Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Και η AstraZeneca θα πουλάει πια τα εμβόλια της κατά του Covid με σκοπό το κέρδος

Αλλάζει τακτική η AstraZeneca και πλέον θα επιδιώκει και αυτή τη συγκέντρωση κέρδους από την πώληση του εμβολίου της κατά της Covid-19, που όλο αυτό τον καιρό διέθετε σε τιμή κόστους.
Η βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει υπογράψει μια σειρά συμφωνιών για του χρόνου, που προβλέπουν κέρδος, και αναμένει να έχει μέτρια έσοδα από το εμβόλιο, όπως ανέφερε.
Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα αρχίσει να κερδίζει χρήματα από το εμβόλιο μόνο όταν η Covid-19 δεν ήταν πλέον πανδημία.
Όμως ο διευθύνων σύμβουλος της AZ, Πασκάλ Σοριό, είπε ότι η ασθένεια γίνεται ενδημική. «Ο ιός γίνεται ενδημικός που σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν» είπε στο BBC. «Το ξεκινήσαμε για να βοηθήσουμε, αλλά είπαμε ότι θα μεταβούμε [στο κέρδος από το εμβόλιο]», είπε και σημείωσε ότι δεν αναμένουν τεράστια κέρδη.
Το εμβόλιο, πάντως, θα συνεχίσει να παρέχεται σε μη κερδοσκοπική βάση σε φτωχότερες χώρες και οι τιμές θα είναι κλιμακωτές ώστε να είναι προσιτό, διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AZ.
Ο κ. Σοριό είχε πει προηγουμένως: «Αποφασίσαμε να το προσφέρουμε χωρίς κέρδος, επειδή η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η προστασία της παγκόσμιας υγείας». Μιλώντας στο BBC, είπε ότι «δεν μετανιώνει καθόλου» για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν επεδίωκε το κέρδος όταν το έκαναν οι ανταγωνιστές της, παρότι δέχθηκε κριτική σε πολλές χώρες.
Είπε ότι το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει σώσει ένα εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο.
«Δεν το μετανιώνω με τίποτα», είπε ο κ. Σοριό. «Είμαστε περήφανοι ως εταιρεία για τον αντίκτυπο που είχαμε - εξοικονομήσαμε εκατομμύρια νοσηλείες. Η ομάδα [AstraZeneca] συνεχίζει να κάνει μια καταπληκτική δουλειά».
Μέχρι το τέλος του έτους η AstraZeneca αναμένει να έχει προμηθεύσει 250 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στο πρόγραμμα Covax για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η AstraZeneca κατέγραψε κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων το εννεάμηνο του 2021 από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε στην αγορά το εμβόλιό της κατά της Covid-19. Οι πωλήσεις της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας της Βρετανίας σημείωσαν βαθμιαία αύξηση για κάθε τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια μόνο για το προηγούμενο τρίμηνο. Στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν κέρδη 275 και 894 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: