Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Πολιορκεί τα 120 σεντς η διεθνής τιμή βάμβακος, στα 75 λεπτά το σύσπορο

Με νέο υψηλό για τον υφιστάμενο κύκλο ανόδου στην αγορά βάμβακος, υποδέχεται τον Νοέμβριο το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, όπου το ταμπλό πολιορκεί τα 120 σεντς η λίμπρα, σε μια εξέλιξη που φέρνει την τιμή για το ελληνικό σύσπορο στα 75 λεπτά παραδοτέο στο εκκοκκιστήριο.
Έπειτα από πέντε απανωτά ανοδικά κλεισίματα την προηγούμενη εβδομάδα, η διεθνής τιμή βάμβακος ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με άνοιγμα στα 115 σεντς η λίμπρα, έχοντας στη συνέχεια διαμορφώσει υψηλό ημέρας στα 118,80 σεντς η λίμπρα. Με άλλα λόγια, έχουν ήδη σπάσει οι αντιστάσεις που διαμόρφωσε το προηγούμενο ράλι της αγοράς, που έφτασε στις αρχές του περασμένου μήνα στα 116 σεντς η λίμπρα.
Η σημερινές τιμές που έχουν αναρτήσει τα εκκοκκιστήρια φτάνουν μέχρι τα 75 λεπτά παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο, ενώ ξεκινούν από τα 71 σεντς η λίμπρα για μεταβροχικά και δεύτερα χέρια + 5 λεπτά για πριμ ποιότητας και μεταφορικά. Να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί που δεν έχουν κλείσει κάποια τιμή, οι οποίοι έχοντας μόνο το ζυγολόγιο στο χέρι, μπορούν αυτήν τη στιγμή να παζαρέψουν τιμές που εύκολα υπερβαίνουν τα 80 σεντς η λίμπρα μαζί με όλα τα πριμ, ειδικά για πρώτης ποιότητας σύσπορο που συλλέχθηκε πριν από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι έμπειροι παραγωγοί βάζουν πλέον στόχο τα 130 σεντς η λίμπρα προκειμένου να κλείσουν τις ποσότητές τους, με το «στοίχημα» αυτό να μην φαντάζει πλέον και τόσο τολμηρό, όπως προκύπτει από συζητήσεις με παλιούς γνώστες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση από 50 έως και 100 κιλά το στρέμμα έκοψαν από τις αποδόσεις στο βαμβάκι οι σφοδρές βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου, με αρκετά χωράφια από τον θεσσαλικό κάμπο και βορειότερα να παραμένουν δύσκολα προσβάσιμα από τις συγκομιστικές μηχανές.
Ανάλογες με το στάδιο που βρήκε τα φυτά οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας των, με τους παραγωγούς μόλις τα προηγούμενα 24ωρα να επιστρέφουν στα χωράφια, βλέποντας τις υγρασίες να υποχωρούν. Η πρώτη εικόνα κάνει λόγο για απώλειες από 30 έως 50% της ασυγκόμιστης παραγωγής, ενώ εντείνεται η αγωνία για την εξέλιξη του μαζέματος, όσο πολλά χωράφια προγραμματίζεται να μαζευτούν το Νοέμβριο, δημιουργώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσουν οι παραγωγοί να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή.
Συντηρεί τις δυνάµεις του και αντιδρά στην πτώση το βαµβάκι
Οι Κινέζοι συνεχίζουν µεν να αγοράζουν, όµως ο ρυθµός των αγορών τους έχει κάπως µειωθεί.
Νέα Υόρκη
Παράλληλα οι εξαγωγές των Αµερικανών είναι πολύ ικανοποιητικές και δεν υπάρχουν για την ώρα ακυρώσεις από πλευράς αγοραστών. Τα περισσότερα εµπορεύµατα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία όπως και το βαµβάκι, το οποίο αντέδρασε ανοδικά από τις δοκιµές που έκανε προς τα πρόσφατα χαµηλά. Η υψηλή µεταβλητότητα καλά κρατεί και οι αναλυτές φοβούνται να κάνουν εκτιµήσεις. Βασικός παράγοντας της αγοράς παραµένει η γενικευµένη ανοδική πορεία των εµπορευµάτων υπό το σενάριο του πληθωρισµού.
Ελληνική Αγορά
Τα µεταβροχικά βαµβάκια είναι σαφώς υποδεέστερα από τα πρώτα πριν τις βροχοπτώσεις. Το χρώµα έχει υποβαθµιστεί σηµαντικά, αλλά ευτυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβληµα µε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Αναφορικά µε νέες πωλήσεις έχει αρχίσει ξανά να ζεσταίνεται το κλίµα µε προσφορές των εκκοκκιστών για µεταβροχικές ποιότητες. Βέβαια για την ώρα οι αγοραστές επιθυµούν να αγοράσουν µε την τιµή που προσφέρουν οι πωλητές τα προβροχικά. Παράλληλα προχωρούν και οι φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων, µε τις ανάλογες δυσκολίες εύρεσης των σωστών ποιοτήτων.

Γιάννης Παπαδογιάννης 
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: