελευθερίες, τη δημοκρατία, την κοινωνία και τον πολιτισμό μας. Απέναντι στην απειλή αυτή κανείς δεν δικαιούται να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Χρειάζεται να έχει ξεκάθαρη θέση. Εμείς λοιπόν λέμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει:
α) Να αναλάβει πρωτοβουλία και να καλέσει όλο το δημοκρατικό κόσμο, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτιστικούς κ.λπ. φορείς και απλούς πολίτες, να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα στον Δήμο μας.
 β) Να ενημερώσει τους δημότες για τους κινδύνους που εγκυμονεί το νεοναζιστικό κόμμα (όπως κι αν αυτό μετονομαστεί), να αποκαλύψει τον εγκληματικό χαρακτήρα του και να σταθεί εμπόδιο στο κλίμα φόβου που καλλιεργεί.
γ) Να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την περιθωριοποίηση των νεοναζιστικών ιδεών και οργανώσεων, όπως π.χ. διοργάνωση αντιφασιστικών εκδηλώσεων, καλλιέργεια αντιφασιστικής κουλτούρας στη νεολαία, καταγγελία στη Δικαιοσύνη κάθε εγκληματικής δραστηριότητας των νεοφασιστών, πρωτοβουλίες για την άρση των αιτίων που ευνοούν την εξάπλωση τους κ.λπ..

2) Θα επιτρέψετε την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση του Ομαδικού Τάφου στις 14 Σεπτεμβρίου;

Η Χρυσή Αυγή είναι μια νεοναζιστική οργάνωση, που υμνεί τον Χίτλερ, αρνείται το Ολοκαύτωμα, αντιγράφει τις μεθόδους των ναζί και χρησιμοποιεί τα σύμβολά τους, υπερασπίζεται τη δράση των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας κ.λπ.. Ένα τέτοιο κόμμα δεν έχει καμιά θέση στην εκδήλωση τιμής, που γίνεται κάθε χρόνο στον Ομαδικό Τάφο των Γιαννιτσών. Η παρουσία στον τόπο αυτόν των αρνητών της ελευθερίας και πολιτικών απογόνων των ναζί αποτελεί προσβολή της μνήμης των συμπολιτών μας, που δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους. 
Η δημοτική αρχή, που είναι η διοργανώτρια της εκδήλωσης, πρώτη απ’ όλους έχει την ευθύνη να προστατέψει την ιστορική μνήμη από τους βεβηλωτές της. Ο τωρινός Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος θα είναι παντοτινά υπόλογος για το ότι δύο χρονιές επέτρεψε την παρουσία της Χρυσής Αυγής στον Ομαδικό Τάφο (την πρώτη μάλιστα φορά μετά από πρόσκλησή του).
Για εμάς λοιπόν η απάντηση στο ερώτημά σας είναι αυτονόητη: δεν πρόκειται να ανεχθούμε την παρουσία των νεοναζιστών στην εκδήλωση του Ομαδικού Τάφου και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να την αποτρέψουμε, αν επιχειρηθεί. 

3) Θεωρείτε πως πρέπει να αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή ανατρέφονται στην Ελλάδα, εφόσον το θέλουν τα ίδια ή οι γονείς τους;

Θέλουμε τα παιδιά μεταναστών να είναι ενσωματωμένα στην πολιτική μας κοινότητα και όχι περιχαρακωμένα στις εθνικές τους ομάδες.  Να νιώθουν ότι δικαιούνται να ανήκουν στο ελληνικό έθνος, διότι, πολλά από αυτά, άλλο έθνος δεν ξέρουν. Να νιώθουν ασφάλεια στην Ελλάδα και όχι φόβο, γιατί ο φόβος είναι εχθρός της κοινωνικής συνοχής. Να είναι ενταγμένα στην κοινωνία και όχι περιθωριοποιημένα και αποκλεισμένα. Να συμμετέχουν στην κοινή μοίρα των Ελλήνων, εφόσον και τα ίδια ή/και οι γονείς τους το επιθυμούν.
Γι’ αυτό θέλουμε τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φέρει τη ζωή τους στην Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια. 

4) Οι μετανάστες που διαμένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές;

Η παροχή δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα των σύγχρονων κοινωνιών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την εμπειρία άλλων δημοκρατικών χωρών, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, οι οποίες έχουν ήδη αναγνωρίσει το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας επί πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παρίες, στερούμενοι δικαιώματα που τους ενσωματώνουν στην πολιτική ζωή και διασφαλίζουν την ισότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.
Κατά την άποψή μας, λοιπόν, οι μετανάστες αυτοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές (για τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές υπάρχει συνταγματικό κώλυμα).
Βέβαια το ζήτημα αυτό, όπως και το προηγούμενο που αναφέρατε (για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών) απαιτεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, υπέρ της οποίας τάσσεται ξεκάθαρα η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας.

5) Πως σκοπεύετε να συμβάλετε στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν στον Δήμο μας;

Ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και ασκώντας τον πολιτικό του ρόλο, πρέπει να γίνει προασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων, συνεπώς και των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην περιοχή ευθύνης του. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε:
α) Να διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή των μεταναστών και των προσφύγων σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής, σε αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στους αντίστοιχους χώρους, καθώς και στις υπηρεσίες και δομές κοινωνικής πολιτικής του Δήμου χωρίς διακρίσεις.
β) Να δημιουργήσουμε γραφείο ενημέρωσης των αλλοδαπών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους
γ) Να συγκροτήσουμε το προβλεπόμενο από το νόμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών με αναβαθμισμένη συμμετοχή των μεταναστών.
δ) Να φροντίσουμε για τη λειτουργία σχολείων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στον Δήμο μας και να διευκολύνουμε τα παιδιά τους να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα.
ε) Να διοργανώσουμε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στα σχολεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης και συνύπαρξης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
στ) Να συμπεριλάβουμε σε έναν «Οδηγό Δικαιωμάτων» για τους δημότες μας ειδική αναφορά στα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.
ζ) Να εξασφαλίσουμε την ενημέρωση και εκπαίδευση του υπαλληλικού προσωπικού του Δήμου, ώστε όλες οι υπηρεσίες να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στους παραπάνω κανόνες και στόχους.
η) Να συνεργαστούμε με τις οργανώσεις των μεταναστών, καθώς και με τους φορείς που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: