Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Τα πολλά διαγγέλματα είναι φτώχεια... Μια ντουζίνα διαγγέλματα σε δύο χρόνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την πεποίθηση ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με πρωθυπουργικά διαγγέλματα αλλά με άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ φαίνεται να μοιράζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την γενικευμένη δυσθυμία της αντιπολίτευσης προκαλεί όπως φαίνεται η αναμονή ενός ακόμη διαγγέλματος σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδίως από την στιγμή που υπάρχουν ήδη διαρροές από κυβερνητικές πηγές ότι δεν πρόκειται να περιλαμβάνει την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων. Η τακτική των -ανα τακτά διαστήματα- επαναλαμβανόμενων πρωθυπουργικών τηλε-μηνυμάτων φαίνεται πως ενισχύει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά και μόνον το φλέγον πρόβλημα του Covid 19. Αυτά ενώ οι δείκτες της πανδημίας πιστοποιούν ότι βρισκόμαστε στην καρδιά ενός ακόμη κύματος.
Άμεση απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα
Η χθεσινή ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα όπου ανακοίνωσε ότι θα κάνει δήλωση στα ΜΜΕ αμέσως μετά από το διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι ενδεικτική του κλίματος που επκρατεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «μετά από τόσα διαγγέλματα αυτοθαυμασμού, με πανηγυρικούς για τη νίκη επί της πανδημίας και για το τελευταίο μίλι, αύριο ακόμη μια παράσταση». Φράση που καταδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ένα είδος … «κατάχρησης δικαιώματος» την συνήθεια του πρωθυπουργού να απευθύνεται με αυτό τον τρόπο στους πολίτες.
Μια κριτική που κυρίως εστιάζεται στην εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα ζητήματα της πανδημίας με επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά κριτήρια. Η πανδημία θεωρείται αυτή την περίοδο, το Νο1 πολιτικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει ουσιαστικά «λευκή πετσέτα», αρνούμενη να πάρει μέτρα, με επιστημονικά κριτήρια, τόσο για τον εμβολιασμό όσο και για την ενίσχυση των δομών υγείας.
Κριτική
Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική από την πανδημία ασκείται και από το ΚΙΝ.ΑΛ που επισημαίνει την «πλήρη κατάρρευση του πολυδιαφημιζόμενου «επιτελικού» κράτους» την οποία «αποδεικνύει η διαχειριστική ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά τον έναν χρόνο που πέρασε και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, η ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ και ιδίως των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έχει μείνει στον αέρα. Η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ μαρτυρά την απόλυτη Kυβερνητική ολιγωρία». «Δεν αναμένεται να ακουστεί κάτι καινούργιο» από το σημερινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούς στο ΚΚΕ «από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική μη ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και της λογικής της ατομικής ευθύνης, τη στιγμή που κρούσματα και θάνατοι καθημερινά έχουν αυξηθεί ραγδαία». «Υποκριτές της κυβέρνησης, μετατρέψτε επιτέλους τα χειροκροτήματά σας σε ουσιαστική στήριξη και αναγνώριση των ανθρώπων της πρώτης γραμμής» αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Μέρα 25, που εκτιμά εδώ και καιρό ότι η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου από την κυβέρνηση.
Δυο χρόνια διαγγέλματα
Η μορφή του έκτακτου διαγγέλματος έχει αξιοποιηθεί πολλάκις από τον πρωθυπουργό την τελευταία διετία. Ιδίως για θέματα που αφορούσαν την πανδημία, αλλά και για άλλα ζητήματα τα αποκαλούμενα «εθνικά θέματα» και τις πυρκαγιές. Ας θυμηθούμε τις περισσότερες από τις περιπτώσεις που ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στον ελληνικό λαό:
Ήταν στις 17 Μαρτίου του 2020, την περίοδο δηλαδή του πρώτου lockdown όταν είχε προβάλει το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι». Για τον Covid 19 είχε πει σε αυστηρό ύφος πως «στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο». Λίγες μέρες αργότερα με διάγγελμά του στις 22 Μαρτίου 2020 είχε ανακοινώσει την γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας λέγοντας: «Από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα».
Προειδοποιητικό ήταν το πρωθυπουργικό διάγγελμα στις 13 Απριλίου της ίδιας χρονιάς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει πως «η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους» τονίζοντας προς τους πολίτες πως «με την υπεύθυνη στάση σας, δαμάσατε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού». Στις 28 Απριλίου 2020 με νέο διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την σταδιακή άρση των μέτρων με ορόσημο τις 4 Μαίου αυτή περιλάμβανε άρση των περιορισμών κίνησης και άνοιγμα μικρών καταστημάτων. Είχε αναφέρει πως «περιορίσαμε το πρώτο κύμα του ιού, είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη 2η φάση του σχεδίου μας: Στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων».
Τα διαγγέλματα του δεύτερου lockdown
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2020 κι αφού τα κρούσματα τους δύο προηγούμενους θερινούς μήνες είχαν αυξηθεί ανησυχητικά κυρίως λόγω το ανοίγματος του τουρισμού ο Κυριάκος Μητοστάκης με νέο διάγγελμά τόνισε πως «το δίλημμα είναι Αυτοπροστασία ή Καραντίνα». Ζητώντας να υπάρξει ατομική ευθύνη για να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown. Όπως είναι γνωστό το lockdown τελικά επιβλήθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα τον Νοέμβριο του 2020.
Αυτό ήταν και το περιεχόμενου του επόμενου διαγγέλματος του πρωθυπουργού που έγινε Σάββατο στις 31 Οκτωβρίου 2020. Εκεί ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα υποσχόμενος ότι «με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών». Κατά την διάρκεια του 5μηνου lockdown που ακολούθησε ο πρωθυπουργός απεύθυνε διάγγελμα στις 9 Φεβρουαρίου του 2021 που περιλάμβανε ανακοινώσεις μέτρων συνέχισης κι ενίσχυσης των περιορισμών. Τέλος με νέο διάγγελμα στις 21 Απριλίου του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, τα σχολεία και άλλα.
Πέραν των ζητημάτων του Covid 19 o Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό και το στις 12 Αυγούστου του 2020 με αφορμή τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στο Ν.Α Αιγαίο, στις 9 Αυγούστου του 2021 λόγω των πυρκαγιών στην Βόρεια Αττική και την Εύβοια, αλλά και στις 9 Μαρτίου του 2021 με αφορμή τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: