Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Γιατί η Νεκρά Θάλασσα «συρρικνώνεται» επικίνδυνα

Είναι γεγονός ότι η Νεκρά Θάλασσα, η μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ με μήκος 77 χλμ. και πλάτος 16 χλμ – εξατμίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και όπως αποδεικνύεται έχει χάσει το ένα τρίτο της επιφάνειάς της από το 1960. Αυτό οφείλειται στην κλιματική και την ανθρώπινη παρέμβαση που έχουν παίξει ρόλο καθοριστικό στην "συρρίκνωση" της Νεκρά Θάλασσας στην οποία η στάθμη του νερού υποχωρήσει κατά 1.5 μέτρο κάθε χρόνο.
Τα γαλάζια νερά υποχωρούν περίπου κατά 1.5 μέτρο κάθε χρόνο, εξαιτίας της χρόνιας ξηρασίας, της ανόδου της θερμοκρασίας αλλά και της αποτυχίας των αρχών να θεσπίσουν νόμους που θα σταματήσουν την "περιβαλλοντική καταστροφή σε αργή κίνηση", αφήνοντας πίσω τους ένα "σεληνιακό τοπίο". Η λίμνη δεν μπορεί να ανανεωθεί τακτικά καθώς ο Ιορδάνης ποταμός που την τροφοδοτεί έχει σχεδόν στερέψει.
Τα εργοστάσια εξόρυξης μεταλλευμάτων συμβάλλουν επίσης στην εξάτμιση του νερού και την οικολογική καταστροφή. Στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας βρίσκονται δυο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μια στο Ισραήλ και μια στην Ιορδανία, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα άλατα της λίμνης και παράγουν μαγνήσιο, καθώς και λιπάσματα βασισμένα σε κάλιο και άλλα προϊόντα.
Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την εξάτμιση των υδάτων. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί έως τώρα είναι στο Sodom της Νεκράς Θάλασσας τον Ιούλιο του 2019 και έφτασε τους 49,9 βαθμούς Κελσίου.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: