Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΓΓΑ: Διευκρινιστικές οδηγίες για την άθληση στο σύνολο της Επικράτειας

Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διευκρινίζονται τα εξής σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από 06/11/2021 έως 22/11/2021 με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 05/11/2021 με τίτλο:
«Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.» (ΦΕΚ 5138 Β’)
Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση από την επιστημονική κοινότητα για εμβολιασμό των αθλητών, καθότι, εκτός των άλλων, η νόσηση με λοίμωξη COVID-19 μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες συνέπειες που έχουν επιπτώσεις στο επίπεδο φυσικής κατάστασης των αθλητών και κατά συνέπεια στην καριέρα τους.
Η χρήση των οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων και η διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων γίνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις και με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων (ανοικτών και κλειστών) για τη διεξαγωγή αγώνων με παρουσία θεατών σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρ. (12). Για τη διεξαγωγή αυτών των αγώνων είναι υποχρεωτικό να υπάρχει πρόσφατα επικαιροποιημένο αγωνιστικό πρωτόκολλο εγκεκριμένο από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ.
Ο προληπτικός έλεγχος για τους αγώνες μπορεί να είναι μοριακός (RT-PCR) έως 72 ώρες πριν ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) έως 48 ώρες πριν τους αγώνες.
Συστήνεται το άμεσο τεστ αντιγόνου να γίνεται την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα.
Αν υπάρχουν διαδοχικές μέρες αγώνες, π.χ. Παρ-Σαβ-Κυρ, 1 τεστ πριν τον πρώτο αγώνα. Αν οι αγωνιστικές μέρες είναι πάνω από τρεις (3) τότε 1 τεστ ανά τρία (3) 24ωρα.
Οι έλεγχοι COVID-19 για τους αγώνες, περιγράφονται αναλυτικά στον Πίνακα 2.
Από τους προληπτικούς ελέγχους με τεστ αντιγόνου COVID-19, εξαιρούνται όσοι προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει εώς 180 ημέρες μετά τη νόσηση).
Σε ερασιτεχνικές κατηγορίες και για αθλητές έως και 15 ετών, εκτός από τη διενέργεια εργαστηριακών τεστ (PCR και rapid), παρέχεται και η δυνατότητα διεξαγωγής self test παρουσία του υπεύθυνου CΟVID19 της ομάδας ή του προπονητή την ημέρα του αγώνα (από τις 30/11 και έπειτα όλοι αθλητές 12 ετών έως και 15 ετών θα υποβάλλονται μόνο σε rapid τεστ για τους αγώνες) και κατόπιν υποβάλλεται η σχετική κατάσταση όσων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και μπορούν να αγωνισθούν, στη γραμματεία, από τον υπεύθυνο COVID19 της ομάδας.
  • Τα PCR tests για αγώνες, ισχύουν για έως και 72 ώρες, κατόπιν προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid19 να επαναληφθεί.
  • Τα rapid tests για αγώνες, ισχύουν για έως και 48 ώρες, κατόπιν προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid19 να επαναληφθεί.
  • Τα self tests για αγώνες ισχύουν για έως 24 ώρες. Κατόπιν για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid19 να επαναληφθεί.
Θετικό αποτέλεσμα στο self test πρέπει να επιβεβαιώνεται από αντίστοιχο εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) και έως ότου γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου ο αθλητής δεν συμμετέχει σε αγώνες ή προπονήσεις. 
Θεατές
Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 90% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 40.000 θεατές.
β) Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 70% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 15.000 θεατές.
γ) Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 90% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 12.000 θεατές.
δ) Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 70% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 4.000 θεατές.
Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για πλήρως εμβολιασμένους θεατές και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως και 17 ετών.
Οι ανήλικοι 13 έως και 17 ετών προσκομίζουν PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.
Οι ανήλικοι έως και 12 ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με επίδειξη αρνητικού self test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.
Ο έλεγχος γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με την χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και rapid tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.
Απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τις Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε., τα αθλητικά σωματεία και τα Μ.Μ.Ε. να αποστέλλουν στους αθλητικούς χώρους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους (τεχνικούς, φροντιστές, δημοσιογράφους κ.λ.π.).
Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προσκομίζουν PCR test 72 ωρών ή Rapid test 48 ωρών πριν την έναρξη των αγώνων.
Σε φιλικούς αγώνες με προπονητικό χαρακτήρα, που διενεργούνται χωρίς άδεια τέλεσης αγώνα και χωρίς την παρουσία παρατηρητή/αλυτάρχη, εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις εισόδου θεατών σε προπονήσεις.
Όπου αναφέρονται εμβολιασμένοι εννοούνται και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση.
Επιτρέπεται η παρουσία θεατών στις εξέδρες σε προπονήσεις ατομικών και ομαδικών ερασιτεχνικών αθλημάτων σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις με τις εξής προϋποθέσεις:
α) να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.
β) να φορούν υποχρεωτικά μάσκα καθ’όλη τη διάρκεια παραμονής στις εξέδρες,
γ) με τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.].
δ) να μην υπερβαίνει η πληρότητα της χωρητικότητας των εξεδρών το 50%.
Οι θεατές μπορούν να συνοδεύουν και ανήλικους ηλικίας 4 έως και 11 ετών κατόπιν πραγματοποίησης αρνητικού self-test, και ανήλικους 12 ετών και άνω, κατόπιν πραγματοποίησης αρνητικού PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: