Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Πέντε νέα μέτρα κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης. Θα λήγει μετά από 7 μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε Εκκλησία. Δεν θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια, ούτε με rapid test.
Πέντε νέα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας και την τρίτη δόση του εμβολίου, εφαρμόζοντας ουσιαστικά ένα ευρύτερο lockdown για τους ανεμβολίαστους, αν και όχι τόσο αυστηρό όσο το αυστριακό μοντέλο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού, είτε με την πρώτη δόση για όσους ακόμη δεν το έχουν πράξει, είτε με την τρίτη δόση, ιδίως για τους άνω των 60 ετών. Και ανακοίνωσε πέντε συμπληρωματικά μέτρα, παρότι τις προηγούμενες ημέρες το Μαξίμου διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο δήλωνε ότι δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας, πλην όμως διευρύνεται το μπλόκο στους ανεμβολίαστους.
Τα πέντε μέτρα
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:
1. Δεν θα μπαίνουν από την επόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου οι ανεμβολίαστοι, ούτε με rapid test, εκτός από τους κλειστούς χώρους της εστίασης όπου ήδη δεν μπορούν ούτως ή άλλως να εισέλθουν παρά μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και σε άλλους κλειστούς χώρους: Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια.
Θα γίνονται μάλιστα δειγματοληπτικοί έλεγχοι rapid test και στην Εκκλησία, βάσει όμως της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου και όχι υποχρεωτικότητας με απόφαση της πολιτείας.
Το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει για το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια. Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι όσον αφορά στην πρόσβαση σε δημόσιες. υπηρεσίες με rapid test.
2. Θα λήγει μετά από 7 μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Θα έχουν ένα μήνα προθεσμία δηλαδή μετά το εξάμηνο για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση.
Στόχος είναι να εκτονωθεί η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι ασθενείς άνω των 60 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες νοσηλείας και διασωλήνωσης.
"Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες" επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης και τόνισε: "575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα.
Η επιστήμη, άλλωστε, μας προειδοποιεί ότι με τον καιρό η άμυνα του οργανισμού μας εξαντλείται. Συνεπώς, γίνεται καθοριστική και η ενισχυτική δόση του εμβολίου. Κι αυτό το στοιχείο είναι που συμπληρώνει τον κύριο στόχο μας: όλοι οι μεγαλύτεροι να κάνουν την πρώτη δόση και όλοι οι ήδη εμβολιασμένοι την τρίτη."
Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός θα εισηγηθεί και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο.
3. Κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
4. Έλεγχοι ακόμη πιο εντατικά. "Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
5. Ενίσχυση του ΕΣΥ. "Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Με αυτό το σχεδιασμό προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει το επόμενο δίμηνο. Στόχος είναι όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης: "Να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα."
Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: