Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ψεύδη και καταναγκασμοί

Ή εμείς δεν καταλαβαίνουμε την ελληνική γλώσσα ή ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τι λέει. Στο χθεσινό μήνυμά του ανακοίνωσε πέντε νέα μέτρα. Τα τρία από αυτά αφορούν μέτρα κατά των συνωστισμών, την εντατικοποίηση των ελέγχων και το ΕΣΥ.
Τα υπόλοιπα δύο είναι τα εξής: από Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε όλους τους κλειστούς χώρους πλην των εκκλησιών (χάριν ψηφοθηρίας η εξαίρεση). Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για πολίτες άνω των εξήντα ετών παύει να ισχύει μετά τους επτά μήνες. Είναι βέβαιο πως το μέτρο τελικά θα ισχύσει για όλους.
Ολα αυτά ο Κυρ. Μητσοτάκης τα χαρακτήρισε μέτρα πειθούς και όχι καταστολής. Είπε συγκεκριμένα: «Πρόκειται, όπως διαπιστώνετε, για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς».
Εδώ η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δηλαδή αν δεν ήθελε να εξαναγκάσει τους πολίτες άνω των εξήντα να εμβολιαστούν, τι διαφορετικό θα έκανε; Ή μήπως δεν είναι εξαναγκασμός οι απαγορεύσεις;
Είπε και κάτι άλλο ο πρωθυπουργός, που εδώ και καιρό το επαναλαμβάνουν διαρκώς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Η πανδημία είναι «πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες». Πρόκειται για επικίνδυνο και άκρως αντιεπιστημονικό ψέμα.
Πρώτον, γιατί τα εμβόλια δεν δίνουν 100% κάλυψη. Κάποιοι εμβολιασμένοι δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό, γεγονός που είναι γνωστό για κάθε είδους εμβόλιο. Αρα υπάρχουν και εμβολιασμένοι, έστω και λίγοι, που μπορεί να νοσήσουν βαριά.
Δεύτερον, γιατί και οι εμβολιασμένοι γίνονται φορείς του ιού, τον μεταδίδουν, έστω και αν ορισμένοι από αυτούς μπορεί να νοσήσουν ελαφρά. Κατά συνέπεια η πανδημία είναι πανδημία όλων. Μας αφορά όλους, μολονότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο. Αυτή είναι η αλήθεια των επιστημόνων. Αλλά αυτή την αλήθεια ο πρωθυπουργός δεν την είπε. Και ούτε, όπως φαίνεται, θα την πει.
Είναι τραγικό, αλλά είναι αληθινό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίστηκε την πανδημία σε όλες τις φάσεις της με όρους επικοινωνίας, εκφοβισμού και διχασμού των πολιτών. Αυτό συνέβη και χθες με το πρωθυπουργικό μήνυμα, όπου δεν υπήρχε ίχνος πειθούς. Υπήρχε, από την αρχή ως το τέλος, μόνο η έννοια του καταναγκασμού. Αυτή και μόνο αυτή.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: